5. listopadu 2020 • 15:55

Česko – Švédsko 3:1. Pešán začal výhrou! Bodoval i talent Myšák

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová éra české hokejové reprezentace s Filipem Pešánem v čele začala vítězně! Nový kouč národního týmu se svými kolegy Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem dovedli při premiéře jejich výběr k výhře 3:1 nad Švédy na turnaji Karjala. Čechům se náramně povedla první třetina, ve které rychle využili dvě přesilové hry Filip Hronek a Hynek Zohorna. Na třetí gól Jakuba Galvase nahrával talentovaný debutant Jan Myšák, čímž si připsal první bod mezi seniory. Spolehlivým výkonem se v úvodním duelu finské akce zaskvěl brankář Patrik Bartošák.



Pro českou reprezentaci to byl kvůli pandemii koronaviru první zápas od 9. února, kdy na Švédských hrách ve Stockholmu pod taktovkou Pešánova předchůdce Miloše Říhy staršího zdolala Rusko 4:3 po samostatných nájezdech. V národním týmu debutovali útočníci Michael Špaček a osmnáctiletý Jan Myšák, který si hned připsal asistenci.

Do první velké šance se dostal ve čtvrté minutě český tým. Smejkal našel před brankou volného Koblížka, ale gólman Rubin Švédy podržel. Pešánův výběr měl převahu, ubránil se v polovině utkání při Jeřábkově trestu a ve 14. minutě měl další možnost Smejkal, ale tísněný Sellgrenem gólmana Frölundy nepřekonal.

Vedení se Češi dočkali v čase 16:34, kdy už po devíti sekundách využili přesilovou hru při Lindqvistově pobytu na trestné lavici. Nestrašil z rohu nabil na pravý kruh Hronkovi , který se trefil přesně do bližšího horního rohu švédské branky.

Na druhé straně Bartošáka nepřekonal Zaar a při Bristedtově vyloučení Češi zvýšili na 2:0. Nejdříve si Rubin poradil s dalším pokusem Hronka, který o chvíli později stál u zrodu druhé branky. Přihrál před branku Nestrašilovi, o jehož brusle se odrazil puk před Hynka Zohornu a ten doklepl puk do odkryté branky.

"Máme nějaké dvě varianty po buly. Jedna varianta byla ta, z níž jsme dali první gól hned po devíti sekundách přesilovky. Vždy se tam otevře prostor jednomu hráči. Bylo to hezky sehrané a 'Hróňa' to trefil krásně. Ani na nás nebylo moc znát, že někteří kluci jsou tak dlouho bez zápasu. Od příletu jsme stihli čtyři tréninky, byl nějaký čas, aby si to sedlo. Z mého pohledu nám to stačilo," řekl mladší z bratrů Zohornových ke dvěma českým přesilovkovým trefám.

V úvodu druhé části pomohla Rubinovi pravá tyč po Smejkalově bekhendové střele. Vzápětí při Hanssonově trestu Švédové poprvé v utkání oslabení přestáli. Snížit mohl při Nestrašilově vyloučení v 26. minutě Dahlén, ale z pravého kruhu trefil horní tyč.

V čase 26:56 vedli Češi už 3:0. Šimon Stránský našel mezi kruhy najetého obránce Galvase, který zamířil přesně k levé tyči. Pešánův tým byl při chuti a další příležitosti měli Špaček či Hynek a Tomáš Zohornové.

Po 104 vteřinách závěrečného dějství přišel Bartošák o čisté konto. Po Wedinově přihrávce usměrnil puk za gólmana finského Lahti bekhendem Friberg. Hned vzápětí mohl získat zpět tříbrankový náskok kapitán Tomáš Zohorna, ale Rubinovi pomohla levá tyč. Bezpečný náskok ale Češi uhájili jak při Špačkově trestu, tak i v dlouhé závěrečné power play Švédska. Prázdnou branku při ní minul Smejkal.

Druhý zápas sehraje český výběr v sobotu od 16:30 SEČ proti domácímu Finsku.

Ohlas Filipa Pešána, trenéra hokejové reprezentace

 "Zápas měl dvě takové fáze. Myslím, že v první třetině jsme byli daleko lepším týmem než Švédové. Od druhé se ale hra vyrovnala a měli jsme občas problémy se zámkem Švédů v našem obranném pásmu. Soupeř tam byl velmi silný na kotouči. Inkasovali jsme i branku, která potom na začátku třetí třetiny zamíchala zápasem, ale obětavostí a velmi statečným výkonem mladých hráčů jsme dokázali ten zápas vyhrát. Co rozhodlo? Z mého pohledu to, že jsme na začátku zápasu využili úvodní dvě přesilové hry. Vytvořili jsme si náskok, který jsme pak i udrželi."

Góly

Domácí: 16:34. Hronek, 18:18. H. Zohorna, 26:56. J. Galvas

Hosté: 41:44. Friberg

Sestavy

Domácí: Bartošák (Hrachovina) – Jeřábek (A), J. Galvas, Mozík, Klok, Hronek (A), Moravčík, Kubíček – H. Zohorna, T. Zohorna (C), A. Nestrašil – Lenc, O. Roman, Ordoš – Koblížek, Špaček, Smejkal – Myšák, Červený, Š. Stránský – Pytlík.

Hosté: Rubin (Ersson) – Nyberg, Sellgren, Hansson, Norlinder, Backström, Ollas Mattsson – Lindqvist, Nilsson, Dahlén – Zaar, L. Andersson (C), Bristedt – Berggren, Wingerli, Wedin – Friberg (A), Ölund, Sylvegard (A).

Rozhodčí

Brander, Brännare – Pekkala, Thomann

Stadion

Helsinki Hartwall-Areena

Čeští hokejisté děkují brankáři Bartošákovi po výhře nad Švédskem na úvod Karjala Cupu
Čeští hokejisté děkují brankáři Bartošákovi po výhře nad Švédskem na úvod Karjala Cupu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud