Hlavní obsah

Soud propustil Jiřího Švachulu z vazby

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve čtvrtek propustil z vazby bývalého místostarostu městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO). Státní zastupitelství ho označuje za hlavu zločinecké organizované skupiny tyjící z ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed a v brněnských městských firmách. Ve vazbě strávil zhruba rok a půl.

Státní zástupce Radek Mezlík k propuštění Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudy už o propuštění z vazby rozhodovaly několikrát, naposledy v říjnu. Bývalý místostarosta a exradní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost, a proto je usnesení soudu pravomocné. Švachula bude muset splnit alternativní požadavky.

Pracovníci Probační a mediační služby připnuli Švachulovi přímo v jednací síni elektronický náramek. Jeho pohyb tak bude od chvíle, kdy opustí brány brněnské vazební věznice, monitorován. Už dříve bývalý vlivný politik odevzdal pas, kromě náramku se nyní musí také pravidelně hlásit probačnímu úředníkovi.

Švachulu k soudu opět přivezli po zuby ozbrojení strážci. Změna v režimu jeho ochrany nastala den poté, co vypovídal u hlavního líčení před šesti týdny. Kromě toho, že jej k soudu přepravovali těžkooděnci, byl také ve vězení přesunut do bloku s přísnějším režimem. Podle informací Práva stály za zpřísněním opatřením informace policie o tom, že Švachuly by se mohl chtít někdo zbavit. Pravdivost takové hrozby se ale podle zdroje Práva obeznámeného s vyšetřováním zatím nepodařilo potvrdit či vyvrátit.

Policie provedla razii na radnici Brno-střed loni v březnu. Státní zástupce Radek Mezlík pak obžaloval kromě Švachuly dalších deset lidí a dvě firmy za korupci a účast na zločinecké organizované skupině.

Soud souhlasil s propuštěním Švachuly, žalobce protestuje

Krimi

„Hlavním článkem skupiny byl právě Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavební společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů. Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede deset procent,“ popsal při podání obžaloby státní zástupce Radek Mezlík.

Obžalovaní si měli přijít na téměř padesát milionů korun, hodnota ovlivněných zakázek mohla být podle žalobce až půl miliardy korun. Švachula byl podle přesvědčení státního zastupitelství hlavou korupční chobotnice, která na radnici tyla z úplatků při zadávání veřejných zakázek. Švachulovi hrozí až 16 let vězení.

Samotný proces u brněnského soudu zbrzdila koronavirová pandemie. Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová už několik jednacích dnů na začátku listopadu odvolala a je možné, že i další nařízená jednání do konce roku odpadnou. Soudy totiž mají přednostně jednat jen u vazebních věcí, což nyní po Švachulově propuštění už kauza Stoka není.

Obžalovaný ve Stoce: Proč bych dával úplatky někomu za něco, co nemohl ovlivnit?

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám