Mezi nejlepší atrakce na planetě zařadili cestovatelé na portále Tripadvisor náš dvorský safari park

5. listopad 2020

Podíváme do Safari Parku Dvůr Králové. Kvůli vládním nařízením ohledně koronaviru jsou teď i zoologické zahrady samozřejmě zavřené, přesto se tam ale dějí velké věci. Povídat si o nich budeme s mluvčím dvorského safari parku Michalem Šťastným.

Jak se máte?
Trochu unaveně, nutno říct, protože v safari parku se pořád něco děje. A pořád je zapotřebí se snažit, aby o nás svět věděl. A myslím si, že tyto dny, alespoň já, ale samozřejmě i ostatní kolegové, máme práci ještě snad náročnější, než když k nám proudí normálně každý den návštěvníci.

Michal Šťastný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste se hodně snažili, aby o vás svět věděl. Hrošíci liberijští se o to snažili, protože se narodilo mládě.
Je to přesně tak. Po skoro 15 letech se narodilo mládě tohoto stále vzácnějšího druhu, což nám dělá dvojitou radost.

Čtěte také

Jednak proto, protože to byli naši kolegové, kteří před více než 40 lety hrošíka liberijského poprvé v Československu tehdy rozmnožili. Jde tedy o navázání na poměrně letitou tradici. A je to zvíře hodně vzácné, které se navíc v zoologických zahradách těžko rozmnožuje. Hrošíci jsou samotářští, takoví vznětliví, napadají se, čili ošetřovatelé musí zvířata výborně znát, aby odhadli, kdy je samička v říji. To je jediná doba, kdy přítomnost samce snese. V tu chvíli je vhodné je k sobě pustit a doufat, že přijde úspěch. U nás je ten úspěch ještě umocněný tím, že se narodil samec. A těch je v evropském chovu opravdu málo, takže naše radost je dvojnásobná, dá se říct.

Už má nově narozený kluk hrošíka liberijského nějaké jméno?
Chovatelé mu pravděpodobně už nějakým jménem říkají, už na něj volají. Ale já se přiznám, že jsem o tom jméně ještě neslyšel. Ještě je v utajení.

Mládě hrošíka liberijského v Safari Parku Dvůr Králové

Gratulujeme k této příjemné události. Je to roztomilé mláďátko, viďte?
Je to propojení obrovského chovatelského úspěchu a ještě takové klasické líbivosti. Tedy mládě, o kterém jsme dlouho snili. Jen je obrovská škoda, že ho návštěvníci teď neuvidí, ale v tuhle chvíli je u hrošíků trochu mimořádná situace. Protože jsme pro hrošíky a také pro naše návštěvníky připravili na příští jaro dárek. Pavilon hrošíků se celý upravuje, čili hrošíci se teď přestěhují do zázemí a tam budou čekat, až se dokončí venkovní výběhy, rekonstrukce střechy a další věci. Aby se jim zkrátka v jejich domově ještě lépe žilo.

Čtěte také

Jak ovlivnil koronavirus život a běh Safari Parku Dvůr Králové? Určitě jste plánovali spoustu tradičních akcí. Týden duchů je například vždy na podzim obrovská akce. To jste museli letos vše oželet, viďte?
Je nám smutno. Život ve výbězích a v zázemí samozřejmě běží čile dál, jak už dokresluje i narození hrošíka, ale i řady dalších mláďat. Máme čerstvě narozená trojčata servalů, což jsou takové dlouhonohé kočky ze savan. Přijela k nám nová slonice, což je také veliká věc. A pochopitelně jsme měli připravené různé akce typu Týdne duchů, které jsme museli zrušit. To je výpadek zhruba 40 000 návštěvníků během jediného týdne. Tedy nám to přináší poměrně značné finanční ztráty. Společně ještě se zavřeným hotelem, absolutní absencí gastroservisu a tak dále. Čili škody jdou určitě do milionů. Ale já mám nesmírnou radost z obrovské podpory lidí, kteří se nám snaží pomáhat. Za to jim patří obrovský dík. Protože bez nich, jak se teď ukazuje, když je safari park prázdný, nemá naše práce vůbec smysl.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Váš pan ředitel Přemysl Rabas to nazval sezónou paradoxů. Návštěvníků bude samozřejmě mnohem méně, ale jakmile jste na jaře otevřeli své brány, tak byl obrovský zájem a měli jste rekordní návštěvnost.
Ano, my jsme zaznamenali v průběhu srpna rekordní denní návštěvnost přinejmenším za posledních 10 až 15 let, bylo to takřka 10 000, což je obrovské číslo, které nás nesmírně zavazuje. Navíc nás lidé, což je pro nás další veliký závazek, v rámci turistického serveru Trip Advisor vyhlásili jednou z nejlepších atrakcí nebo cílů na planetě. Dostali jsme certifikát, ze kterého jsme měli obrovskou radost.

Lvíče Tumaini v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Tripadvisor

patří mezi největší cestovatelské platformy na světě a každý měsíc pomáhá 463 milionům cestovatelů, aby si svoji cestu užili na maximum. Cestovatelé na celém světě využívají stránky a aplikaci Tripadvisor k procházení více než 859 milionů recenzí a názorů na 8,6 milionu ubytování, restaurací, zážitků, leteckých společností a plaveb.

Na planetě, takže celosvětově.
To je celosvětová věc, Trip Advisor sleduje asi půl miliarda lidí, kteří potom hlasují. Tedy to je skutečně ocenění, kterého si nesmírně vážíme. Návštěvnost, nejen jednodenní, ale například za dekádu, byla rekordní. Jenže bohužel ten výpadek není schopná úplně pokrýt ani příjemná letní návštěvnost. Jsme rádi, že nám pomáhají lidé i náš zřizovatel. A samozřejmě hledáme další a další cesty, jak se z této šlamastyky dostat. A doufám, že se za námi budou moci lidé brzy přijít podívat.

Pozvi zvíře na oběd!

Pociťují absenci návštěvníků i samotná zvířata? Nestýská se některým?
Nevím, jestli se dá říct, že se jim stýská. Ale samozřejmě jsou zvyklá na cvrkot kolem sebe. Ale když je návštěvnost zase příliš velká, lidé třeba tlučou na sklo, nějakým způsobem zvířata provokují, tak ona se potom schovají někam do kouta či za keř, aby na ně lidé úplně nemohli. Na druhou stranu je řada vysoce inteligentních zvířat, která lidi při nižší návštěvnosti vnímají jako určité rozptýlení. A v tuto chvíli, když je safari park dlouhou dobu úplně prázdný, tak jim to, jednoduše řečeno, připadá asi zvláštní.

V safari parku je prázdno, zvířata mají klid. Možná se dočkáme přírůstků, kterých bychom se nenadáli v běžném návštěvnickém provozu.
Michal Šťastný, tiskový mluvčí Safari Parku Dvůr Králové

Že tam nikdo není a že se na ně nikdo nemává.
Řada zvířat se třeba kontaktuje přes sklo i se psy, protože k nám psi můžou. Například náš levhart poměrně rád přes sklo někdy psy pronásleduje, stejně tak naši gepardi, kteří mají letos nově upravený výběh a návštěvníci je mohou obdivovat jen přes vodní příkop. Tak ti občas prohánějí menší děti nebo psy okolo vodního příkopu. Ale teď, když je v safari parku prázdno, tak mají zvířata klid. Některé druhy to určitě ocení a možná se dočkáme přírůstků, kterých bychom se nedočkali v běžném návštěvnickém provozu. Ale u některých druhů to asi budí údiv podobně jako u nás, když se prázdným safari parkem procházíme.

Čtěte také

Mluvili jsme o hrošíkovi liberijském, ale například i lvíčata se u vás narodila.
Ano, lvíčata máme od července. Jsou to tři samice. Došlo tam k docela velikému milníku, protože lvice, když se připravuje na porod, tak se od skupiny vzdálí, porodí v ústraní a vrací se k rodině až po nějaké době, kdy jsou lvíčata silnější a schopná vzdorovat třeba svým starším sourozencům. To je i náš případ, máme aktuálně rok a půl starého samce, který se narodil stejné lvici minulý rok. Tedy ve chvíli, kdyby ta koťata byla úplně malá a stopadesátikilový lev by si s nimi chtěl hrát, tak by mohla být v ohrožení. A u nás to letos proběhlo úplně úžasně. Chalíla, tak se jmenuje matka těch malých lvic, se skutečně příkladně zasazuje o to, aby lvíčata byla v pohodě. Bránila je zpočátku před Tessou, což je další dospělá samice, i před samcem Kitem. Ale teď už se to začíná pomalu obracet, každá z těch malých lvic má už skoro 20 kilogramů a jsou tři na toho svého bratra. Dnes už si hrají spíš ony s ním než on s nimi.

Čtěte také

Pojďme se ještě podívat na nosorožce, protože těmi se také pyšní Safari Park Dvůr Králové. Máte přírůstky, jeden dokonce dorazil z Německa a je to údajně takový bourač aut.
Máme dva nové nosorožčí samce. Náš safari park je nosorožci proslulý, jsme jedni z nejúspěšnějších nebo možná vůbec nejúspěšnější chovatelé těchto velmi ohrožených zvířat na planetě. A na posílení chovu jsme dovezli jednak nosorožce dvourohého, nebo také jinak řečeno černého, to je mladý samec Embu, který k nám přijel z Anglie, z Chesteru. A přivezli jsme z Hodenhagenu z Německa nosorožce Kusiniho. To už je dospělý nosorožčí samec, který se v Německu možná nechvalně proslavil tím, že napadl auto chovatelky a ukázal, jak nesmírně silná zvířata to jsou. V podstatě bez rozběhu, bez přípravy si pohazoval s tím autem ošetřovatelky, jako kdyby to byla krabička od sirek. Kusini už se tak nemohl do otevřeného výběhu, kam mohou vjíždět i návštěvníci, vrátit. A my jsme hledali nového samce. Kusini pochází z Ameriky, čili je geneticky velice zajímavý, a my doufáme, že se u nás do chovu zapojí. Mimochodem projevuje se jako úplně pohodové zvíře, byla to asi nějaká nešťastná náhoda.

Takže vás ještě neprohnal v autě.
Ne. Naopak chovatelé říkají, že je to velmi pohodové zvíře, které spolupracuje skoro až s radostí a velmi rychle si u nás v Podkrkonoší zvyká.

Jakub Schmidt a Michal Šťastný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Já bych vám na závěr popřál, ať už to je všechno pryč, ona koronavirová pandemie, ať se k vám zase můžeme přijet do Safari Parku Dvůr Králové podívat. Děkuji za rozhovor Michalu Šťastnému, tiskovému mluvčímu.
Já moc děkuji za pozvání a budu se na vás těšit v safari parku. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.