Zemřel Ken Hensley, zakládající člen Uriah Heep

Vydáno 05.11.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V 75 letech zemřel Ken Hensley. Jako klávesista a skladatel působil v sedmdesátých letech v rockové skupině Uriah Heep a podílel se na jejích největších hitech. Zprávu o hudebníkově smrti potvrdil jeho bratr Trevor.

Zemřel Ken Hensley, zakládající člen Uriah Heep Zemřel Ken Hensley, zakládající člen Uriah Heep

„Píšu tohle s těžkým srdcem. Můj bratr Ken Hensley ve středu večer ve spánku zemřel. Jeho poslední minuty s ním strávila manželka Monica. Jsme z této tragické a nečekané ztráty zničeni,“ uvedl Trevor Hensley, který zároveň muzikantovi příznivce požádal o respektování soukromí a dodal, že pohřeb proběhne v rodinném kruhu ve Španělsku.

Zemřel Lee Kerslake. Bubeník Ozzyho Osbourna a Uriah Heep

Ken Hensley nastartoval svou kariéru v roce 1965 jako člen kapely The Gods, v níž si zahrál také Mick Taylor, budoucí kytarista Rolling Stones. Spolu s Mickem Boxem a Davidem Byronem z formace Spice založil v únoru 1970 Uriah Heep, o kterých se někdy žertovně hovořilo jako o "The Beach Boys heavy metalu".

Ve skupině vydržel Hensley do roku 1980 a nahrál s ní celkem třináct alb. Jako skladatel se podílel na hitech Look At Yourself, Lady in Black, Easy Livin, Stealin nebo Free Me.

Po odchodu z Uriah Heep se klávesista přestěhoval do Spojených států amerických, kde pokračoval ve své sólové kariéře. Předtím, než si dal na několik let pauzu, působil do roku 1985 v kapele Blackfoot, s níž nahrál dvě alba. Po návratu na scénu krátce působil ve W.A.S.P.

S příchodem nového tisíciletí se Hensley spojil se svými bývalými spoluhráči z Uriah Heep, s nimiž odehrál jako host několik koncertů. Poté se přestěhoval do Španělska, kde navázal na sólovou kariéru a nahrál ještě několik alb. Poslední Rare & Timeless, které bylo jakýmsi průřezem hudebníkovy tvorby, vyšlo v roce 2018.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Mirek Valenta, archiv iReport
Témata: Uriah Heep, Ken Hensley, Blackfoot, W.A.S.P., Mick Box, David Byron

zavřít