Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Zůstat by tak podle ekonomů měly delší dobu

Ekonomika

  14:42aktualizováno  17:05
Praha - Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Sazby by měly podle ekonomů beze změny zůstat delší dobu. O ponechání sazeb beze změny ve čtvrtek rozhodla bankovní rada jednomyslně.

Česká národní banka foto: Lidové noviny

Na posledním měnovém jednání na konci září rada nechala úrokové sazby beze změny rovněž jednomyslně. Naposledy sazby rada změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Základní úroková sazba na 0,25 procenta byla předtím od srpna do listopadu 2017. Před pandemií v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta.

ČNB nově letos čeká lepší vývoj ekonomiky, příští rok ale horší

„Měnová politika má nyní jen omezené možnosti, jak s následky pandemie bojovat, hlavní tíha je v tomto ohledu na vládě a rozpočtových opatřeních. Toho si je ČNB vědoma, proto dnes na svém jednání ponechala úrokové sazby nezměněny,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zároveň z pohledu inflace není podle něj další uvolnění měnové politiky potřebné.

„Sazby centrální banky tak zůstanou na současné nízké úrovni ještě poměrně dlouhou dobu, podle nás alespoň do konce příštího roku. Zavedení některého z nekonvenčních nástrojů však také nečekejme,“ uvedl ekonom Komerční banky Marti Gürtler. „Osobně si myslím, že ČNB může držet úrokové sazby beze změny až do konce roku 2021 s tím, že příští pohyb úroků bude směrem nahoru - ovšem až ve druhé polovině roku 2022,“ uvedl také hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Sazby ČNB mohou zůstat beze změny déle, než uvádí nová prognóza

Většina bankovní rady ČNB se domnívá, že zvyšování úrokových sazeb k normálu bude vyžadovat více času, než předpokládá nová prognóza centrální banky. Na tiskové konferenci po jednání rady to dnes uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Prognóza počítá nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb následovanou jejich postupným růstem příští rok. Nelze vyloučit, že sazby se nebudou zvyšovat celý příští rok, dodal Rusnok.

Podle guvernéra to souvisí s nejistotami a riziky, která ohledně nově odhadovaného vývoje ekonomiky považuje centrální banka za výrazná. Patří mezi ně další možné zhoršení průběhu druhé vlny pandemie, vývoj rozpočtové politiky v příštím roce, vnitropolitický vývoj v USA, odchod Velké Británie z EU bez dohody nebo nejistota ohledně skladby nabídkových a poptávkových faktorů, které stojí v pozadí pozorovaného i do budoucna očekávaného domácího a zahraničního cenového vývoje.

„Ve světle těchto významných nejistot považuje bankovní rada za pravděpodobné ponechání úrokových sazeb na nízké úrovni po delší dobu, než předpokládá základní scénář prognózy,“ uvedl Rusnok.

Základní scénář nové prognózy podle guvernéra mimo jiné počítá s citelným odezníváním druhé vlny tak, že do poloviny příštího roku by se situace měla vrátit na úroveň, kterou ekonomika zažila letos v létě. „A v tomto kontextu vyznívá v prognóze i reakce měnové politiky,“ vysvětlil.

Schodek rozpočtu stoupl na 274 miliard korun, jde o nejhorší říjnový výsledek v historii

„Souhlasím s konstatováním, že růst úrokových sazeb bude pravděpodobně pozdější a pozvolnější, než čeká prognóza centrální banky: ať již pod vlivem komplikací na straně koronaviru, anebo naopak díky rychlejšímu oživení ekonomiky a s ním souvisejícím rychlejším posílením kurzu koruny. Osobně si myslím, že ČNB může držet úrokové sazby beze změny až do konce roku 2021,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že nová prognóza vyslala trhu signál, že sázky na další snižování sazeb jsou předčasné. „Nadále se tak domnívám, že dlouhodobější stabilita úrokových sazeb je nyní stále ten nejpravděpodobnější scénář, což potvrdila i slova guvernéra,“ uvedl. Dodal, že samotná prognóza počítá s prvním růstem sazeb již ve druhém čtvrtletí příštího roku a celkově za celý rok se zvýšením sazeb třikrát. To ale podle něj není nyní realistické.

Bankovní rada dnes nechala jednomyslně úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!