Přerov: Významná data budou bez pietních aktů. Adventní oslavy se zatím připravují

05.11.2020 15:03

Den vlčích máků i vzpomínka na sametovou revoluci se v Přerově opět přesouvá do seznamu neveřejných akcí.

Přerov: Významná data budou bez pietních aktů. Adventní oslavy se zatím připravují
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Nouzový stav a také výhledy epidemiologů nedovolují, aby město uspořádalo pietu jak ke Dni veteránů, který se každoročně připomíná na náměstí Františka Rasche 11. listopadu v symbolických 11 hodin – tak k událostem 17. listopadu, které mívají vždy od 17 hodin vzpomínkovou akci na náměstí T. G. Masaryka.

Už počtvrté v letošním roce vyzývá přerovský primátor občany, aby na významné události vzpomněli soukromě. „S kolegy radními si rovněž tato významná data připomeneme, položíme květiny, zapálíme svíčky, ale oficiální vzpomínkové akty musíme zrušit,“ řekl první muž přerovské radnice Petr Měřínský. Obdobně letos už zástupci města uctili v květnu památku obětí druhé světové války, sešli se v červnu na Švédských šancích při vzpomínce na poválečný masakr a v říjnu nezapomněli ani na Den vzniku samostatného československého státu.

Jak to bude letos s Vánoci? Strom dostane nové ozdoby

Dalším termínem, kdy se očekává veřejná akce, je první adventní neděle. Jak bude vypadat 29. listopad v Přerově, je zatím nejisté.  Organizátoři sice v tuto chvíli připravují městské Vánoce, ale záležet bude na opatřeních vydaných vládou.

„Jisté je, že máme vybraný strom, který Přerovu daroval obecní úřad v Radslavicích. Jedná se o krásnou douglasku, která bude zdobit náměstí,“ nastínil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Jehličnan má být převezen do města v sobotu 21. listopadu, v průběhu týdne bude na strom navěšeno dvě stě nově pořízených bílých baněk v kombinaci s barevnými, zdobit ho bude světelný řetěz, špici zkrášlí rovněž nová hvězda ve 3D formátu – a v neděli 29. listopadu v šest odpoledne se strom rozsvítí. Jestli to bude s diváky, nebo bez nich, se zatím neví. „Pokud budeme moci lidi pozvat, mohou se těšit na pěvecký sbor Vocantes a kapelu Argema. Dále je v plánu dvacet šest „hracích dnů“ s prezentací kapel i školních souborů. Počítá se prozatím i s programem na Mikuláše a koncertem na Štědrý den,“ řekl Macíček. V tuto chvíli je aktuální rovněž tradiční trh s deseti až dvanácti stánky i historický jarmark na Horním náměstí, který by se měl konat na stříbrnou neděli. Také betlém na Horním náměstí se na první advent rozsvítí.

„Pokud nám vládní opatření plánované adventní oslavy nedovolí, bude jen na náměstí strom a pod ním kasička. Už jsme odsouhlasili, že výtěžek sbírky bude tentokrát věnovaný sdružení Alfa handicap, která chce peníze použít na nákup kompenzační pomůcky,“ doplnil primátor Měřínský.

Zatím je v přípravě i silvestrovský a novoroční program – bude-li situace příznivá, dočkají se diváci plavecké šou v řece Bečvě i ohňostroje na Nový rok, v opačném případě se budou muset obejít i bez těchto tradičních akcí.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…