Lucie Priknerová: Biden má nakročeno do Bílého domu, získal klíčový Wisconsin i Michigan

5. listopad 2020

Spojené státy zažily dramatické volební chvíle. Průzkumy stejně jako v minulých prezidentských volbách podhodnotily Donalda Trumpa, který se nakonec ukázal jako velmi silný soupeř.

Biden ovšem získal řadu klíčových států a je kousek od celkového vítězství. Letošní povolební čas provází řada zvláštností, které mohou významně ovlivnit další dění.

Čtěte také

Ačkoliv se vyčkává na poslední výsledky, už teď je jistá vysoká volební účast. Odhaduje se až na 70 procent, což by bylo nejvíce od roku 1900. Fakt, že hodně Američanů k volbám skutečně dorazilo, může svědčit o síle postoje, který chtěli volbou vyjádřit.

Trumpovi se nakonec podařilo získat státy, kde to měl podle predikcí nahnuté. Nenechal si utéct tradičně republikánský Texas, Iowu ani Ohio, které získal už v minulých volbách poté, co se země dvakrát přiklonila k Baracku Obamovi.

Trump hladce vyhrál také Floridu, kde pro něj hlasovala až polovina voličů latinskoamerického původu, což je zhruba o 15 procent více než v minulých volbách. Média spekulují o tom, že svoji roli sehrála mimo jiné Trumpova snaha vytvořit dojem, že liberální Biden je ve skutečnosti socialista, což voliče s kubánskými kořeny mohlo od podpory demokratického kandidáta odradit.

Stabilita země v rukou Donalda Trumpa

Donald Trump se ve velmi časné fázi voleb, kdy ještě nebyly sečteny hlasy klíčových států, prohlásil za volebního vítěze a ubezpečil veřejnost, že se v případě jakýchkoliv pochybností ohledně volebního procesu obrátí na nejvyšší soud USA.

Čtěte také

Poté pokročilo sčítání hlasů ve dvou klíčových oblastech, které značně favorizují Joe Bidena. Demokratickému kandidátovi se podařilo získat dva ze tří států rezavého pásu, tedy oblasti, která nese svůj název podle tamního průmyslu. Podle CNN tam Biden oproti Hillary Clintonové v roce 2016 zabodoval zejména u bílých voličů – mužů.

Biden těsně zvítězil v Michiganu, kde tým jeho soupeře Donalda Trumpa požaduje zastavení počítání hlasů. Biden získal ale i Wisconsin, kde Trump chce, aby se hlasy přepočítaly.

Pro Trumpa situace nevypadá dobře ani ve dvou pouštních státech na jihozápadě země. Jde o Arizonu, kde sice od roku 1996 žádný demokrat v prezidentských volbách nevyhrál. Tam ale Bidena podpořila řada místních republikánů. V jeho prospěch hraje také rozvíjející se předměstí, kam přicházejí noví lidé, kteří se od republikánů odklání. Silnou podporu má i u části voličů latinskoamerického původu stejně jako v druhém nerozhodnutém pouštním státu, kterým je Nevada.

Začíná tak bezprecedentní souboj. Tentokrát už ne volební, ale právní. Přepočítávání hlasů není nic neobvyklého, jak ale dodává list Washington Post, situace, kdy kandidát zpochybňuje samotný demokratický proces, je velmi neobvyklá.

Čtěte také

S trochou nadsázky se dá říct, že stabilita země je teď v rukou Donalda Trumpa. Předmětem sporu mohou být mimo jiné i pravidla pro odevzdávání hlasů. Letos byl vysoký počet korespondenčních hlasů, kde se předpokládalo velké množství těch, které podpořily Bidena. Trump se ve svých vyjádřeních snaží napadat zejména termín jejich odevzdávání.

Demokraté dali šanci méně charismatickému zástupci establishmentu, byť se čekalo, že energický soupeř by Trumpovi ztížil situaci mnohem víc. Biden byl navíc znevýhodněn i tím, že během pandemie nepodnikal tak razantní kontaktní kampaň jako jeho soupeř.

K tomu všemu není hvězdou přistěhovalců, Afroameričanů nebo mladých lidí. Přes všechny tyto handicapy dosáhl výborného výsledku. A to nejen díky klidnému vystupování a věcným argumentům. Biden za svůj výsledek vděčí zejména Donaldu Trumpovi. To, že republikánskému prezidentovi do cesty ke znovuzvolení vstoupil zdánlivě slabší soupeř, znamená jediné – míra naštvání Američanů se po čtyřech letech přetavila do volebních hlasů.

Spolu s prezidentskými volbami probíhala také obměna Senátu. Snaha demokratů sesadit republikány Mitche McConnella a jestřába Lindseyho Grahama ztroskotala. K tomu, aby demokraté získali většinu v Senátu, potřebují čtyři nová křesla. Zatím vybojovali pouze dvě, a to jedno v Coloradu a další v Arizoně.

Web Politico uvádí, že pokud by se prezidentem stal Biden, většina v Senátu by mu značně usnadnila vládnutí, jelikož demokraté mají většinu zatím pouze ve Sněmovně reprezentantů. I v Senátu půjde o těsný výsledek a žádná strana po těchto volbách zatím slavit nemůže.

Autorka je publicistka

Spustit audio