„Stará struktura“ Kureš znovu v komisi rozhodčích. Lepší by tam prý byla i uklízečka. Trpí Malík ztrátou paměti?

„Stará struktura“ Kureš znovu v komisi rozhodčích. Lepší by tam prý byla i uklízečka. Trpí Malík ztrátou paměti?
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

Tohle opravdu není nejlepší restart profesionálních fotbalových soutěží v Česku. Ještě než se po dlouhých pěti týdnech, které uběhly od 4. října 2020, koplo znovu do míče, už je tu skandální rozhodnutí. Odvolaný člen Chovancovy komise rozhodčích Jiří Kureš se stal členem nové, obrozené tříčlenné komise sudích. Já vím, je to „jen“ provizorium a nejsou lidi, navíc s proberbrovským vedením českého fotbalu slušní experti většinově nechtějí mít společného a čekají na očekávané jarní změny. Ale i tak. 

„To by tam byla lepší i uklízečka ze supermarketu. Tohle je výsměch první kategorie. Vždyť Jiří Kureš byl v jižních Čechách vždycky ochotným podporovatelem Romana Berbra a jeho lidí,“ řekl efotbalu funkcionář, který měl v jihočeském fotbale s Kurešem opakovaně co dočinění. 

S Jílkem po boku

Zopakujme si, že Jiří Kureš měl a stále má pomalu funkcí víc než legendární předsedkyně komunistického Svazu žen Marie Kabrhelová. Předseda pravidlové komise FAČR, člen Chovancovy komise rozhodčích FAČR, člen nové minikomise sudích, předseda Okresního fotbalového svazu v Českých Budějovicích i člen výkonného výboru Jihočeského krajského fotbalového svazu, jemuž šéfuje Jan Jílek, bývalý ligový sudí. Ano, ten Jílek, co v minulosti velice srdnatě a ochotně bojoval za Berbrovy zájmy, třeba i coby člen dohadovací komise za Čechy na valné hromadě. 

Ostatně o tom, jak Jílek, Kureš a spol. jednotně hlasovali pro Berbra, Damkovou, Libu a Votíka, se lze přesvědčit i z přiložené, tři roky staré, ukázky z Jílkova e-mailu rozesílané jihočeským okresním svazům. 

Pamatuji se i jak Jiří Kureš z pozice šéfa pravidlové komise dokázal v médiích obhajovat nejrůznější sporné verdikty party Berbrových oblíbenců s píšťalkou.  To bylo v některých případech vskutku velké umění. 

Pokud se chce český fotbal skutečně obrodit, měl by už konečně zapomenout na služby těchto funkcionářů. To je cesta do pekel, byť věřím, že za dané situace se Jiří Kureš bude držet pravidel. Ovšem o tom, že po volebních valných hromadách v první polovině roku 2021, musejí staré struktury Kurešova typu opustit všechny funkce v českém nejpopulárnějším sportu, by nemělo být pochyb.

Jednotné Jižní Čechy volí Berbra

Vážení kolegové,

dovoluji si Vás požádat, především za VV KFS o schválení návrhu kandidátů do VV FAČR.

Návrh bychom měli poslat do 15. 4. 2017 na FAČR a nechci k tomuto tématu svolávat úplně mimořádně VV KFS, nemyslím si, že je to bezpodmínečně nutné. Pak to napíšeme do zápisu.

Byl bych rád, pokud bychom se sjednotili za Jihočeský KFS na tomto návrhu a nominacích za českou stranu.

Miroslav Pelta--------předseda FAČR

Roman Berbr………místopředseda FAČR za Čechy

Dagmar Damková… předsedkyně ŘKČ FAČR

Miroslav Liba………… člen VV FAČR za Čechy

Rostislav Votík………  člen VV FAČR za Čechy

Návrh zasílám i předsedům OFS, kdy by bylo dobré, abychom se na tomto sjednotili za Jihočechy a byli jsme jednotní.

Ing. Jan Jílek

předseda KFS Jihočeského kraje

Mluvil Malík se Špačkem?

Čím dál víc se to podle všeho týká i předsedy FAČR Martina Malíka, který se nedokázal chlapsky postavit ani ke kauze bývalého šéfa třetiligových Živanic, jehož spolu s Berbrem, předsedou Etické komise FAČR Janem Paulym starším s posvěcením většinově proberbrovského výkonného výboru loni na jaře vyloučili za pravdivou a trefnou kritiku poměrů v českém fotbale z FAČR.

„Pan Špaček lže. Coby předseda asociace jsem ho nemohl jakýmkoli způsobem ovlivnit. Toho člověka vůbec neznám, nikdy v životě jsme spolu nehovořili. Je naprosto vyloučeno, abych na něj vyvíjel jakýkoli nátlak,“ uvedl v úterý 27. října 2020 předseda FAČR Martin Malík. 

Petr Špaček na to ve čtvrtek 29. října 2020 reagoval otevřeným vyjádřením, v němž mj. konstatoval: „K té schůzce s panem Malíkem došlo. Říkal mi, že by byla chyba, abych dál mluvil do médií, že to mám řešit přes ‚stranické‘ linie FAČR. Nikdy jsem se s nikým nescházel po kavárnách ani v nocích po restauracích. Nemám zájem si něco vymýšlet. Pane, Malíku, chci vám sdělit, že vámi z celého srdce pohrdám! Tímto svým vyjádřením jste, myslím, pouze poukázal na svou neschopnost řídit FAČR a naprostou nevoli cokoli změnit. „

Není těžké podívat se, co se o kauze psalo před půldruhým rokem. 

„Pan Špaček dostal příležitost, aby svá tvrzení doložil a zdůvodnil. To neučinil, používá jen obecná konstatování, že všechno je špatně. Jedná se o poškozování jména českého fotbalu. Navíc nám sdělil, že v tom hodlá pokračovat, takže nebyl jiný nástroj než vyloučit ho z řad Fotbalové asociace ČR. Bylo to jednomyslné rozhodnutí výkonného výboru, řekl Martin Malík 5. června 2019 pro Seznam Zprávy

Špaček tenkrát argumentoval, že není policistou, aby obstarával důkazy. Zaskočilo ho navíc, že byl na jednání Etické komise FAČR vyzván, aby podepsal, že už nikdy nebude hovořit se sdělovacími prostředky.

„To jsou opravdu 50. léta, to jsem odmítl,“ konstatoval Špaček loni v červnu pro Seznam Zprávy. 

„Výkonný výbor FAČR začátkem dubna 2019 rozhodl, že živanického rebela z řad FAČR vyloučí. Pod třístránkovým dopisem jsou podepsáni předseda FAČR Martin Malík a místopředseda Roman Berbr. „Pan Petr Špaček svými výroky uvedenými v otevřeném dopise FAČR a svým rozhovorem v deníku Sport zvlášť hrubě porušil své základní členské povinnosti,‘ píše se v odůvodnění,“ uvedl autor tohoto článku už loni v květnu v Deníku N.

Opravdu si lze myslet, že Martin Malík Petra Špačka vůbec nezná? 

Nebo, že by předseda FAČR trpěl amnézií, tedy celkovou nebo částečnou ztrátou paměti způsobenou nějakým úrazem či nemocí?

Odvážný Šmicer by se mohl a měl stát tváří boje proti starým strukturám ve vedení českého fotbalu

Okresní svaz v Liberci: „Malíku a spol., odstupte to konce roku.“ Vyloučený Špaček: „Předsedo, pohrdám vámi“