Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Historický mlýn v Kuželově získal Cenu Patria Nostra. Rekonstrukci dělali řemeslníci ručně jako za starých časů

Unikátní rekonstrukce neméně unikátní stavby. Cenu Patria Nostra udělovanou za příkladný architektonický počin přispívající k rozvoji venkova letos na jižní Moravě získala renovace historického mlýna v Kuželově na úpatí Bílých Karpat.

Na Slovensko je to coby kamenem dohodil. Stejně tak do “sousedního” Zlínského kraje. Nad Kuželovem v samém srdci mikroregionu Horňácka stojí nevšední stavba. Historický mlýn z poloviny 19. století je unikátem v nejvěrnějším smyslu slova. Jde totiž o jeden z mála dochovaných větrných mlýnů tzv. holandského typu v České republice.

Postaven byl v roce 1842 a celé století sloužil sedlákům z okolních vesnic (moravských i slovenských). Namletou mouku a krmivo pro hospodářská zvířata si z kuželovského kopce odváželi až do roku 1946. Od šedesát let minulého století je kulturní památkou a od roku 1973 ho spravuje Technické muzeum Brno. 

Větrný mlýn v Kuželově je národní kulturní památkou. foto: Martin Šeda

Mlýn se dočkal nové střechy, lopat i hřídele

A právě brněnská instituce stála za projektem rekonstrukce mlýna v roce 2019. Ta spočívala v sanaci samotné stavby, tedy v „sešití” thlin obvodového zdiva, v opravách vnitřních vápenných omítek a důležitou částí byla i rekonstrukce tesařských prvků mlýna, tedy hlavní hřídele a čtyř lopat.

Rekonstruované dřevěné prvky mlýna pochází z dílny sekernického mistra Josefa Kudrny z Kunžaku. foto: Martin Šeda

„Kuželovský mlýn prošel za našeho spravování už druhou generálkou. Ta první se uskutečnila v sedmdesátých letech, kdy muzeum památku převzalo,” prozradil ředitel Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek

Vedle výměny lopat a hřídele se mlýn dočkal i nové šindelové střechy. „Přeci jen šlo o dřevěné prvky, které podléhají hnilobě a dřevokazným škůdcům,” okomentoval Štěpánek opravu za zhruba 1,7 milionu korun, na kterou přispěl i Jihomoravský kraj.

V přízemí mlýnu se nachází moučnice, v prvním patře mlecí zařízení (na fotografii) a v nejvyšším samotný systém větrného kola. foto: Martin Šeda

V hlavních rolích sekera, dláto a šrupák

Rekonstrukce kuželovského mlýna byla výjimečným počinem nejen z hlediska zachování jeho funkčnosti (zařízení může v případě větrného počasí kdykoliv začít s mletím zrn na jemnou mouku), ale i způsobem, jakým byla provedena. Postaral se o ní jeden z posledních zástupců dříve tradičního, dnes už téměř zapomenutého řemesla - sekerník Josef Kudrna

Nominace na Cenu Patria Nostra získalo v České republice téměř devadesát staveb. Vedení jednotlivých krajů pak ze staveb nominovaných odbornými útvary vybralo na Cenu Patria Nostra jeden objekt a jeho tvůrce k ocenění.

Součástí areálu je i hospodářská budova z roku 1910, kde sídlí muzeum horňáckého života. foto: Martin Šeda

„Sekernictví se u nás dědí z generace na generaci. Při opravách, jakou byla například práce na kuželovském mlýně, používáme tradiční postupy, s jakými pracovali i sekerníci v dobách, kdy byl mlýn postaven,” prozradil Kudrna. Hlavní roli tak hrála sekera, dláto nebo ocelový hoblík zvaný šrupák.

Ocenění za zdařilou rekonstrukci si pak z rukou krajského radního Tomáše Soukala převzal i projektant Bořivoj Hložek. „Prioritou Jihomoravského kraje je podpora památek, u nichž je ohrožena střecha nebo celková statika. Živá kultura je sice velmi důležitá, důležitější však je, aby stály historické kulturní památky. Doufejme, že to bude prioritou i pro novou koalici v době, kdy budou zákonitě muset kvůli koronaviru přijít škrty v rozpočtech,” svěřil se Drbně jihomoravský radní Soukal.

Ve stavení žila rodina mlynáře Kašíka. Před vybudováním usedlosti žily mlynářské rodiny v přízemí samotného mlýna. foto: Martin Šeda

U předání ocenění byl i filmový a televizní režisér Jiří Adamec s manželkou, herečkou a moderátorkou Janou. „Patria Nostra je o ocenění za tvůrčí počiny na českém venkově, o kterých se málo ví a jsou málo vidět. A my jsme moc rádi, že jsme u toho, když se oceňují lidé, kteří se zasloužili o pečování krás, kterými český venkov oplývá,” uzavřeli Adamcovi.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky patria nostra, Kuželov, větrný mlýn, rekonstrukce, ocenění, technické muzeum brno, mlýn, venkov, Jihomoravský kraj, řemeslo, Slovensko, Josef Kudrna, Bílé Karpaty, Česko, lopata, hřídel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický mlýn v Kuželově získal Cenu Patria Nostra. Rekonstrukci dělali řemeslníci ručně jako za starých časů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.