Nevhodná matrace způsobuje špatný spánek a nalomené zdraví. Většina lidí ani neví, že i matrace má svůj datum spotřeby

Málokdo si uvědomuje, že matrace zásadně ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Mnozí lidé ji berou jako samozřejmost, ale je to často důvod našeho nevyspání, špatné nálady, hroutícího se zdraví nebo nedostatečné produktivity. Pokud vás dlouhodobě trápí nespavost, bolest zad či kloubů nebo podobný zmíněný problém, zvažte koupi nové matrace.

Lidé si bohužel neuvědomují, že i matraci musí jednou za čas vyměnit. Matrace totiž není zboží, které by s námi bylo do konce života. I matrace má svůj „datum spotřeby“. A když nastane, je načase zajít do obchodu a pořídit si novou.

Foto: Depositphotos.com

S výběrem nové matrace nespěchejte

Odborníci ze srovnávacího portálu Arecenze.cz, a sice nespěchat s koupí matrace. Aktuálně se na trhu nachází celá řada matrací a unáhlený výběr by se nemusel vyplatit. Už dávno nenarazíte na trhu jenom na pružinové matrace, z nichž trčela péra, která bodala do zad. Dnes najdete v obchodech nabídku ortopedických, zdravotních, latexových nebo dalších matrací, u nichž se jeví jedna lepší než druhá. Ale pro kterou se tedy rozhodnout?

Rozhodujte se na základě několika kritérií

Šéfredaktor magazínu AAZdravi.cz Mgr. Tomáš Mrkvička radí:

„Při výběru matrace se vyplatí brát v potaz několik kritérií. Například je nutné uvažovat hmotnost člověka. Obecně platí jedno pravidlo, a sice těžší lidé by měli volit matraci tvrdší, lidé s nižší váhou by měli volit matraci měkčí. Rozhodující však není jenom hmotnost člověka, ale také poloha, v níž spíte. I poloha rozhoduje o tom, jak tvrdou matraci si domů zakoupit. Pakliže spíte na zádech, ideální pro vás bude matrace tvrdší. Jestliže ale preferujete spánek na boku, měkčí matrace bude pro vás tou pravou.“

Kromě jiného rozhoduje při výběru matrace i rozměr matrace a samozřejmě její výška. Nízké matrace nejsou nejvhodnější, volte spíše vyšší modely, které se jen tak neproleží.

Matrace vám do konce života nevydrží

Životnost matrace je jeden z důležitých aspektů, který je naprosto přehlížen. I ta nejkvalitnější matrace má svou životnost, kterou je vhodné respektovat. Mrkvička dodává:

„Kvalitní matraci je vhodné po zhruba 15 až 20 letech vyměnit, u levnějších matrací hovoříme už o 7 až 10 letech, kdy je matrace zralá na výměnu. Opotřebená matrace nebude ani zdaleka plnit svou opěrnou funkci tak, jako matrace nová.“

Jedna věc je opotřebení matrace, kdy hovoříme o proleženinách a tedy snížené schopnosti tvořit oporu naší páteři, druhá věc je pak hygienická stránka. V matraci se usazují mikroskopické částečky z vypadaných vlasů a naší kůže, která pak v kombinaci s nasáklým potem tvoří vhodné prostředí pro život nejrůznějších roztočů a také vznik plísní. Rozdíl mezi lacinou a drahou matrací je pak také v tom, že opravdu kvalitní matrace jsou vyrobeny z přírodních materiálů, které právě velmi rychle vysychají.

„Vážíte-li si svého zdraví, při volbě matrace se pozorně dívejte na složení. Deklaruje-li výrobce přírodní materiály jako je koňská žíně, pak se jedná o správnou volbu, za kterou si ovšem budete muset připlatit.“

Doplňuje Mrkvička.

Údržba je klíčová

Pokud jste si vybrali kvalitní matraci, máte napůl vyhráno. Druhým důležitým aspektem je správná hygiena. Ložní prádlo měňte ideálně dvakrát do měsíce a snímatelný povlak matrace perte alespoň na teplotu 60 °C minimálně jednou za půl roku. Pravidelné vysávání je také více než žádoucí.

Při výměně povlaku rovnou matraci obraťte, ať nedochází k jednostrannému opotřebení. Učiňte tak ovšem pouze za předpokladu, že je matrace oboustranná.

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.