Hlavní obsah

Zemřel Ken Hensley z Uriah Heep

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Ve věku 75 let zemřel bývalý klávesák britské hardrockové skupiny Uriah Heep Ken Hensley, oznámil ve čtvrtek jeho bratr. Hensley by autorem řady hitů Uriah Heep včetně balady Lady In Black.

Foto: Profimedia.cz

Ken Hensley na snímku z roku 2010

Článek

„Píši s těžkým srdcem, abych oznámil, že můj bratr Ken Hensley ve středu večer pokojně zemřel. Jeho krásná manželka Monica byla po jeho boku a utěšovala Kena v posledních minutách, kdy byl s námi. Všichni jsme zničeni touto tragickou a neuvěřitelně neočekávanou ztrátou a žádáme vás, abyste nám poskytli nějaký prostor a čas, abychom se s tím vyrovnali. Ken bude zpopelněn při soukromém obřadu ve Španělsku, takže prosím nežádejte o informace o pohřbu,” napsal Trevor Hensley na Facebooku.

Hensley stál u zrodu Uriah Heep, kteří byli slavní v sedmdesátých letech. V únoru 1970 se stal členem skupiny Spice, v níž hrál na kytaru Mick Box a zpíval David Byron. Ta se záhy přejmenovala na Uriah Heep a vydala debutové album ...Very ´Eavy ...Very ´Umble, kde hrály významnou roli Hensleyovy varhany.

Hensley byl autorem jejího největšího hitu Easy Livin' z alba Demons And Wizards, který se dostal do žebříčku v řadě evropských zemí i v USA. Složil i Stealin' z alba  Sweet Freedom, titulní píseň z desky Look At Yourself i baladu Lady In Black z druhé LP desky Salisbury.

Na obalu původního vydání alba Hensley tvrdil, že jej k napsání Lady In Black inspirovala skutečná příhoda, kdy jej v depresi navštívila farářova dcera, a ze setkání se nakonec zrodil text o tom, že zlo nelze porazit zlem. Později ale v jednom rozhovoru uvedl, že s dívkou, která jej inspirovala, se nikdy nesetkal, viděl ji jen oknem z hotelového pokoje.

Hensley nahrál s Uriah Heep mezi lety 1970 až 1980 třináct studiových alb. Posledním bylo Conquest, které ale vyšlo v době, kdy sláva kapely upadala, vrchol připadal na první polovinu sedmdesátých let, kdy v ní zpíval David Byron.

Hensley se pak přestěhoval do USA, kde se připojil k Blackfoot. Po pětileté pauze se v roce 1989 podílel na albu The Headless Children od W.A.S.P a pak nahrával i nahrával s Cinderellou. V novém tisíciletí vystoupil několikrát v ČR, většinou se skupinou Live Fire.

Nedávno zemřel i někdejší bubeník Uriah Heep Lee Kerslake, který v 73 letech podlehl rakovině prostaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám