Hlavní obsah

Slovenské policejní funkcionáře měl řídit a uplácet oligarcha Bödör

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý šéf slovenské policie Tibor Gašpar, který byl v minulosti také poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), a další bývalí policejní funkcionáři měli být součástí zločinecké skupiny, kterou měl řídit nitranský oligarcha Norbert Bödör. Ten jim měl rozdělovat také úplatky a dávat pokyny, uvedla ve čtvrtek slovenská média.

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

Norbert Bödör (vlevo) na snímku z červencového líčení u Nejvyššího soudu SR

Článek

Bödör je v současnosti ve vyšetřovací vazbě, Gašpara a další bývalé policejní funkcionáře zadržela ve čtvrtek Národní kriminální agentura NAKA. Mluvčí speciální prokuratury Jana Tökölyová potvrdila, že po zadržení bylo několik lidí obviněno z trestných činů korupce, zneužití pravomocí či založení a podporování zločinecké skupiny.

Podle slovenských médií byli při akci Očistec zadrženi kromě Gašpara také bývalý šéf NAKA Peter Hraško, exšéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer a někdejší ředitel finanční jednotky Bernard Slobodník. Do celé skupiny patřilo 13 lidí a měla existovat od roku 2012.

Zatýkání policejních špiček na Slovensku: V protimafiánské síti skončil i Hamáčkův exporadce

Evropa

Podle Denníku N akce souvisí s případem bývalého šéfa kriminálního úřadu finanční správy Ľudovíta Makóa, který je podezřelý z vydírání a z podpory mafiánského gangu. Makó i Slobodník začali po zadržení s policií spolupracovat.

Denník N v této souvislosti uvedl, že obvinění bývalí policejní funkcionáři ve skutečnosti nesloužili vlasti, nýbrž Bödörovi.

„S nitranským podnikatelem, který stojí za bezpečnostní službou Bonul, se setkávali v Bratislavě na tajných poradách, kde se podle výpovědí svědků dělily úplatky a kde jim dával pokyny,“ napsal list. „Systematicky přijímali úplatky, zajišťovali si výhody v rámci politického boje a ovlivňovali politickou situaci tak, aby si upevnili své postavení a moc,“ dodal Denník N. Policisté měli přijímat úplatky od 5 do 100 tisíc eur (133 až 2,7 milionu korun).

Sledovali Matoviče

Podle obvinění skupina nechávala lustrovat fyzické osoby, získávala informace o jejich soukromém, rodinném a pracovním životě také formou sledování a odposlechu. „Tímto způsobem byl v roce 2015 sledován například také tehdy opoziční poslanec (a současný premiér - pozn. red.) Igor Matovič,“ konstatoval list.

Skupina neoprávněně získávala informace také o obchodní činnosti různých firem, jednalo se především o daňové tajemství. „Pak vydírali podnikatele, aby jim zaplatili, pokud chtějí mít klid,“ konstatoval list.

Podle Denníku N byly informace získané zmíněnou skupinou využívány ve prospěch členů politické strany Směr-sociální demokracie, kteří tímto způsobem získávali neoprávněné výhody v politickém boji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám