Biden by mohl spojit rozdělenou Ameriku, myslí si diplomat Palouš

Studio ČT24: Martin Palouš a Tomáš Klvaňa (zdroj: ČT24)

Republikánští i demokratičtí politici by se měli pokusit o znovusjednocení americké společnosti, myslí si někdejší český ambasador v USA Martin Palouš. Zemi totiž rozděluje jak koronavirová pandemie, tak i například nedokonalý volební systém. Palouš to řekl v ČT, kde byl hostem společně s Tomášem Klvaňou z New York University Prague. Ten je přesvědčen, že pokud Joe Biden ve volbách zvítězí nad stávající hlavou státu Donaldem Trumpem, v nejbližší době Spojené státy čekají horké chvilky.

„Demokrati i republikáni by měli vyslat své zástupce a vyjednat nějakou cestu k dalšímu kroku. Obě strany by v sobě měly sebrat základ patriotismu a zkusit najít cestu vpřed, jakkoliv je pravda, že oba tábory jsou nesmiřitelné a každý má pocit, že má svou pravdu,“ řekl Palouš.

Podotkl, že právě americké volby představují kritický moment, kdy by obě strany měly spolupracovat. O Bidenovi si přitom myslí, že je pro tento úkol nejvhodnější kandidát. Je také pravděpodobnější, že boj o prezidentský mandát vyhraje právě on.

Jako klíčovou označil situaci, která nastane po souběžných volbách do amerického Kongresu. „Já bych si položil provokativní otázku. Myslí si Biden, že je pro něho lepší, aby demokraté získali Senát? Nebylo by pro sjednocení USA lepší, aby v Senátu zvítězili republikáni a on by s nimi jednal? Byl by tak ubráněn proti revolučním a excesivním návrhům, které přicházejí z radikální části demokratické strany,“ řekl Palouš.

Dodal, že vítězný kandidát by po zvolení měl s chladnou myslí a odpovědností shledat, v jaké situaci se Spojené státy nachází a podle toho jednat. V případě Donalda Trumpa si klade otázku, zda je něčeho takového schopen. „V USA pro takovou myšlenku základy jsou. Duchové minulosti se vracejí a materializují v dnešních nenávistných bojích. Z minulosti ale máme i hodně pozitivních příkladů. Usmíření mezi oběma tábory možné je,“ dodal Palouš.

Klvaňa: Biden je zdatný vyjednavač

Klvaňa v případě Bidenova vítězství očekává v nejbližších dnech a týdnech horké chvilky. Trump se totiž může snažit současnou situaci hnát až na ostří nože, ulice poté mohou zachvátit násilnosti. „V případě vítězství bude mít Biden proti sobě republikánský Senát, i když to není ještě jisté. V takovém případě budeme mít před sebou rozdělené Spojené státy,“ popsal.

Bude záležet na tom, jak se k situaci postaví šéf republikánského Senátu Mitch McConnell, pokud by jím po volbách zůstal. Ten v minulosti totiž zdatně brzdil veškeré změny, které se snažil navrhovat Barack Obama. „Kdyby se Biden jako hlava státu snažil USA sjednotit, čelil by v lednu člověku, který už jednou prokázal, že mu jde více o dobro své politické kariéry, než o sjednocení země,“ myslí si Klvaňa.

Biden je podle něho nicméně zdatný vyjednavač, který strávil téměř padesát let ve vrcholné politice a většinu senátorů zná. „Umí to s nimi, v tom je ta naděje. Pokud mají mít Spojené státy v budoucnu lídra sjednotitele, tak si nedovedu představit nikoho lepšího, než je Biden. Nezáleží to jen na něm, ale i na jeho oponentech,“ dodal.

Pokud Trump obhájí mandát na následující čtyři roky, žádné sjednocení Spojených států podle Klvani nenastane, protože o takové věci nemá zájem. V minulosti sice zaznamenal úspěchy v mezinárodní i domácí politice, stalo se tak ale zejména proto, že se radil se svými poradci.

„Značná část z nich ho ale opustila. Trump se proto začal spoléhat na své instinkty, a ty jsou převážně agresivní. Obávám se, že během druhého mandátu by už neposlouchal vůbec nikoho a řídil by se instinkty. Ty nejsou smířlivé, nejde mu o nic jiného, než o vlastní politickou kariéru a prosperitu,“ řekl Klvaňa.