AMD RYZEN 9 5950X – TEST a RECENZE nového vládce mainstream procesorů! Šach Mat … Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 05 listopad 2020
Přejít na obsah
AMD RYZEN 9 5950X – TEST a RECENZE nového vládce mainstream procesorů! Šach Mat …
AMD RYZEN 9 5950X - procesor a testování
CineBench R20
7-Zip (AES)
POV-Ray 3.7
Blender
Video Encoding
Výkon ve hrách
Spotřeba, teploty a taktování
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • AMD RYZEN 9 5950X – TEST a RECENZE

                                 nového vládce mainstream procesorů! Šach Mat …

Sešli jsme se dnes, abychom se rozloučili s drahými zesnulými, procesory Intel. Dnešním dnem přestal Intel díky sobě samému, v desktopu prakticky existovat. AMD s novou generací procesorů RYZEN 5000 nutí Intel k tomu, aby si do té své roky budované 14nm rakve vlezl sám a zaklapl za sebou víko. To je totiž tak to jediné, co může udělat. RYZEN 5000 není jen posledním hřebíčkem do jakékoliv konkurenceschopnosti Intelu na poli desktopových procesorů, ale je rovnou i pomníkem. Na jednu stranu ukazuje, jak to vypadá, když máte o vývoj procesorů a jejich uživatele skutečný zájem, na druhou stranu pak připomíná, jak neuvěřitelně Intel zaostává. A i když několik posledních let jasně viděl, kam AMD směřuje a co připravuje, přesto se za poslední 3 roky nezmohl vůbec na nic.

Do souboje nové generace procesorů jde Intel doslova s holým zadkem a bez kalhot, vybavený jen lžící medu, který všem okolo maže kolem pusy. Nepřeháním ani trochu. Takhle přesně totiž vypadá souboj aktuální nedávno vydané nejnovější letošní generace procesorů Intel Core 10000 „COMET LAKE“ s očekávanou novou AMD RYZEN 5000 „VERMEER“ řadou. Pokud jste investor Intelu anebo máte slabý žaludek, raději odvraťte zrak, protože to, co dnes uvidíte, je největší masakr v procesorové historii, kdy Intel může jen s láskou vzpomínat, jaké to bylo, když měl alespoň tak dobré a konkurenceschopné procesory, jakými byly Pentium 4 …

 

  • AMD nás varovalo, že to nejlepší teprve přijde. A už je to tady?

Nová generace procesorů AMD s architekturou ZEN3 přichází. Je to přitom jen něco málo přes rok, co na trh dorazily RYZEN 3000 se ZEN2 architekturou, které opravdu zásadně zamávaly se situací na trhu a zejména s pozicí dosud neohroženě vládnoucí společnosti Intel. AMD jej dokázalo jasně a výrazně porazit hned v několika oblastech, včetně celkově nejlepšího výkonu a nejlepší efektivity. Ale nebylo to vítězství úplné a všude. Jenže uběhl více než rok a Intel nedokázal na RYZEN 3000 procesory stále odpovědět. Ovšem AMD se už posouvá nikoliv o krok, ale rovnou o skok dál …

A dnes se konkrétně podíváme na to nejlepší pro mainstream z nové generace. 16jádrový/32vláknový procesory AMD RYZEN 9 5950X, který přináší historicky nejvyšší výkon na jádro v historii x86 procesorů, k tomu přidává ten masivní výkon 32vláken. A to všechno přitom s lepší efektivitou a nižším zahříváním než předchozí generace. A přitom tenhle procesor můžete (budete moci) osadit i do starších nebo levných AM4 desek ….

 

  • ZEN 3 alias ZEN znovu a lépe?

Zcela nová ZEN 3 architektura je největší designovou změnou v rámci ZEN architektury, od jejiho uvedení na trh před třemi lety. AMD se zaměřilo na odstranění některých slabých míst a celkové zjednodušení a zefektivnění designu. Nejzásadnějším úkolem bylo právě zjednodušení a zrychlení komunikace uvnitř procesoru samotného, podstatné navýšení IPC a současně vylepšení provozní efektivity. Jednoduše řečeno, vývojový team AMD dostal za úkol vzít původní ZEN architekturu a postavit ji znovu a lépe. A přesně to udělal.

Dosud vždy byly všechny generace ZEN čipů tvořeny dvojicí CCX modulů, kdy každý měl 4jádra/8vláken a hlavně dělenou L3 cache. Komunikace mezi jádry jednotlivých modulů tak byla poměrně komplikovaná a v případě vysokého zatížení jen jednoho nebo jen mála jader, měly k dispozici poměrně málo L3 cache. ZEN 3 tohle odstranil jednoduše. Zbavil se těch dvou CCX modulů. Zjednodušeně řečeno, nyní je zde jen jeden modul jako jeden čip. Obsahuje tedy 8jader/16vláken a masivní 32MB L3 cache, ke které mají neustále stejný přístup všechna jádra.

Ale to je jen začátek. AMD sáhlo také na každý aspekt samotné architektury a části procesoru. Všechno, co se dalo vylepšit zejména pro rychlejší komunikaci a větší efektivitu, to vylepšilo. Přidalo nové možnosti atd.

Zcela přepracovalo systém řízení taktů a výkonu jako takového. To vše navíc ještě ve spolupráci s výrobci desek, a hlavně Windows samotného, je mnohem lépe řízeno a zapracováno. Stojí za to ale vypíchnout několik extra zajímavostí:

 

  • 1, AMD použilo pro ZEN3 stejnou 7nm výrobu jako u ZEN2

Překvapením pro mnohé je fakt, že AMD použilo stejný výrobní proces, jako u předchozí generace. A to v přesně té vylepšené lépe vyladěné verzi, jaká byla použita konkrétně na RYZEN 3000XT čipy. Ale není to ten o generaci dál 7nm+ proces TSMC s EUV. O to působivější je, jakého zlepšení v mnoha směrech AMD dosáhlo.

Jen ve zkratce: 19% průměrný praktický nárůst IPC je v praxi běžně dosahován napříč mnoha aplikacemi, přičemž procesory mají o 200MHz běžně vyšší takty. Nárůst výkonu celkově je 20 až 30% při zatížení jednoho jádra (nebo jen několika jader), a na celek je tu zhruba 15% zlepšení. A to všechno při stejné nebo mírně nižší spotřebě ve srovnání s předchůdci ZEN2 z minulého roku. A ještě navrch méně topí. To vše na stejném výrobním procesu, se stejným TDP a pro stejnou několik let starou patici a desky AM4!

 

  • 2, Kromě CPU čipu samotného, je zbytek procesoru stejný!

Čipletový design je nejgeniálnější věc, která se na poli procesorů objevila od vynálezu dvou-jádra. A AMD z toho masivně těží v mnoha směrech. Jedním z nich je fakt, že AMD vlastně nedělalo celý nový procesor. Jediné, co je úplně nové, je ten samotný ZEN3 CPU čip, zbytek procesoru, tedy 14nm I/O s výbavou a celé to PCB okolo s nožičkami, to je úplně stejné, jako v případě RYZEN 3000 procesorů. Zůstalo tak i pájení pájkou (žádná pasta) atd.

Zjednodušeně řečeno, AMD vzalo RYZEN 3000 základ procesoru a místo ZEN2 čipu tam osadilo ZEN3 čip. A bylo hotovo ;). Tohle masivně usnadňuje celý vývoj, výrobu, kompatibilitu atd. A samozřejmě má velmi příznivý vliv na cenu a zrychluje možnosti uvádění novinek do praxe. AMD prostě nemusí vyrábět a testovat všechny aspekty zas a znovu jako u složitých monolitických čipů. Jeho čipletový design mu umožňuje soustředit se přímo jen na tu malou a nejzásadnější část celého procesoru – tedy CPU jádro samotné.

 

  • 3, AM4 je plánovaným omezením ZEN 3 architektury

Ačkoliv z pohledu mnoha uživatelů je dlouhodobá podpora stejné platformy a desek určitě vítána, je to hodně složitá a pro výrobce z mnoha důvodů nevýhodná věc. AMD bylo nuceno z technických důvodů v případě ZEN 3 procesorů odseknout nejstarší AM4 desky, tedy X370/B350. I když fyzicky by tam ty procesory šly, technicky ty původní desky nebyly nikdy navrhovány na 16jádrové 105W procesory s tím vším, co umí, takže garantovat jejich funkčnost, navíc když je mnoho desek téměř po záruce? Nerozumné a prakticky nemožné.

Samotná AM4 platforma, ačkoliv je zcela jednoznačně nejlepší současnou mainstreamovou PC platformou na trhu s výbavou, kterou konkurence není schopna stále nabídnout, tak sama o sobě už je omezením. ZEN3 by mohlo být ještě lepší, ale protože AM4 je pořád stejná, omezuje například možnosti napájení a další prvky. AMD se tak v tomto ohledu dobrovolně omezilo. Ovšem některé ty věci, kde kvůli limitaci nemůže ZEN3 na AM4 hnát výše, bude moci využít na TRX40 platformě, která je novější a limitována zdaleka tolik není. Takže high endové ThreadRipper 5000 procesory budou opravdová monstra. Jak ale asi víte, AM4 velmi pravděpodobně s RYZEN 5000 sérií skončí během příštího roku. AMD už pracuje na nové generaci v podobě „AM5“, která bude využívat DDR5 paměti a bude připravena pro zase zcela novou ZEN4 architekturu procesorů. Tam se AMD bude moci výrazně technicky odvázat díky vylepšení nové patice a platformy. Udělá tedy změny, ze kterých by mohl těžit i ZEN 3, pokud by nebyl limitován omezenými možnostmi AM4 patice.

Ale to je hudba možná konce příštího, nebo spíše začátku toho dalšího roku. Teď tu máme RYZEN 5000 procesory a dnes se na ně podíváme.

 

  • AMD RYZEN 5000 – od 6 po 16 jader hned od začátku

Další výhodou použití osvědčené výroby a konstrukce, je možnost uvést na trh hned všechny modely a najednou. AMD se také záměrně marketingově soustředí na to, aby naprosto zlikvidovalo poslední baštu Intelu. A to je „herní výkon“. Právě v nich většinou všechna ta vylepšení mají zdaleka největší přínos výkonu. Speciálně protože starší hry používají jen malou část procesoru, obvykle 1 – 4 jádra, z čehož velmi těžil Intel, protože měl na nich nejvyšší takt. AMD však kromě zvýšení taktů masivně zvedlo IPC a efektivitu těch jader a celého designu. Výsledkem je, že Intel přijde i o to poslední stéblo, kterého se držel. Ano, Intel už nemá nejlepší procesory pro hráče …

Na DDWorld.cz vám v krátké době nabídneme samostatné recenze všech 4 nových modelů, které AMD zatím v rámci RYZEN 5000 série uvedlo na trh. Dnes se ale podíváme konkrétně na ten vůbec nejlepší …

RYZEN 9 5950X, který používá ty nejkvalitnější kousky 7nm ZEN3 křemíku, díky čemuž dosahuje nejlepší efektivity ze všech procesorů na trhu, nejvyšší taktů v rámci celé série a samozřejmě díky 16jádrům i jako takové monstrózního výkonu. A to všechno klidně v úplně běžných základních deskách s normálním chlazením atd. Předchozí TOP model v podobě RYZEN 9 3950X byl a je vynikající procesor, a to říkám jako jeho uživatel. Jenže vedle 5950X vypadá najednou „nic moc“.

Tak se na ten masakr podívejme :).



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 689x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 748x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1361x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1200x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1115x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1758x
Komentářů: 6