Hlavní obsah

„Želva, co neví, že její čas skončil.“ Trump projevem vyvolal ostrou kritiku

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump při projevu v Bílém domě bez důkazů mluvil o podvodech a korupci při volbách.

Reklama

Prezident v povolebním projevu bez důkazů mluvil o podvodech a ukradených volbách. Odsoudili jej i republikáni.

Článek

„Když se spočítají jen legální hlasy, jednoznačně vyhrávám, demokraté se nám snaží ukrást volby,“ pronesl Donald Trump v povolebním projevu ve čtvrtek amerického času (těsně před jednou v noci středoevropského) v Bílém domě. „Bohužel zasáhly peníze, některé firmy a média“, jejichž cílem podle současného prezidenta Spojených států bylo „potlačení jeho hlasů“. Přidal také zmínku o zkorumpovaném systému.

Reakce na jeho projev byly velmi tvrdé. Největší americké noviny USA Today dokonce přerušily na svých stránkách živý přenos promluvy prezidenta.

Šéfredaktorka Nicole Carollová k tomu napsala: „Prezident Trump bez jakýchkoli důkazů uvedl, že prezidentské volby jsou zkorumpované a podvodné. Přenos jsme zastavili a video jsme stáhli z našich stránek.“ A dodala: „Naší prací je šířit pravdu, ne nepodložené konspirace.“

Tvrdý odsudek si pak Donald Trump vysloužil od respektovaného moderátora CNN Andersona Coopera v přímém přenosu. Po projevu Cooper řekl přímo do kamery: „To byl prezident Spojených států, nejmocnější osoba na planetě. A my jsme jej viděli jako obézní želvu ležící na zádech a pečící se na slunci, která si nechce připustit, že její čas skončil.“

Příkrá k Trumpovi ovšem byla i média, jež mu byla dosud nakloněna. Televizní stanice Fox News několikrát zdůraznila, že prezident mluví o podvodech bez jakýchkoliv důkazů.

Deník New York Post ze stáje mediálního magnáta Ruperta Murdocha pak tweetoval, že „skleslý Donald Trump zcela nepodloženě prohlašuje, že volby jsou podvodné“.

Podobně reagovala i další média, jako například BBC.

Ale prezidentovu řeč neodsoudila jen média. Kritické hlasy zaznívají z jeho vlastní republikánské strany. Například guvernér Marylandu Larry Hogan prohlásil, že není žádné omluvy pro prezidentovy komentáře, které podrývají demokratický proces. „Musíme respektovat výsledek voleb. Žádné volby ani žádná osoba není důležitější než demokracie,“ dodal.

Mírně a bez konkrétní zmínky o Trumpovi reagoval i jeho protivník Joe Biden. „Nikdo nám nevezme demokracii. Ne teď, ani nikdy jindy.“

Reklama

Doporučované