Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Královéhradecká koalice si píše dopisy, krizi neumí vyřešit z očí do očí

  8:53
Vážná krize trojkoalice na radnici v Hradci Králové trvá už pět měsíců a stále se prohlubuje. ANO nesouhlasí s návrhy uskupení Změna a Zelení, hrozí scénář vypovězení koaliční smlouvy.
Zleva Jiří Bláha (ODS), Věra Pourová (ANO), primátor Alexandr Hrabálek (ODS),...

Zleva Jiří Bláha (ODS), Věra Pourová (ANO), primátor Alexandr Hrabálek (ODS), Monika Štayrová (ANO) a Martin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení). (30. 10. 2018). | foto: Lukáš Urban

Krize v hradecké trojkoalici už je natolik hluboká, že předsedové zastupitelských klubů zřejmě nejsou schopni domluvit se jinak než písemnou formou. A tak si mezi sebou posílají dopisy, v nichž jedni něco navrhnou, druzí to striktně odmítnou a třetí se musí poradit, jak na to budou reagovat.

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) přesto ještě vidí naději na dohodu a zachování městské trojvlády ODS - ANO - Změna a Zelení.

Původně poněkud abstraktní termín řešení krize „až po krajských volbách“ se nejdříve změnil na 18. říjen, kdy se na schůzce mělo potkat po dvou zástupcích z každého tábora, tedy dohromady šest členů rady města. Nestalo se.

Členové Změny a Zelených, od kterých vzešel první impuls k rekonstrukci koalice a kteří začali diktovat podmínky, dali svým partnerům čas na odpověď do neděle 15. listopadu. I přes jasný vzkaz, že očekávají rezignaci náměstkyně pro oblast správy majetku města Věry Pourové (ANO) a náměstka pro rozvoj Jiřího Bláhy (ODS), ani oni na bourání celé koalice kategoricky netrvají.

Změna dala partnerům čas do 15. listopadu

„Jestli chceme nadále pokračovat, je třeba změnit styl vzájemné komunikace a spolupráce na programových prioritách. Po dosavadních pro nás nepříliš pozitivních zkušenostech současně nevidíme jinou možnost, než provést personální změny na úrovni náměstkyně pro oblast správy majetku města a současně náměstka pro oblast rozvoje města. Současný stav a obraz koalice směrem k veřejnosti považujeme za záležitost, která i nás výrazně poškozuje v očích voličů a představuje pro nás doslova politickou hrozbu,“ stojí v dopise Změny, který podepsal předseda klubu Adam Záruba.

Ten do 15. listopadu očekává návrh na výměnu náměstků, popřípadě jiný plán na řešení krize.

Zatímco ODS si názor vytříbí na jednání zastupitelského klubu i oblastní rady, hnutí ANO už odpovědělo. Partnery ujistilo, že vnímá problémy, že má zájem na změně komunikace, avšak že důrazně vylučuje personální obměny.

„Nesouhlasíme s nimi. Pokud bychom je měli akceptovat, pak pouze v případě zahájení jednání o změnách na všech postech náměstků včetně pozice primátora, neboť vnímáme problém i na jiných stranách,“ navrhuje ANO v dopise, který podepsal předseda klubu Pavel Marek.

Místo konce Věry Pourové ANO navrhuje zřízení komise pro majetek, obsazení pozice asistenta své náměstkyně a projednávání všech důležitých věcí na kolegiu primátora.

Hrabálek: Pojďme to ještě zkusit

Hradecký primátor by se rád opřel o poslední větu z dopisu Změny a Zelených, ve které Záruba píše o „návrhu jiného řešení, jak ze stávající krize vyjít“.

„Myslím si, že krizi lze vyřešit tak, aby koalice byla funkční. Myslím, že je v našich silách toto řešení nalézt a dohodnout se. Možná by to znamenalo nějaký dodatek ke koaliční smlouvě, to však nechci předjímat. Podle mě by byla velká škoda, kdybychom měli se současnou koalicí skončit, protože když se objektivně podíváme na to, co se nám povedlo, není to tak špatné. Byla by zároveň škoda to předhodit i těm, kteří se nám v tom snažili zabránit,“ zdůrazňuje Hrabálek.

Náměstek pro školství a životní prostředí Martin Hanousek (Změna a Zelení) se však obává, že koalice neodvratně směřuje k zániku, byť to pro jeho uskupení i jeho samotného znamená velké riziko.

„Personální změny se mohou dotknout kohokoli,“ konstatuje a současně naznačuje i pravděpodobný scénář pro případ, kdy ANO ani ODS nebudou reflektovat na požadavek konce náměstků Pourové a Bláhy: „V takovém případě to předložíme na vedení Změny a Zelených a předpokládám, že rozhodnutím bude vypovězení koaliční smlouvy.“

Rezignaci chce i opozice

Oba náměstci si myslí, že za požadavkem právě jejich konce je velká touha po postech.

„Je to jednak animozita vůči ANO a jednak i zájmy některých lidí, aby dostali židli, po které touží. Neřeším, kdo touží po té mé. Skutečně nevím, co na mně může vadit. Možná to, že hodně pracuji a některé věci se snažím posunout, což někdo nechce. Nebo je to jen touha po té židli,“ říká Pourová.

„Řekněme, že jsou lidé, kteří mají ambici zastávat nějaké vyšší a lepší posty. To je definice. Někteří k tomu fundováni jsou, někteří nikoli. Ty tanečky okolo se dějí a někdy se bohužel stane, že i ti, kteří k tomu fundováni nejsou, tam dotancují. A mohou to být i ti, kteří práci dosud viděli jen z rychlíku,“ přidává se Bláha.

Rezignaci Věry Pourové žádala při pondělním zastupitelstvu a projednávání případu Sion i opozice. „V zemích, které mají vysokou politickou kulturu, je standardem, že politik zodpovědný za lež nebo někdo, kdo uvede v omyl ostatní kolegy, prostě rezignuje,“ říká například Pavlína Springerová (HDK).

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...