Hlavní obsah

Hokej hlásí návrat. Kasička ale vysychá

Foto: Profimedia.cz

Extraliga se po téměř měsíci vrací. Kolik dají kluby za testování a jak chtěly ušetřit?

Reklama

Hokejová extraliga se o víkendu po měsíci opět rozjede. Kluby se na restartu soutěže dohodly na mimořádné valné hromadě. Znovuzahájení ročníku přinese i další finanční náklady. Vše napovídá tomu, že kasy klubů pomalu vysychají.

Článek

Vynucená pauza byla již dost dlouhá. Všechny extraligové kluby se po schválení vlády obnovit profesionální sportovní soutěže dohodly na znovuzahájení již rozehraného ročníku. Hráči se k ostrému utkání na ledovou plochu vrátí téměř po měsíci.

Debata na valné hromadě byla hlavně o způsobu testování hráčů a realizačních týmů. Vzhledem k odložení velkého množství zápasů je velice pravděpodobné, že se bude hrát třikrát týdně. Původní hygienický plán počítal s testováním všech účastníků před každým zápasem.

Nikterak složitými počty tak dojdeme k tomu, že během jednoho týdne by kluby jen za jednoho člena kádru, pokud počítáme s cenou jednoho testu okolo 1700 korun, musely zaplatit zhruba 5 tisíc korun. Tuto částku následně musíme vynásobit počtem členů týmu, dejme tomu tedy 25 osob, a jsme na částce blížící se 130 tisícům korun. A to vše jen za týdenní testování, kde nefigurují platy, náklady na údržbu stadionu a další položky.

Extraliga se tak snažila najít jiné řešení, jak za testování ušetřit. V debatě s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou tak místo nákladných PCR testů zmínila méně spolehlivé, za to výrazně levnější antigenní testy. Návrh již dosti promořených hokejistů ale Rážová velmi rychle shodila ze stolu.

Vedení extraligy tak několik hodin před restartem soutěže o podmínkách testování stále jedná. „Máme nějaké představy, jednání o testování ale s největší pravděpodobností proběhne až v pátek ve večerních hodinách. Jsme tedy v takové nijaké situaci a nemůžeme k tomu podat bližší informace,“ sdělil Seznam Zprávám ředitel soutěže Josef Řezníček.

„Existuje několik variant, my ale nejsme schopní dělat před každým zápasem PCR testy. Logisticky ani finančně to kluby nezvládnou a od toho se to celé odvíjí. Pokud ale přijdeme s jinou metodou či návrhem, tak to musí hygiena a ministr zdravotnictví posoudit, podle toho se pak budeme řídit,“ doplnil ještě Řezníček.

Pro kluby je momentální situace samozřejmě velice náročná hned z několika ohledů. V době, kdy se nehraje vůbec, totiž nemají možnost plnit své smluvní povinnosti vůči vlastním partnerům a hrozí tak, že přijdou o sponzorské peníze. Po restartu extraligy sice reklamu prezentovat budou, stále ale přijdou o peníze na vstupném.

Je tak pochopitelné, že klubové kasy velmi rychle vysychají. Právě finance jsou nyní pro vedení většiny extraligových celků velmi citlivé téma a na dotazy Seznam Zpráv většina z nich odmítla odpovědět.

Našly se ale i výjimky, na základě kterých lze současné finanční trable pochopit i na konkrétních číslech a případech. Finanční ztráty a současnou situaci klubu Seznam Zprávám popsal generální manažer Motoru České Budějovice Stanislav Bednařík.

„Podzimní vlna bezpochyby může přinést ztráty v řádech desítek milionů korun. Jeden příklad za všechny. Sezonní vstupenky jsme před sezonou prodali za 20 milionů korun, a to přestože jsme jejich prodej nakonec byli nuceni přerušit. V tuto chvíli ani netuším, jak dlouho budeme hrát úplně bez nebo s omezeným počtem diváků v hledišti, netuším, jak naši věrní fanoušci případně zareagují na skutečnost, že nemohli jednou, pětkrát, dvacetkrát přijít do hlediště Budvar arény na utkání, a zda tedy budou požadovat vrácení vstupného,“ odpověděl Bednařík.

„Stát se to může a na příjmech z prodeje permanentek vrátíme bezmála dvacet milionů, a to ještě vezměte v úvahu, že jsme měli vzhledem k zájmu budějovického hladového diváka po TELH reálnou možnost utržit minimálně dalších deset milionů korun. Takže, připustím-li ten nejčernější scénář, můžeme být klidně třicet milionů minus jenom na vstupném,“ doplnil ještě člen nejvyššího vedení nováčka extraligy.

Právě kvůli velkým finančním ztrátám už na jihu Čech musí myslet na zavedení úsporných opatření, která se nejspíše dotknou všech v klubu, včetně hráčů. Šetřit klub musí již vyloženě proto, aby se zachránil od možného bankrotu.

„Nejbližší dny, maximálně týdny, vyjasní budoucí možnosti a obávám se, že i my budeme muset s hráči v zájmu zachování prosté existence klubu projednat nepříjemnost, kterou je snížení jejich odměn, stejně tak jako odměn všech pracovníků klubu. Na druhou stranu by měl být připravený dotační program kompenzující ztráty profesionálních klubů a to bude jistě vítaná pomoc. Jen si ani zdaleka nejsem jistý, že dostatečná,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv generální manažer Motoru Stanislav Bednařík.

Platy zatím nesnižoval ani poslední vítěz extraligy, tedy mistr sezony 2018/19, Oceláři Třinec. V době, kdy se ale nehrály zápasy, přicházeli hráči o bonusy. „Ke škrtání nebo snižování platů jsme nepřistoupili, protože žádné utkání letošního ročníku ELH nebylo zrušeno, ale odloženo. Nicméně bez zápasů si hráči nemají možnost vydělat na bonusech za výhry a dílčí úspěchy tak, jak to mají nastaveno ve svých smlouvách,“ odpověděla Seznam Zprávám tisková mluvčí Ocelářů Dita Ondrejková.

Reklama

Doporučované