Strakonický hrad v létě otevře nové expozice, prošly generální rekonstrukcí

  9:04
Expozice věnovaná řádu maltézských rytířů, největší sbírka dud ve střední Evropě, výstavy motocyklů i zbraní. Hned několik lákadel nabídne návštěvníkům strakonický hrad. Nyní tam finišují s rozsáhlou rekonstrukcí, která začala v létě 2018 a teď zbývají poslední opravy.

Strakonický hrad stojí na soutoku Otavy a Volyňky. Jeho dominantou je věž Rumpál. | foto: David Hocke

„Převážná část prací je hotová, zbývá například dodělat podlahy ve čtyřech místnostech, zasklít okna v ambitech a další drobnější věci,“ potvrzuje Ivana Říhová, ředitelka Muzea středního Pootaví, které je součástí hradu.

Rekonstrukce byla skutečně generální. Za více než dva roky pracovníci stihli například předělat vedení elektřiny a rozvody vody i kanalizace. Doposud byly sály a expozice bez vytápění, a tudíž do nich muzeum mohlo zvát jen v letní sezoně. To se nyní změní. Opravy skladů zase muzejníkům zajistily místnosti pro přednášky, výstavy a výuku.

Nová jsou sociální zařízení, přibyla odpočinková místa pro návštěvníky. Hrad bude po dokončení prací i mnohem více bezbariérový. Pomůže k tomu vystavěný výtah i několik schodolezů.

„Jsem mile překvapený, jak hrad už v této chvíli vypadá. Termín dokončení, tedy prosinec letošního roku, tak bude pravděpodobně dodržen,“ těší Pavla Hrocha, náměstka hejtmana Jihočeského kraje.

Právě kraj hrad vlastní. Až odejdou stavbaři a řemeslníci, místnosti začnou plnit sbírkové předměty a mobiliář.

„V únoru 2021 bychom zahájili zkušební provoz a už teď mohu říci, že expozice řádu maltézských rytířů bude patřit k tomu nejlepšímu, co můžete v České republice vidět,“ ujišťuje Hroch. Návštěvníkům se pak místnosti hradu otevřou v červenci.

„Rekonstrukce je obrovský počin v českém muzejnictví. Díky tomu, že se přikoupila část hradu, dostane expozice zcela jiný charakter,“ uznává vedoucí oddělení kultury a zřizovaných organizací krajského úřadu František Chrastina.

Výstav bude hned několik a budou se věnovat tématům spojeným se Strakonicemi. Muzeum třeba vlastní největší sbírku dud ve střední Evropě a věnuje mu jednu expozici.

„Získáváme je nákupem z Česka i zahraničí nebo necháváme restaurovat staré nástroje,“ upozorňuje Říhová. Právě mezi restaurovanými dudami budou i ty, na které dříve hrával známý místní dudák Ondřej Hoffmann.

Objevili rokokové malby

Dále se hosté dozvědí zajímavosti o textilnictví i výrobě motocyklů, zbraní a další průmyslové výrobě značky ČZ. Své místo bude mít také představení loutkové tradice.

Hlavní zajímavostí má být právě zmíněná výstava o maltézském řádu. „V prostorách bývalé komendy maltézského řádu vznikne zcela nová a v Česku jediná expozice věnovaná historii a současnosti tohoto řádu ve spojení s historií města,“ dodává Říhová.

Muzejníky překvapilo i několik objevů, na které narazili při opravách. Podařilo se jim například odkrýt nástěnné malby z 18. století v rokokovém salonku, zobrazující nejspíše středomořskou krajinu. Mezi kapitulní síní a palácovou hradní zdí pak objevili unikátní prostor s 500 let starými architektonickými vrstvami.

V bývalém děkanství také narazili na desky s malovaným plátnem, které jsou nejspíše pozůstatky středověkého oltáře. Rekonstrukce vyšla na 135 milionů korun. Přes sto milionů šlo z evropských finančních zdrojů, podílel se i stát, zbytek doplatilo hejtmanství.

Autor: