×

Další video: Etický panel Wilsonky! Zítra je Velký Pávek!

Countdown
Zrušit
×

„Cigareta je jako heroin. Koronavirus je příležitost přestat kouřit, uvolníte tím lůžko. Závislost na nikotinu je nemoc.“ – říká Michal Vrablík

Michal Vrablík je vědec a lékař. Působí jako profesor na III. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je zástupcem vedoucího lůžkového oddělení III. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Zabývá se lipidologií a preventivní kardiologií. „Zanechání kouření má rychlý a okamžitý účinek na zdraví,“ připomíná.

Poukazuje však na to, že to není jednoduché, protože kouření je těžká závislost. Proto vznikla iniciativa Daruj lůžko, která může pomoci kuřákům s odvykáním a zároveň uvolní kapacitu lůžek v nemocnicích.

„Je třeba uvést věci na pravou míru. V médiích to vyznělo tak, že jsme proti kuřákům a že je v této složité době pranýřujeme. Ale tak to vůbec není. My chceme jenom pomoci kuřákům k tomu získat další motivaci pro odložení cigarety, pro zanechání kouření, protože současná doba tuhle motivaci nabízí.“ – říká úvodem Michal Vrablík.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„Je pravda, že kuřáci jsou více ohroženi těžšími průběhy infekce nemocí COVID-19. Současně můžeme spolehlivě tvrdit na základě údajů, které máme z minulosti, že zanechání kouření má okamžitý efekt na zdravotní stav. Už během měsíce se zdravotní stav významně zlepšuje, co se týká především kardiovaskulárního zdraví.“ – dodává lékař a vědec Michal Vrablík.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

 

michal-vrabliklekarvedecmedicinanikotinkourenizavislostvedacovid-19koronaviruskuraciprestat-kouritkardiovaskularni-choroby1.-lf-ukvfnprof.-vrablik
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.