Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Přes Floridu a Líšeň za prvoligovým snem. Hlavica se v Brně stal profesionálem až v pětadvaceti

Postup Brna do první ligy se nerodil lehce. Nakonec ale mohla Zbrojovka slavit i bez nevyzpytatelné baráže, a s ní i Jan Hlavica. Obránce, který kvůli svému ligovému snu opustil Líšeň i civilní zaměstnání.

Jan Hlavica v dresu Brna
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

První velký krok v kariéře udělal Hlavica ve 14 letech, když z rodné Kelče odešel do akademie Sigmy Olomouc.

"Po konci v akademii a absolvování střední školy jsem se nedostal do áčka a šel hrát MSFL. V tu chvíli jsme věděl, že nechci trávit čas jen hraním třetí ligy. Chtěl jsem k tomu něco dělat, a studium byla nejlogičtější volba," vysvětluje Hlavica.

Hledal proto vysokou školu, která by mu zároveň umožnila i další fotbalový rozvoj. "V americkém systému je kombinace studia s vrcholovým sportem na vysoké úrovnil. Přes jednu agenturu, která pomáhá sportovcům, jsem se dostal až na Floridu," vypráví Hlavica.

Na floridském Technologickém institutu působil dva roky. "Kvůli horku se trénovalo někdy i od půl sedmé. Pak škola a večer buď učení nebo zápasy," líčí studentský život Hlavica.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Extra

Úspěšný absolvent oboru Byznys a administrativa se vrátil do Česka a přes Vyškov a Líšeň, se kterou vybojoval postup do druhé ligy, se dostal až do Zbrojovky. Předcházelo tomu ale asi nejtěžší rozhodování kariéry.

"Řešil jsem hlavně to, že se v tu chvíli vydám jen jedním směrem. Dosud jsem nikdy nesázel stoprocentně na sport, na střední, na univerzitě i později jsem udržoval obě linky – vzdělání a pak práci a vedle toho fotbal. Pak už to rozhodnutí nešlo odkládat. Nakonec převážila dlouholetá ambice něco v tom sportu ještě dokázat," vzpomíná Hlavica.

Hned v prvním přípravném zápase se ale Hlavica nešťastně srazil se spoluhráčem a zlomil si podočnicový oblouk. Svůj ligový debut si tak odbyl v netradiční masce.

"Odehrál jsem v tom tři nebo čtyři zápasy. Žádné omezení jsem necítil, naopak jsem to bral tak, že mi to dává jistotu většího bezpečí. Při premiéře ve Zlíně jsem měl tak plnou hlavu zápasu, že jsem si to uvědomil až chvíli před koncem, když jsem se srazil s Poznarem," říká Hlavica.

Teď už se Hlavica musí soustředit výhradně na výkony Zbrojovky, které návrat mezi elitu vůbec nevychází.

"Zatím nemáme výsledky a jsme trestáni v obraně za chyby, které třeba druhá liga odpouští. Výkonnostní skok je to velký a my se na to musíme co nejdřív adaptovat," uzavírá Hlavica.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články