Kauza vynášení informací lihové mafii: Policie chce poslat před soud šest lidí včetně bývalých celníků

Policie chce poslat před soud šest lidí kvůli vynášení tajných informací z prostředí celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Kriminalisté ukončili vyšetřování a obvinění se seznamují se spisem. V případu jsou obviněni také čtyři bývalí celníci. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Policie následně předá spis dozorujícímu státnímu zástupci, který bude rozhodovat o podání obžaloby. Podezřelým hrozí za několik trestných činů mnohaleté tresty.

„V této věci byly ukončeny vyšetřovací úkony a obviněným je aktuálně umožněno seznámit se se spisem. Poté policejní orgán spis předloží státnímu zástupci k rozhodnutí, tento úkon lze očekávat do poloviny prosince, nejpozději do konce roku. Poté státní zástupce prostuduje spis a rozhodne, zda je na místě podat obžalobu,“ konstatoval Šereda.

Nestane se tak podle něj dřív než na jaře příštího roku, protože policejní spis je v tomto případu mimořádně rozsáhlý. Policie skupinu šesti lidí viní z trestných činů zneužití pravomocí úřední osoby, přijetí úplatku, napomáhání k trestnému činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z účasti na organizované zločinecké skupině. Jednoho z nich pak dokonce z trestného činu ohrožení utajované informace.

„Jde o trestné činy, které se řeší v této kauze, nejsou z nich obviněny všechny stíhané osoby,“ doplnil Šereda. Podle něj hrozí obviněným nejpřísnější trest za přijetí úplatku ve prospěch organizované zločinecké skupiny, a to až 16 let vězení. I u ostatních trestných činů jim ale hrozí vysoké tresty s trestní sazbou okolo 13 let.

Policie zadržela čtyři z obviněných v lednu 2018, a to včetně tří celníků. Kriminalisté je následně obvinili z úniků informací z celní správy ke skupině takzvané lihové mafie kolem podnikatele Radka Březiny, která se zabývala rozsáhlou výrobou a distribucí nezdaněného lihu. Policie poté obvinila ještě další dvě osoby, včetně dalšího zaměstnance celní správy.

„Oba zaměstnanci jsou dlouhodobě zproštěni výkonu služby. Další dva celníci u celní správy již nepracují,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Případ souvisí s rozkrýváním trestné činnosti lihové mafie na Zlínsku, v jejímž čele stál právě Březina. Ten byl s dalšími pěti lidmi za nelegální obchody s lihem pravomocně odsouzen na 13 let. Jeho bratra Tomáše vrchní soud poslal do vězení na šest let, dalším čtyřem mužům soud uložil tresty od šesti do 11 let. Škodu vrchní soud vyčíslil na 5,6 miliardy korun.

Jaké informace celníci členům mafie poskytovali, nechce státní zastupitelství komentovat. Už při rozkrývání samotné Březinovy kauzy u olomouckého soudu se ale spekulovalo, zda členové mafie nedisponovali informacemi například o chystaných celních kontrolách. Vzhledem k obvinění z přijímání úplatku za své informace celníci podle policistů dostávali peníze.

V odkrývání rozsáhlé kauzy významně pomohla policistům i žalobcům mimo jiné výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. U krajského soudu za status spolupracujícího dostal pouze čtyřletý trest, vrchní soud mu ho však o dva roky zvýšil.