FORTUNA:LIGA - preview 7. kola

06.11.2020, 10:51, aktualizováno 08.11.2020, 08:30
Previews
Sparta ve čtvrtek zvládla souboj s Celticem a nyní na ní čeká další těžký zápas - nastoupí v Plzni. Slavia je favoritem souboje s Mladou Boleslaví, Karviná hostí Bohemians 1905 a Teplice si to v severočeském derby rozdají s Libercem...
MFK Karviná - Bohemians Praha 1905  (neděle 14:00)
K souboji sousedů ze středu tabulky dojde v Karviné. Domácí MFK, které v uplynulých šesti kolech prohrálo pouze jednou, přivítá pražské Bohemians. Hosté se již tradičně musí vypořádat s poměrně rozsáhlou marodkou.

Slezanům se pravidelně daří oživovat české luhy a háji zajímavými akvizicemi a jinak tomu není ani letos. Do Karviné před sezonou zamířil opravdu zajímavý mix hráčů. Solidní kopací technikou vybavený obránce Filip Twardzik, slovenský mládežnický reprezentant Christián Herc, nadějný záložník Tomáš Ostrák či zkušený střelec Michal Papadopulos. Ti všichni pomáhají MFK v slušném startu do sezony.

V Karviné se na opětovný začátek pravidelně připravovali. "Hráče jsme udržovali v tom, že restart přijde. Opakovali jsme jim to na začátku každého týdne. Všichni se těšíme, těší se určitě i hráči soupeře. Nikoho nebude potřebovat nijak zvlášť motivovat. Nevíme, co můžeme od zápasu čekat, pět týdnů jsme nehráli zápas - to je jediný otazník. Ovšem chuť po utkání to určitě vyváží," uvedl trenér Juraj Jarábek.

Bohemka zahájila probíhající ročník náramně, když čtyřmi góly zesměšnila Mladou Boleslav. Jenže následně přišlo třízápasové čekání na vítězství, které přibrzdilo rozlet "Klokanů". Do toho Pražané přišli kvůli koronaviru o utkání v Českých Budějovicích. Až výhra nad Zlínem dostala mužstvo z Vršovic do středu tabulky. V dalším vzestupu se zeleno-bílým bude snažit pomoct zkušený útočník Tomáš Necid, jenž do Ďolíčku dorazil již během přerušení ligy.

Pražané by jistě rádi měli o svém protivníkovi co nejvíce informací, jenže to není v současnosti možné. "Aktuálně nevíme nic o žádném soupeři. Není známo, zda jsou nějací hráči Karviné zranění či v karanténě. V posledních dvou zápasech před přestávkou proti Mladé Boleslavi a Brnu nastoupila Karviná ve stejné sestavě. Pokud se nic nestane, tak nejspíš nastoupí ve stejném složení i proti nám. Dělali jsme celou dobu vše pro to, abychom byli připraveni na moment, kdy osudové rozhodnutí přijde a liga se opět rozběhne. Doufám, že se naše snaha na hřišti projeví. Je to stejné pro oba týmy," řekl asistent hostujícího kouče Erich Brabec.

Zatímco domácí by měli nastoupit v nejsilnější sestavě, hostům schází brankář Roman Valeš a stoper Lukáš Pokorný. Nejisté jsou též účasti dalších zadáků Daniela Köstla s Davidem Bartkem a záložníků Filipa Hronka s Janem Vodhánělem.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Ndefe, Santos, Šindelář, Twardzik - Mikuš, Herc, Qose, Bartošák - Ostrák - Papadopulos
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Bederka, Krch, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Vacek, Schumacher - Hronek, Puškáč, Vaníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.14 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (neděle 14:00)
Stejně jako ve čtvrtek v Hoffenheimu se i v nedělním ligovém zápase musí Liberec obejít bez početné řady koronavirem nakažených hráčů. Využít tohoto budou chtít Teplice, které vítězství potřebují jako sůl.

"Skláři" v šesti odehraných kolech získali pouhopouhých šest bodů, což je v tabulce řadí až na dvanácté místo. Vítězství si připsali v zápasech s Baníkem a Příbramí, přitom i v dalších utkáních (kromě toho v Edenu) měli papírově velké šance na body. Nestačili totiž na Pardubice, Slovácko a naposledy ani Opavu, odkud odjížděli s prázdnou i přesto, že od deváté minuty zásluhou Mareše vedli. Právě ten je se dvěma góly nejlepším střelcem týmu, jemuž ofenziva klape solidně - od osmého místa níže nemá žádný tým více vstřelených branek.

Liberečtí byli jedním ze tří českých týmů, které v posledních týdnech hrály soutěžní zápasy. Skóre 2:10 ze tří zápasů Evropské ligy sice může vypadat zle, podíváme-li se ale na toto působení detailněji, dá se hodnotit jako solidní. Hned na úvod totiž Slovan překvapivě zdolal Gent, načež prohrál v Bělehradě a bez velkého množství hráčů i v Hoffenheimu. V ligové tabulce jej po šesti kolech najdeme na pátém místě, s posledním vývojem však nemůže být příliš spokojen. Vybojoval totiž jen čtyři body z trojboje Karviná, Pardubice a Příbram.

Vzájemné souboje se v poslední době více daří Teplicím, které v lize uspěly v pěti ze sedmi případů. Stejně tak i v tom posledním v květnu, kdy o výhře rozhodli Kučera a Řezníček. Zbylá dvě utkání skončila remízou.

Domácí nemohou počítat se zraněnými Nazarovem a Hyčkou, v ohrožení je i start Shejbala. Hostům chybí více než deset hráčů kvůli covidu, nejvíce mohou pocítit neúčast Nguyena, Júsufa, Mosquery, Sadílka, Matouška či Rabušice. Ze zdravotních důvodů panuje otazník nad Peškem a Jugasem.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Heidenreich, Mareček - Černý, Kučera, Trubač, Žitný, Vukadinovič - Mareš, Řezníček
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hasalík - Koscelník, Mikula, Kačaraba, Purzitidis, Kosek - Cancola, Nešický, Hromada, Mara - Rondič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.77 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 16:00)
Důležitá vítězství na evropských kolbištích má za sebou pražská Slavia, která teď po více než měsíci naskočí i do ligových bojů. Na rozjezd má ideálního soupeře, proti Mladé Boleslavi se jí totiž nebývale daří.

Sešívaní vstoupili do Evropské ligy hrůzostrašně, když podlehli na jeho půdě outsiderovi skupiny Beer-Shevě. Poté si ale doma dokázali poradit se dvěma kluby z top ligy, nejprve díky Olayinkovi zdolali Leverkusen, ve čtvrtek porazili i francouzské Nice. To už se museli obejít bez pětice koronavirem nakažených hráčů, otěží se tak museli ujmout netypičtí hrdinové. Dva góly vstřelila letní posila Jan Kuchta, mezitím se prosadil i mladý Senegalec Sima.

V ligové soutěži zatím i díky nejlepší defenzivě nastřádala Slavia šestnáct bodů z osmnácti možných, aktuálně drží sérii tří vítězství v řadě. Po domácích úspěších s Teplicemi a Slováckem si přivezla tři body i z Ostravy, kde rozhodl z penalty Stanciu.

"Obrovsky se těšíme až se liga opět rozeběhne, protože pauza byla neskutečně dlouhá, my jsme měli štěstí, že jsme mohli hrát Evropskou ligu. Tu kdybychom nehráli, tak máme okousané nehty snad i na nohách, protože ta doba byla strašně dlouhá. Těšíme se, až se to rozběhne," říká asistent trenéra Jaroslav Köstl.

Středočeši nezvládli první tři kola FORTUNA:LIGY, z nichž nezískali ani jeden bod. Poté alespoň trochu zabrali a po vítězství s Jabloncem remizovali s Karvinou a Českými Budějovicemi. Proti nim po trefách Zahustela a Škody už o dvě branky vedli, v závěrech poločasů ale tento náskok ztratili. Přesně měsíc před tímto utkáním pak ještě stihli odehrát pohárový duel v Chrudimi, který zvládli díky penaltovému rozstřelu.

Mladá Boleslav na začátku desetiletí držela sérii jedenácti vzájemných utkání bez porážky, první úspěch Slavie ale rozjel novou šňůru. Červenobílí mají aktuálně devět po sobě jdoucích výher, na konci května vyhráli v městě automobilky díky trefě Ševčíka 1:0.

Vršovičtí nemohou pro nadcházející utkání počítat se zraněným Karafiátem a koronavirem postiženou pěticí Bořil, Kúdela, Provod, Malinský a Kovář. Hosté přijedou bez Mazucha, Matějovského a Jiřího Klímy.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Hovorka, Zima, Oscar - Ševčík, Holeš - Sima, Stanciu, Olayinka - Tecl
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Jakub Klíma, Tatajev, Křapka - Zahustel, Túlio, Budínský, Mazáň - Fulnek, Škoda, D. Mašek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.87 - 14.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (neděle 18:15)
Sparta má jako jeden z mála týmů pravidelný zápasový program a do sledovaného zápasu v Plzni půjde mnohem rozehranější než ztuhlý soupeř. Vedoucí mužstvo ligové tabulky tak po letech cítí šanci na úspěch v nepříliš oblíbených Štruncových sadech.

Oproti předchozím letům, kdy si Sparta zpravidla užívala poháry se soupeři z třetí nejvyšší soutěže ČFL, zatímco Plzeň objížděla celou Evropu, nastala aktuálně nezvyklá situace. Viktoriáni se totiž na mezinárodní zápolení celků starého kontinentu dívají jen u televize a kvůli výpadku domácí ligy přišli o jakýkoli zápasový zápřah. Naopak Pražané v posledních týdnech poznali taje Milána či Glasgow a na rozdíl od většiny souputníků z FORTUNA:LIGY mají kalendář v rámci možností zaplněný.

Nemusí to však nutně znamenat, že Letenští dostali před střetnutím ve Štruncových sadech výhodu. Úvodní zápolení ve skupinové fázi Evropské ligy totiž mnoho klidu do kabiny sparťanů nepřineslo. Nejenže Pražané schytali dva debakly od Lille a AC Milán, ale navíc se jim opět rozšířil počet marodů. Trenéra Václava Kotala nyní trápí zejména absence útočníka Adama Hložka, jehož na několik měsíců vyřadilo ze hry zraněné chodidlo. Vedle Hložka zápolí se zdravotními patáliemi také brankáři Milan Heča s Dominikem Holcem, obránci Lukáš Štetina s Matějem Hanouskem a záložníci Filip Souček s Martinem Minčevem.

Před posledním odehraným zápasem s glasgowským Celticem navíc z Kotalových plánů vypadl i ostřílený stoper Ondřej Čelůstka. Sparta však i bez zmíněného výčtu marodů ve Skotsku příjemně překvapila. Úspěchu pomohl mimo jiné návrat gólmana Florina Niţy a stopera Dávida Hancka do sestavy, kteří zase naopak lehce ulevili výčtu absencí. Bojovně naladění Pražané vstřelili Celticu čtyři branky, přičemž hattrickem se zaskvěl Lukáš Juliš. Letenští po důležité výhře poskočili v tabulce H Evropské ligy na třetí místo a stále drží reálnou naději na postup do další fáze soutěže, jenž se bude týkat dvou nejlepších mužstev z grupy. Postupová místa nicméně nadále patří Lille a milánskému AC.

I tak vítězství nad slavným britským mužstvem Spartu povzbudilo. "Věřím, že výhra na půdě Celticu je pro nás psychická vzpruha, že se lépe vyrovnáme s krátkou pauzou, která mezi zápasy je. Vrátili jsme se ráno a hned v neděli máme velmi těžký zápas v Plzni. Hlavně po předchozích dvou porážkách v Evropské lize nám výhra nad Celticem z psychického hlediska pomůže. Ale myslím, že to bude úplně jiné utkání. Jak my, tak Plzeň víme, o co hrajeme," řekl Kotal.

Zatímco Pražané svými výkony v pohárové Evropě nastavili pozorovatelům zrcadlo, o rozpoložení Plzně je těžké si utvořit obrázek. Západočeši odehráli poslední soutěžní mač před měsícem o jejich formě tak něco málo napoví jen pohled na výsledky z úvodu sezony. Začátek ligy nevyšel Viktorii úplně podle plánů. Velkou facku dostala družina slovenského trenéra Adriána Guľy zejména v Liberci, další body pak nechali ladem při remíze v Olomouci.

Plzeň tak na Spartu, která v lize zůstává stoprocentní, ztrácí pět bodů. Navíc jak již bylo zmíněno, Viktoria se letos neúčastní ani skupinových bojů v jedné z evropských soutěží. Západočeši přitom původně mohli nakouknout i do Ligy mistrů, jenže v duelu s nizozemských Alkmaarem selhali v jeho závěrečné části. Následně si Guľa a spol. nespravili chuť ani v Evropské lize, s níž se rozloučili v posledním předkole poté, co nestačili na izraelský Hapoel Beer-Ševa.

Vitkoriáni po restartu touží především po návratu na vítěznou vlnu. "Velmi se těšíme. Je to druhý restart v koronavirové situaci, shodou okolností opět se Spartou, tentokrát v domácím prostředí. Samozřejmě zápas je velmi složité něčím nahradit, obzvlášť když musíte dodržovat ještě nějaká přísná kritéria, nemůžete hrát ani přátelská střetnutí. Ale věřím, že budeme připraveni nejen fyzicky, technicky a takticky, ale i týmově. Máme obrovskou motivaci vyhrát tento nejbližší zápas a věřím, že to zvládneme bez ohledu na okolnosti," uvedl Guľa, jemuž bude chybět klíčový středopolař Lukáš Kalvach.

Plzeň a Sparta na sebe mají při restartu soutěže po koronavirové pauze štěstí, jak ostatně Guľa trefně poznamenal. Také na jaře, kdy se tuzemská soutěž zastavila na dva měsíce, se po jejím rozběhnutí hráči Západočechů a Pražanů ihned potkali. Tehdy na Letné uspěla Viktoria, která se ze tří bodů radovala i v dalším vzájemném střetnutí v nadstavbě. Jarní osmifinále MOL Cupu zase vyšlo lépe Letenským.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Čermák, Káčer - Ba Loua, Ondrášek, Kopic
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko - Vindheim, Sáček, Ladislav Krejčí II, Dočkal, Ladislav Krejčí I - Juliš, Karlsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.49 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - SFC Opava  (sobota 14:00)
První vítězství v probíhající sezóně si v minulém kole připsali fotbalisté Opavy, pak ale přišla koronavirová přestávka. Nyní se pokusí urvat další body v Ďolíčku, kde je přivítají v solidní formě hrající Pardubice.

Východočeši si v posledních dvou kolech připsali dvě vítězství se dvěma čistými konty. Nejprve zdolali na domácí půdě Liberec 3:0, naposledy (tedy na začátku října) si odvezli tři body z Uherské Hradiště. O vítězství proti oslabenému Slovácku rozhodl až ve čtvrté minutě nastavení Surzyn. Žádný tým z horní poloviny tabulky každopádně nemá méně vstřelených branek než právě Pardubice, což se promítá i do tabulky střelců. V té jsou nejlepší Tischler se zmíněným Surzynem se dvěma trefami.

Výsledky Opavy nabírají vzestupnou tendenci. Z prvních dvou kol vyšla bodově naprázdno, pak zvládla dvě remízy a po porážce v Jablonci doma dokonce zvítězila. Teplice zdolala 2:1, když nepříznivý výsledek otočila díky zásahům Žídka a Mondeka. Poslední jmenovaný je také nejgólovějším hráčem Slezanů, stejně jako protivníci z Pardubice má na kontě dvě branky.

Týmy se po dlouhou dobu pravidelně potkávali ve druhé lize, kde šlo povětšinou o vyrovnané zápasy. Pětkrát v nich zvítězila Opava, čtyřikrát Pardubice a jedno utkání skončilo remízou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.33 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Přestože Českým Budějovicím vstup do sezony příliš nevyšel, fotbalisté hájící barvy Jihočechů se již těší na duel se Zlínem. V něm by jistě rádi vylepšili střeleckou produktivitu, která je v úvodních kolech trápila. Hosté zase chtějí zastavit sérii porážek.

Jihočeská i valašská metropole si mohou užívat privilegia v podobě účasti vlastního fotbalového i hokejového souboru v nejvyšších soutěžích obou nejpopulárnějších tuzemských sportů. Jenže tvrdé restrikce neumožňovali žádnému z nich se po měsíc účastnit klání s ostatními republikovými protivníky. V probíhajícím týdnu se ale situace změnila a fotbal s hokejem se v Budějovicích i Zlíně vrátí na scénu.

Budějovický Střelecký ostrov tak znovu ožije kopanou, byť bez diváků. I bez jejich podpory se však Dynamo pokusí odpoutat od spodních pater tabulky a vzpomenout si na loňské solidní výkony. Vždyť v dosavadních pěti kolech nezvítězili svěřenci trenéra Davida Horejše ani jednou. Bodový zisk zajistily Jihočechům pouze tři remízy, což ve výsledku stačí pouze na šestnácté místo.

Hráči Dynama se návratu na trávníky nemohou dočkat. "Těšíme se, už nám to samozřejmě chybělo. Sice to nebyla tak dlouhá pauza jako na jaře, ale i tak jsme čekali několik týdnů. Máme velkou chuť a motivaci, bylo to znát i na posledních trénincích," uvedl mladý záložník Pavel Šulc, jenž se alespoň během neplánované přestávky stihl dát zdravotně do pořádku.

Moravští Ševci zahájili ročník nadějněji. Dvě výhry v úvodních třech kolech i sympatický výkon na hřišti Sparty daly fanouškům Zlína naději, že pod koučem Bohumilem Páníkem, jenž se napříč komunitou příznivců Moravanů netěší stoprocentní podpoře, by to přece jen mohlo klapat. Avšak poslední ztráty s Olomoucí a pražskými Bohemians zase vrátily Páníkovu družinu na zem.

Ani na Střeleckém ostrově nečeká Moravany snadná práce. "Čeká nás soupeř, který má vysokou úroveň, je konsolidovaný a má doplněný kádr. Bude záležet na tom, kolik hráčů bude mít trenér k dispozici. Pokud budou v plném složení, tak je to určitě tým, který hraje nepříjemným pojetím hry a má vysokou úroveň jak v brance, tak v útočné fázi," předpověděl Páník.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolić, Talovierov, Havel, Novák - Čavoš, Havelka - Brandner, Javorek, Mršić - van Buren
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Simerský, Buchta, Procházka - Dramé, Conde, Jiráček, Čanturišvili - Jawo, Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.52 - 3.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Slovácko se na ligové trávníky vrátí v souboji dvou celků z Moravy. Na městský stadion Miroslava Valenty totiž dorazí olomoucká Sigma. Hanákům se před nucenou pauzou vedlo lépe než soupeři, v sobotu jim ale bude chybět hlavní kouč.

Za normálních okolností by duel v Uherském Hradišti zřejmě probíhal v doprovodu solidní atmosféry. Z hanácké metropole to směrem na Slovácko přece jen není až tak daleko. Jenže bohužel, epidemiologická opatření nepustí na stadion ani jednoho diváka. "Samozřejmě se nemusíme bavit o tom, že ta divácká kulisa prostě chybí. Víme, že plný stadion dokáže hráče vybičovat k lepším výkonům až na hranici možností. Je to náš dvanáctý hráč, takže toto nám bude určitě chybět," uvedl poněkud mrzutě kouč domácích Martin Svědík.

Podpora fanoušků by se Slovácku opravdu hodila. S jejich pomocí by se mohlo snáze vrátit na pozitivní vlnu, která je provázela úvodní kola sezony. Po očekávané porážce na hřišti Slavie však celek z Uherského Hradiště nečekaně (a nešťastně) přenechal všechny body nováčkovi z Pardubic a rázem spadl do druhé poloviny tabulky.

Naštěstí pro Svědíka je drtivá většina kádru k dispozici. "Máme tam několik šrámů. Určitě nebude Josef Divíšek, který se léčí dlouhodoběji se svalovým zraněním. Máme tam pak několik drobnějších zranění, ale ve čtvrtek nás čekají testy na covid, tak doufejme, že budeme všichni v pořádku," prozradil někdejší lodivod ostravského Baníku či Mladé Boleslavi.

Také Olomouc rozehrála ligový ročník solidně a na rozdíl od Slovácka setrvala v nastoleném trendu. Sigma v šesti odehraných zápasech ztratila všechny body jen proti Spartě. Doma naopak urvala cennou remízu v duelu s Plzní a za tři body postupně skolila Liberec, Bohemians, Brno a Zlín. Dosavadní čtvrté místo je pro Hanáky jistě uspokojivým vysvědčením.

Dobrá forma ale může být po dlouhé pauze klidně fuč. "Zápas se Slováckem bude zase taková neznámá. Předpokládám, že utkání bude především o důrazu a o první brance. Ve čtvrtek jsme podstoupili testy a teprve se dozvíme, s kým můžeme počítat do zápasu. Musíme si s tím poradit. Taková je teď situace. V první části týdne trénujete, připravujete mužstvo a pak vám z toho může vypadnout několik hráčů. To se nám stalo třeba před Plzní," řekl trenér Olomouce Radoslav Látal, jenž do Uherského Hradiště kvůli disciplinárnímu trestu neodcestuje.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek Navrátil - Cicilia
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Hála, Hubník, Beneš, Zmrzlý - Greššák - Zahradníček, Breite, González, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.35 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (sobota 18:15)
Zatím za očekáváním zůstává v této sezóně ostravský Baník, kterému může hrát do karet dlouhá přestávka zaviněná koronavirem. Navíc má k dispozici ideálního soupeře pro restart, míří na půdu předposlední Příbrami.

Pro Středočechy je začátek sezóny doslova hororovým. Z pěti ligových zápasů vytěžili pouhopouhý jeden bod za domácí remízu s Opavou, do toho už stihli vypadnout z poháru, když těsně před přestávkou nestačili na Hradec Králové. V posledním ligovém utkání odjeli s prázdnou z Liberce, kde sice hodinu drželi bezbrankový výsledek, pak ale hattrickem rozhodl Rabušic. Příbram se také "pyšní" nejhorší ligovou ofenzivou, přidáme-li k tomu druhou nejhorší defenzivu, pak z toho lepší než sedmnácté místo být nemůže.

Co se týče počtu branek, které padnou průměrně v jednom utkání, pak jsou zápasy Baníku nejnudnějšími v celé soutěži. Ostravští zatím sedm branek inkasovali a šest vstřelili, z toho polovinu při jediném vítězství proti Pardubicím. Poté stihli už dvakrát prohrát, nejprve bez bodu odjeli z Teplic, pak doma podlehli svému oblíbenému soupeři Slavii. Hlavním tahounem ofenzivy slezského celku je nečekaně Brazilec Azevedo, jenž dvě branky sám vstřelil a na jednu další nahrál. K tomu nutno podotknout, že naskočil jen ke třem ligovým zápasům.

"Příbram potřebuje bodovat stejně jako my. Každý ligový zápas je těžký. Doufám, že ta změna v realizačním týmu pro hráče mnoho neznamená. Myslím si, že hráči mají od trenérů jasné instrukce, jak se na hřišti chovat a jaký bude způsob hry," říká Ondřej Smetana, který jako trenér zaskakuje za pozitivně testovaného Luboše Kozla.

Příbramským se v posledních vzájemných zápasech nedaří překonávat defenzivu Baníku, už čtyřikrát v řadě vyšli gólově naprázdno. Zatímco předtím drželi sérii pěti zápasů bez porážky, teď získali bod jen za květnovou bezbrankovou remízu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.47 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Zdánlivě jednoduchý úkol stojí před hráči Jablonce, kteří po měsíční ligové pauze způsobené koronavirovou krizí hostí v tabulce poslední Brno a jsou favoritem utkání. Na lavičce domácího týmu ale bude společně s celým realizačním týmem chybět kvůli pozitivním testům trenér Petr Rada.

Jablonec zažil v přestupovém období před sezónou již klasický průvan sestavou. Klub opustila řada hráčů hostujících z pražských "S" a Severočeši do nové sezóny vstoupili s prakticky novým hráčským kolektivem. Ten se ale Petru Radovi povedlo složit a Jablonec se po šesti ligových kolech nachází na šestém místě ligové tabulky.

Solidní postavení v ligové tabulce zajistily Jablonci hlavně dobré výkony z domácího stadiónu. Severočeši vyhráli všechna tři domácí ligová utkání, přičemž porazili postupně Pardubice, Baník a Opavu. Horší jsou již výsledky z venkovních hřišť, kde Radovi svěřenci ze tří zápasů vydolovali pouze jeden bod.

Poslední zápas odehráli Jablonečtí na pražské Letné proti Spartě a i přes porážku 2:1 výkonem rozhodně nezklamali. V posledních minutách zápasu dostali ligového lídra pod tlak a sahali po bodu.

Měsíční přestávka od ligového fotbalu ovšem vynáší na povrch mnoho otazníků: "Uvidíme jak na tom budeme herně po té měsíční pauze. První kola teď budou asi hlavně o vůli a morálce. Naposledy jsme sice prohráli na Spartě, ale za výkon jsme se stydět nemuseli, byl tam vidět určitý nárůst. Ale už se těšíme, zaplaťpánbůh, že to vláda povolila," prohlásil před zápasem kouč domácích Petr Rada.

Dvaašedesátiletý trenér ale nepomůže svým svěřencům přímo na hřišti. V realizačním týmu bývalého reprezentačního kouče byly pozitivní testy na koronavirus a všichni, včetně hlavního trenéra, musí do izolace. Hlavním trenérem Jablonce proti Brnu tak bude kouč béčka Džimis Bekakis.

Brno zasáhly výsledky testování před obnovením soutěže ještě silněji. Testy na začátku týdne odhalily nákazu u šesti členů hráčského kádru, a pokud předzápasové testování neukáže jinak, bude se muset trenér Machálek obejít bez nich.

To Zbrojovce komplikuje už tak dost zkomplikovanou situaci. Tým z moravské metropole na rozdíl od Pardubic nehýří nováčkovským entuziasmem a nachází se s jediným bodem po šesti kolech na posledním místě ligové tabulky.

Miloslava Machálka musely v uplynulých kolech trápit hlavně výkony v defenzivě. Zbrojovka obdržela alarmujících sedmnáct gólů a hned v polovině odehraných ligových zápasů dostala čtyři góly.

Změnu by mohl přinést přechod na hru se třemi stopery, kterou Machálek vyzkoušel těsně před pozastavením soutěží v poháru s Jihlavou, kdy ve stoperské trojici nastoupili Hlavica, Šural a Gajič. Během měsíční přestávky se navíc stihl uzdravit další stoper, zkušený kapitán týmu Pavel Dreksa.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Martinec, Štěpánek, Podaný - Ladra, Hübschman, Považanec, Zelený - Schranz, Čvančara.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Floder - Šural, Gajič, Hlavica, Moravec - Štepanovský, Vaněk, Sedlák, Reiter - Přichystal, Růsek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.65 - 7.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha660020:618
2.Slavia Praha651019:216
3.Viktoria Plzeň641116:1013
4.Sigma Olomouc641111:713
5.Slovan Liberec631210:610
6.FK Jablonec63129:610
7.FK Pardubice63127:610
8.MFK Karviná62317:79
9.Bohemians Praha 190552127:77
10.1. FC Slovácko52125:67
11.Fastav Zlín62048:106
12.FK Teplice62048:136
13.Baník Ostrava61236:75
14.FK Mladá Boleslav61236:115
 SFC Opava61236:115
16.Dynamo České Budějovice50324:123
17.1. FK Příbram50143:131
18.Zbrojovka Brno60155:171

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (800)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele