Žlutý cirkus objel svět: Nyní vybral miliony a plánuje další cestu bez trabantů

Dan Přibáň, Marek Slobodník a další členové z výpravy Trabantem tam a zase zpátky nevydrží dlouho vysedávat na jednom místě. Od uvedení posledního filmu a televizního seriálu uplynul více než rok a tvůrci žlutého cirkusu se rozhodli připravit pro fanoušky velkou knihu Trabantem napříč kontinenty. Na její výrobu vybírají peníze od fanoušků na Startovači a během 4 dnů už cíl překročili hned 5x a vybrali přes 1,5 milionu Kč. Co dalšího mají Dan a jeho parta v plánu?

Trabantem Hedvábnou stezkou, napříč Afrikou, Jižní Amerikou, z Austrálie do Asie a z Indie až domů. Tzv. žlutý cirkus toho zažil doopravdy hodně a jde o nejsledovanější cestovatelskou sérii v CZ a SK produkci posledních let. Jakmile ale zakusíte pocit svobody na cestách, chcete s cestováním pokračovat. Trabanti nyní válcují Startovač a rýsuje se další projekt.

Cílem kampaně bylo vybrat peníze na vydání velké knihy Trabantem napříč kontinenty. To se během několika dní povedlo násobně a je vidět, že dobrodružství žlutého cirkusu láká. Kniha má zájemcům dorazit před Vánoci a jak zmiňují její tvůrci, „zhodli jsme se najít vše, co jsme za ty roky sepsali a nafotili, ponořit se do toho, vystopovat ztracené úryvky a nikdy neviděné texty a vytvořit knihu, která vznikla stejně přirozeně jako celý žlutý cirkus.

Trabant je oproti vozidlu pro příští cestu luxus

A co dalšího by chtěli borci z žlutého cirkusu dokázat? Zeptali jsme se samotného náčelníka Dana Přibáně, který nastínil, že další cesta se už pomalu rýsuje. Jen bude jiná, než by každý čekal. Nebudou v ní totiž figurovat trabanti a nahradí je něco, proti čemu je trabant luxus. A co to bude? To Dan zatím tají, ale určitě se máme na co těšit!

Daně, cíl kampaně na Startovači jste během 3 dní překročili několikanásobně. Čekali jste to?

Čekali, ten cíl byl nastavený tak, aby se knížka dala jen vyrobit. Není tam ani koruna nikomu za práci, a že jí tam na DTP, ilustracích i kotekturách byla spousta, tak ani koruna na přípravu dalšího projektu, což je hlavní cíl. Necháváme to na lidech, ať nás podpoří tak, jak moc chtějí bez nějakého nátlaku, “když nebude tolik a tolik, nic nebude”.

V popisku kampaně několikrát zaznívá, že chcete podniknout něco dalšího. Hádáme, že cíl cesty neprozradíš. Takže se jen zeptáme – už víte kam to bude? A pojedete opět v trabantech?

Víme kam i čím, ale neřekneme, pořád je to tajné. Prozradíme, že za rok touhle dobou chceme být na cestě a trabant to není. Trabant je proti tomu luxusní stroj.

Kolik vás cca stála poslední expedice? Mohl by ji zaplatit jen Startovač, nebo to bez dalších sponzorů nejde?

Tohle se nedá říci, protože náklady na cestu splývají s náklady na film, přičemž natáčení filmu zvyšuje náklady na cestu. Na samotnou výpravu bez filmu by startovač stačil, s filmem ne. Ono je si třeba uvědomit, že my tu konečnou sumu, co visí na startovači nikdy neuvidíme. Startovač si bere provizi a pošle nám už méně, platíme výrobu a odesílání odměn a k tomu samozřejmě daně.

Zdroje: Dan Přibáň, Startovač

Přečtěte si také