Český fotbal se po měsíci vrací do akce. Jablonecký kouč Rada má ale koronavirus

Páteční předehrávkou 7 kola se po měsíční pauze vynucené nouzovým stavem vrací na scénu česká nejvyšší fotbalová soutěž. A to, že může začít už v pátek a nikoli až o víkendu, to umožňuje v pátek vydaná výjimka českým profesionálním fotbalovým soutěžím ze strany ministerstva zdravotnictví. Od 18:00 se tak před kamerami České televize utkají Jablonec s Brnem, ovšem u Severočechů se bude muset obejít hned bez několik nakažených členů A-týmu včetně členů realizačního týmu. Koronavirus má totiž i samotný trenér Petr Rada, který tak nebude na zápase přítomen.

Přestože se očekávalo, že hlavní hygienička Jarmila Rážová vydá tuto výjimku profesionálnímu fotbalu v Česku už ve čtvrtek, nakonec se tak stalo až v pátek ráno.

Zřizovatel profesionálních fotbalových soutěží Ligová fotbalová asociace (LFA) je rád, že se tak stihlo rozhodnout o restartu ligy ještě před blížící se reprezentační pauzou. „Jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví a s hlavní hygieničkou byla konstruktivní a jsem rád, že jsme našli řešení, za jakých podmínek jsme schopni se znovu vrátit k mistrovským zápasům," nechal se slyšet šéf LFA Dušan Svoboda.

Jak se pak uvádí v nové verzi tzv. Protokolu opatření, k tomu, aby se jakýkoli zápas mohl uskutečnit, musí mít kluby k dispozici 48 hodin starý PCR test na koronavirus. „Je to kratší doba, než kterou jsme aplikovali v předchozích obdobích, a především hostujícím týmům může způsobit logistické potíže. Přesto ale věřím, že i toto kluby zvládnou. Jsme především rádi, že můžeme po měsíci znovu hrát zápasy, za což patří velký dík paní hlavní hygieničce, panu ministrovi i všem osobám na ministerstvu, které se na povolení pro fotbal podílely," řekl Svoboda.

Jablonec se bude muset obejít v zápase s Brnem bez svého kouče Rady

O páteční předehrávku 7. kola se tedy postará duel Jablonec vs. Brno, ovšem nedávné testování odhalilo v severočeském klubu několik nakažených a to i v realizačním týmu. V pátek se potvrdila i ta informace, že se koronavirem nakazil i jablonecký trenér Petr Rada. Ten tak tedy nebude na zápase přítomen.

"Bolí mě záda, nejsem ve své kůži. Měl jsem trošku zimnici, teplotu ne. Ráno jsem byl píchlej. Pokud z toho vypadnu, bude to pro mě osobně nepříjemné, ale nedá se nic dělat," řekl dvaašedesátiletý Rada pro Deník Sport. Zkušený stratég tak už několik dní tušil, že by mohl být nakažen.

Nicméně i tak neskrývá nadšení z toho, že se po měsíci opět rozjede česká liga, která byla jednou z mála, která se v Evropě kvůli koronaviru v posledních týdnech nehrála. "Těšíme se, zaplaťpánbůh, že to vláda povolila. Delší pauza už by byla hodně deprimující, co se týče psychiky, ale hlavně ekonomiky pro fotbal. Sice to bude bez lidí, ale můžeme hrát. Bez lidí už to bylo i na jaře. Tam jsme ale mohli odehrát dva tři přáteláky, teď se vůbec nemohlo hrát, o to to bude složitější. Po té měsíční pauze nevíme, kdo jak na tom bude herně," řekl Rada.

Ví, že rozjet se po měsíci nebude pro jeho svěřence jednoduché. "První kola po té pauze budou asi hlavně o morálce, vůli. Naposledy jsme sice prohráli na Spartě, ale za výkon jsme se nemuseli stydět. Viděl jsem tam určitý nárůst. Brno je dole, ale v mančaftu má zkušené hráče. Začátek jim nevyšel, ale některé zápasy odehráli dobré. Že by byli vyloženě v útlumu, to ne," zakončil Rada.

I Brno neminuly pozitivní testy v kádru. Nováček první ligy hlásil šest nakažených. "Uvidíme, co nám řeknou předzápasové testy, jestli někdo další vypadne nebo se naopak vrátí. Vycházíme z toho, že bychom pravděpodobně měli v pátek hrát, a chystáme se na to. Nic dalšího neovlivníme," uvedl brněnský kouč Miloslav Machálek.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.
Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 57 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy