„Sám se dostavil, protože zjistil, že je v databázi pohřešovaných," uvedla mluvčí policie Petra Hrůzová. Údajně se pohyboval po republice, měl vypnutý mobilní telefon, nebyl nikde zadržován. Pátrání po Hosovi policie vyhlásila 3. listopadu.

„Je obžalován z účasti v organizované zločinecké skupině, ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a přijetí úplatku.
Vazbu jsem v jeho případě nenavrhl,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík.

"Ztratil se" a pak pustili Švachulu

Hos se ztratil v úterý 3. listopadu, tedy pouhé dva dny předtím, než Krajský soud v Brně rozhodl, že Jiří Švachula bude propuštěn z vazební věznice v Brně. Zda s tím zmizení Hose souvisí, není ale jasné.

„Podle mých informací utekl před vysokým trestem do ciziny. V kauze Stoka mu hrozí devět let vězení,“ řekl Blesku krátce po vyhlášení pátrání šéf brněnské TOP 09 Petr Kunc.

Zmanipulované zakázky

Jiří Hos je jedním z 11 obžalovaných v korupční kauze v Brně. Měl profitovat na zmanipulovaných zakázkách, dohromady si měl podle spoluobžalovaného Pavla O. přijít na 958 000 korun. „V žádné organizované skupině jsem nikdy nebyl, žádné veřejné zakázky jsem nemanipuloval,“ odmítl vinu u soudu Hos.

Brněnský politik se vykradl ze svého domu pod rouškou tmy, v pondělí v půl desáté v noci. Od té doby jej nikdo neviděl. Všechny jeho telefony mlčí. „Po pohřešovaném pátráme,“ řekl policista Petr Vala. Policie podle něj k případu žádné informace poskytovat nebude.

VIDEO: V kauze Stoka je obžalováno 11 lidí. Jiří Hos je jedním z nich.

Video
Video se připravuje ...

Kauza Stoka je u soudu. Ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici Jiří Nováček

V devadesátých letech patřil k nejvlivnějším politikům Brna a ze zákulisí i celé jižní Moravy. Byl milionářem a jeho firma BNSD si v roce 2008 pronajala výhodně brněnské hlavní nádraží. To chtěl za čtvrt miliardy zmodernizovat. O firmu však před třemi lety přišel a spadl do dluhů.

Jiří Hos je vysoký asi 178 centimetrů, je střední postavy a má modré oči. Hlavu má bez vlasů.
Podle policejní databáze by neměl být ozbrojen, ani nebezpečný. Jakékoliv informace o tomto muži poskytněte policii na lince 158.

Fotogalerie
6 fotografií