ZOO Dvůr Králové se raduje. Na svět přišlo mládě vzácného hrošíka liberijského

V ZOO Dvůr Králové se narodil hrošík liberijský

ZOO Dvůr Králové se raduje. Na svět přišlo mládě vzácného hrošíka liberijského

V Safari Parku Dvůr Králové přišlo po patnácti letech na svět mládě ohroženého hrošíka liberijského. Jde o samce, o kterého matka bez problémů pečuje. Podle zoologa Jiřího Hrubého je zdravý, pravidelně pije a zdárně roste. Návštěvníci si budou moci hrošíka užít na jaře.

Úplně první mládě hrošíka liberijského se povedlo ve Dvoře Králové odchovat před dvaačtyřiceti lety. „Letošní přírůstek je první po takřka patnácti letech. Pro nás je tak důležitý z více důvodů. Navazuje na naši mimořádnou tradici a jde o velmi vzácné zvíře,“ uvádí ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Samice zvládla porod sama

Mládě hrošíka se narodilo v noci z 25. na 26. října. „Je to zdravý samec, který pravidelně pije a zdárně roste,“ popisuje zoolog Hrubý. Hladký průběh přitom nebyl předem vůbec jistý. Samice Tanquey totiž rodila poprvé. „O mládě se ale příkladně stará a respektuje i rutinu běžného provozu,“ doplňuje Hrubý. Jak uvádí ZOO Dvůr Králové, zvládla Tanquey porod zcela sama. Když přišli ošetřovatelé v pondělí 26. října ráno do práce, našli už mládě ve stáji pečlivě očištěné.

Chov hrošíků liberijských v lidské péči dlouhodobě stagnuje. Jedním z důvodů je i nedostatek vhodných samců. „Z narození samce máme proto dvojitou radost,“ pokračuje zoolog. Otcem mláděte je sedmnáctiletý chovný samec Wamburuhtuh, který dorazil do Podkrkonoší teprve na začátku letošního roku, a pochází z Rotterdamu. Matkou je samice Tanquey. Ta se narodila ve Dvoře Králové a je jí necelých dvacet let. „Spojení rodičů je geneticky cenné, mladý samec bude proto v evropském záchovném programu velmi důležitý,“ dodává zoolog.

Návštěvníci si počkají do jara

Chov hrošíků je složitý. Jednotlivá zvířata jsou vzájemně poměrně nesnášenlivá, a kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohlo by dojít k napadení a velmi vážným zraněním.

Matka s mládětem jsou v současné době v zázemí pavilonu hrošíků. V blízké době je ale čeká stěhování. Celý chovný komplex pro hrošíky totiž prochází rozsáhlou obnovou. Návštěvníci proto budou moci vzácný přírůstek obdivovat na jaře. „Právě vznikají nové větší bazény ve venkovních výbězích, kde bude možné hrošíky lépe pozorovat,“ popisuje Jiří Hrubý. Vše bude hotovo před začátkem nové sezony na jaře, aby si malý hrošík i další obyvatelé pavilonu mohli užívat teplé období roku venku.

Tagy: