Jen tři kříže z bílýho kamení

6. listopad 2020

Bylo to v roce 1980. Na Kladně se sešli tři muzikanti a založili kapelu. Od té doby to spolu táhnou dál a lidem dali spoustu písniček.

Hlavní síla kapely Hop Trop je v tom, že se její písničky zpívají mezi lidmi. Nejúspěšnější je bezpochyby ta o třech křížích. Jejím autorem je jeden ze zakládajících členů trojice Hop-Trop Ladislav „Huberťák“ Kučera, kytarista, písničkář, zpěvák a výrobce kytar. Do konce 70. let hrál ve skupině Termiti, od roku 1980 je členem trampské skupiny Hop Trop, pro kterou složil většinu písní, a ve které hraje na kytaru a zpívá společně s Jaroslavem "Samsonem" Lenkem a Jaromírem "Šroubem" Vondrou. Je vyučeným výrobcem kytar v Lubech u Chebu, mnoho jich vyrobil pro známé muzikanty, například pro Vlastu Redla.

Přáním při vzniku Hop Tropu bylo dělat jednoduché písničky, které něco sdělují, ale není to deprese – naopak, jsou to pozitivní úsměvné písničky. Od samotného počátku existence skupiny Hop Trop se jedná o velmi výrazné hudební uskupení, které u nás stále patří ke špičce ve svém žánru. Jak říká Jaroslav Samson Lenk – našli jsme už na začátku ideální tvar pro takový způsob muziky, takže nebylo nutné s tím něco dělat.

Když se v roce 1981 objevila na tehdy největším festivalu folkové, trampské a country hudby Porta trojice hudebníků Jaroslav Samson Lenk, Ladislav Huberťák Kučera a Jaromír Šroub Vondra, zapůsobila na diváky, kritiku i producenty jako blesk z čistého nebe. Hop Trop vyhrál.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.