Roudné se rychle rozrůstá, ale do Budějovic vede pouze jedna silnice

  12:18
V Roudném u Českých Budějovic plánují další rodinné domy. Část místních je roky proti. Mají obavy, že zastavěné území zhorší odtokové poměry pro dešťovou vodu. S rychlým nárůstem počtu obyvatel Roudného ale souvisí i dopravní problémy. S krajským městem ho pojí jedna silnice, která je nyní v rekonstrukci.

Plavská ulice spojující České Budějovice a Roudné prochází rekonstrukcí, která má skončit zhruba za měsíc. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Stavby sídlišť rodinných domů v obcích okolo krajského města nemají konce. Své o tom vědí i obyvatelé dříve malé vsi Roudného, kde pokračuje příprava developera na stavbu satelitní čtvrti s téměř čtyřicítkou rodinných a bytových domů v lokalitě Za Dvořáků. Další podobný plán se chystá ve směru k Plavu.

V místě Za Dvořáků jsou dnes zahrádky a pole, což chce developer změnit, ale naráží na odpor části místních lidí. Už čtyři roky totiž blokují jeho záměr. Mají obavy, že zastavěné území zhorší odtokové poměry pro dešťovou vodu a bude škodit jejich pozemkům ležícím níže směrem k řece Malši.

Jejich odvoláváním do územního řízení se zabývá krajský úřad. Naposledy vyzval stavebníka, aby upřesnil a doplnil údaje o odtokových poměrech pro dešťovou vodu. Developera zastupuje Michal Frčka za firmu Mauring.

„O námitkách do územního řízení víme, ale nebudeme se k nim vyjadřovat,“ uvedl Frčka.

Sídliště Za Dvořáků

Nové satelitní sídliště v Roudném má pojmout 23 dvojdomků a 14 řadových domů, všechny o dvou podlažích. K objektům povede 52 sjezdů z centrální vozovky napojené na Plavskou ulici a bude zde i parkoviště pro 15 aut.

Místostarosta Roudného Jaroslav Koreš se domnívá, že neustálé odvolávání několika lidí je zbytečné. „Mají pozemky daleko od staveniště, záplavy jim nehrozí. Obec projekt akceptuje, pokud investor nejdřív řádně dokončí a zkolauduje základní technické vybavení jako přístupové silnice a chodníky,“ uvedl Koreš.

Obec má totiž obavy, aby nové projekty nedopadly jako v případě její Zahradní čtvrti, kde žijí obyvatelé desítek bytových domů už 14 let bez kolaudace základního technického vybavení. Obec požaduje u už obydlené části, aby některé prvky stavitel předělal. Například normám nevyhovují obrubníky a nájezdy.

„Radost z dalšího satelitu zrovna nemáme a nečekáme, že z toho budeme mít nějaký prospěch. Vesnice se zastavuje, kolem nás rostou domy a jejich obyvatelům může naše činnost vadit,“ myslí si spolumajitelka společnosti Vladykův dvůr v Roudném Jindra Vladyková. Farma se zabývá mimo jiné chovem jezdeckých koní a provozuje také hiporehabilitaci.

Pomoci má Jižní tangenta

Obec Roudné si stále víc vybírají developeři k výstavbě bydlení. Od roku 1991, kdy zde žilo necelých 500 obyvatel, se do dnešní doby jejich počet skoro ztrojnásobil.

Dopravní spojení s krajským městem přitom zajišťuje jediná silnice III. třídy, která vede Plavskou ulicí. Ta nyní prochází rekonstrukcí, jenž se blíží ke konci. V rámci oprav firma vybudovala cyklostezku kopírující tuto komunikaci. Na ni lidé z Roudného dlouho čekali, díky asfaltové stezce se dostanou bezpečně na kole nebo pěšky až do centra Budějovic.

Podle místostarosty Koreše rozvoj obce nikdo nezastaví, jiná věc je dopravní obslužnost.

Zlepšení by mohla podle něj přinést plánovaná propojka mezi E55 u letiště s dálnicí D3 nazvaná Jižní tangenta. Silnice bude dlouhá 2,7 kilometru a povede kolem Roudného jakýmsi jižním obchvatem.

Krajští radní v létě schválili její investici ve výši 985 milionů korun. Hotová má být v roce 2022. V současnosti běží výběrové řízení na zhotovitele.

Dopravní odborníci ale varují, že Jižní tangenta potíže Roudného s dopravou nevyřeší. Dojíždějící do města budou dál volit nejkratší cestu po Plavské směrem na Lidickou a na té může nastat s přibývající dopravou kolaps.

„Jižní tangenta bude od městských satelitů vzdálená a pomůže hlavně nákladnímu tranzitu. Řešením pro Roudné a další podobné obce jsou jedině další mosty přes Vltavu a Malši,“ míní člen dopravní komise města České Budějovice Václav Kaska.

Krajskému městu podle něj stále chybí nejenom obchvat, ale i spojovací silnice uvnitř zástavby. Okolní obce, na jejichž územích rostou satelitní sídliště, by měly podle Kasky víc podporovat podobné dopravní projekty, které budou sloužit jejich obyvatelům, a komunální politici by spolu měli vstřícněji jednat. Někteří z nich přitom nové silnice ani nechtějí.

Roudné se rozkládá na jih od Českých Budějovic. S krajským městem ho spojuje jedna silnice.

Roudné se rozkládá na jih od Českých Budějovic. S krajským městem ho spojuje jedna silnice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz