„Pachatel musel balvan metr široký a vážící ke dvěma tunám naložit těžkou technikou. V tu dobu se u něj těžilo dříví, byly tam rozježděné koleje, což asi vyšetřování komplikuje,“ řekl Beinhauer.

Velkou nevoli a znechucení čin vyvolal na sociální síti raduňského zámku, v jehož parku se balvan nacházel. Lidé jsou smutní. Přidávají svoje snímky se symbolem, fotil se na něm skoro každý.

Krádež na objednávku?

„Určitě to bylo na objednávku pro zbohatlíka na zahradu,“ tipují si diskutující. „Tomu člověku se to vrátí, radost mu kámen nepřinese,“ míní další.

„Policie prověřuje skutečnosti, které s krádeží souvisí. Zároveň prosí všechny, kdo v místě cokoliv zaregistrovali, aby se nám ozvali,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Podle kastelánky Markéty Kouřilové policisté vyhodnocují i kamerové záznamy z míst v okolí. „Kámen lidé na místě viděli naposledy 19. října, druhý den už tam nebyl,“ dodala Kouřilová.

Byl tam od doby ledové

Bludný balvan ze švédské žuly zde byl od doby ledové. Jeho horní část tvořila unikátní posed, říkalo se, že na něm seděl čert. Pro nás obyvatele měl nevyčíslitelnou hodnotu,“ tvrdí Jaroslav Beinhauer.

K balvanu se váže stejná pověst jako k mnoha dalším bludným kamenům. „Vypráví, že ho čert měl donést na stavbu zámku ještě před úsvitem, ale nestihl to, tak ho zahodil,“ podotkla Markéta Kouřilová.

Fotogalerie
6 fotografií