"Hrozí nekontrolovatelné šíření koronaviru." Charita ČR píše Blatnému urgentní dopis

Charita ČR se dopisem obrátila na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby do vládního nařízení o testování v domovech pro seniory a dalších zařízeních sociálních služeb na nemoc covid-19 byla zařazena rovněž povinnost testovat pacienty v domácí zdravotní péči.

V případě, že by se tak nestalo, hrozí nekontrolovatelné šíření koronaviru v populaci, uvedla dnes v tiskové zprávě Charita. Podle ní stát s plošným testováním v sociálních službách selhává, vedle testovacích sad pro sociální zařízení by měl zajistit i podporu přetíženým pečovatelským týmům.

Nařízení o plošném testování v sociálních zařízeních platí v Česku od středy a testy u klientů i personálu se mají opakovat co pět dnů. Zařízení ale ve středu ještě neměla sady pro povinné testy na covid-19, distribuce antigenních testů měla podle dřívějšího zjištění ČTK teprve začít.

Například Charita ČR si koupila testovací sady sama a na řadě míst testuje zaměstnance i klienty charitních službách přes tři týdny. "Kdybychom čekali několik dní na testy nařízené hygienickými stanicemi, rozšířila by se infekce mezi ostatní," uvedla koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR Ludmila Kučerová.

Podle ředitele Charity ČR Lukáše Curyla stát při nákupu antigenních testů opět selhal. Charita i ostatní poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb si podle něj vzali poučení z první vlny a chovají se mnohem pružněji.

Jako problematické vnímá Charita podle svých zástupců ale to, že do nařízení o testování se nedostali klienti domácí zdravotní péči, testovat se mají jen její zaměstnanci. "Lékaři nám totiž do domácí péče posílají pacienty bez udání toho, zda jsou tito lidé pozitivní či musí do karantény. Doufáme, že ministr zdravotnictví v tomto zjedná nápravu," odůvodnila Kučerová potřebu testování i samotných klientů v domácí péči. Charita pokrývá zhruba třetinu domácí péče v Česku a ročně pečuje o více než 40.000 pacientů v jejich domácnostech.

Curylo zároveň upozornil na to, že pečovatelé jsou už nyní pokraji sil, přitom vládní nařízení ukládá povinnost plošné testování opakovat každých pět dní samotným sociálním zařízením. "Děláme všechno pro to, abychom udrželi pečovatelské a zdravotnické týmy pohromadě. A podobně nedotažená nařízení bez další podpor tento křehký systém jen dál zatěžují," doplnil Curylo.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný sociální péče ministerstvo zdravotnictví charita Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 36 minutami

před 36 minutami

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy