Zlínské divadlo vytvořilo podcast na celý týden s názvem Hladový Kašpárek

Ilustrační foto (Foto: Městské divadlo Zlín)
ZLÍN – Herci z Městského divadla Zlín vytvořili podcastový pořad na sedm dní v týdnu s názvem Hladový Kašpárek. První z nich je v plánu v pondělí, řekla serveru Zlin.cz mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Městské divadlo Zlín je v těchto dnech zavřené stejně jako ostatní divadla. Je to jedno z opatření vlády, jak zamezit šíření nákazy koronavirem. „Potřeba divadelníků tvořit je ale tak silná, že se z ní zkrátka něco zrodit muselo. A tak vznikl Hladový Kašpárek, podcastový pořad na sedm dní v týdnu, z nichž každý bude úplně jiný a výjimečný,“ uvedla Jurčová.

První díl divadelníci pustí do éteru v pondělí od 7:00 a k poslechu bude na webových stránkách www.hladovykasparek.com. „Hladový Kašpárek je jako Ježíšek, nikdo ho nikdy neviděl, přitom nosí dárky. Není to efektní ubíjející produkt, ale jde to zespodu. Tak jako máte svůj vnitřní hlas, tak promlouvá Kašpárek,“ přiblížil ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek.

Název vychází z označení legendárního dávného klubu, který se nacházel v podzemí divadla a z nedávného výroku prezidenta Miloše Zemana o hladových umělcích. „Na to nelze než reagovat Kašpárkovským šklebem,“ vysvětlil Michálek.

Nehraje žádné divadlo. „Je volno a volno, a když je to volno vynucené, není to nic příjemné a pro tvořivého člověka je to několikanásobné utrpení,“ doplnil umělecký šéf divadla Patrik Lančarič. Divadelníci hledají vyžití. „Naše aktivita s šitím roušek v první vlně byla skvělá proto, že to byla služba společnosti. Snažili jsme se být užiteční. Hladový Kašpárek má plnit podobný účel – formou krátkých relací zpříjemnit čas,“ dodal.

Pondělky nabídnou rozhlasovou hru na pokračování, Pondělní špíl. Prvním titulem bude Bílá nemoc Karla Čapka v režii Patrika Lančariče: „Ten titul se úplně nabízel. Čapek hru napsal krátce poté, co proběhla španělská chřipka. Dnes, o sto let později, prožíváme skoro to samé. Chování společnosti se vůbec nezměnilo.“ V Bílé nemoci posluchači uslyší Helenu Čermákovou, Evu Daňkovou, Zdeňka Julinu a další zlínské herce.

Kašpárkovy úterky budou patřit rozhovorům. Druhý den v týdnu, který dostal název Principálovo úterý, bude moderovat Petr Michálek. Hosty si bude vybírat nejen z divadelního světa. Prvním bude herec Rostislav Marek.

Středa z herečáku bude čistě v rukou herců. „Všichni společně chystáme různé zábavné rubriky, například Holky v akci o vaření, Kalendárium, Filmové okénko Honzy Leflíka, Audiotančírek a další,“ vyjmenoval herec Marek Příkazký, který bude spolu se svým kolegou Štěpánem Princem středami provázet.

Čtvrtek na tahu nazuje toulavé boty. „V této rubrice vyrazíme do zlínských ulic a okolí s Blankou Kovandovou, šéfkou vnějších vztahů divadla, a podíváme se na místa, kam se dá ve Zlíně vyrazit, i když se nikam vyrazit nedá,“ uvedla Jurčová.

Pátky z voleje budou podle ní bláznivé a plné nepředvídatelnosti a improvizace. Rubriku nazvanou trochu tajuplně Kandrdas v sobotu divadelníci předali do rukou teenagerům, žákům dramatického kroužku Petra Nýdrleho. Celý pořad budou vytvářet sami, bez cenzury a pro své vrstevníky.

Tečkou za každým týdnem bude Nedělní šlágvort, tedy zamyšlení, úvaha, fejeton, krátká povídka. Dramaturgové Katarína Kašpárková Koišová a Vladimír Fekar v ní osloví osobnosti spojené se zlínským divadlem: „S lidmi, kteří jsou originální a mají co říct a které na sebe divadlo nalepuje, se tak budeme potkávat aspoň skrze jejich slovo, glosu,“ těší se Vladimír Fekar.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x