Cvičte s kališníky. Áčko udržuje v pohybu litoměřickou mládež

Hokejisté A-týmu se v litoměřické Kalich Areně dělí o led s reprezentační dvacítkou, ale mládež bohužel takovou možnost nemá. Jak si v obtížné době poradili její trenéři?

Litoměřice nedávno spustily pěknou iniciativu, která míří od hráčů A-týmu k mládežníkům, ale stejně tak i k dospělým, kteří chtějí zůstat v pohybu. Tři z profesionálních hráčů každý den ukazují svoje cviky na klubovém YouTube kanále.

„Když mladí mohou vidět Honzu Výtiska, Petera Jánského, nebo i mladé reprezentanty z projektu, může je to motivovat. Podobou funkci pro ně má, když jim to předcvičuje jejich trenér, kterého znají. Pro děti je zkrátka lepší, když vidí známý obličej, než když to jsou anonymní tváře odněkud z internetu,“ líčí klubový ředitel Jan Fišera, jenž navíc vede sedmou třídu.

Videa obsahují cvičení s vlastní vahou, sportovci je většinou mohou provádět klidně u sebe v pokojíčku. Samozřejmě ale nejde zdaleka o jediný způsob, kterým se klub snaží přimět své talenty k aktivitě.

„Jsme s dětmi a rodiči v online kontaktu, trenéři jim každý týden sestavují tréninkový plán. Navíc jsme si dali za úkol, aby každý trenér vymyslel své kategorii nějakou výzvu nebo motivační video. Máme třeba šéftrenéra, který se nám otužuje v Labi,“ usmívá se Fišera.

Všichni trenéři litoměřické mládeže navíc mají nově k dispozici videotéku se zásobou cvičení od hráčů A-týmu, která mohou zahrnovat do svých plánů.

Klub pak dostává od svých hráčů i zpětnou vazbu v podobě videí, jež mladíci nebo jejich rodiče sami nahrávají na internet. „Je jich opravdu hodně a myslím, že oproti jaru se jejich počet zvedl,“ pochvaluje si Fišera. „My doufáme, že to není jenom dvacetisekundové video a pak si lehnou zpátky k playstationu,“ doplňuje.

Ano, přístup k domácímu tréninku se v současné době u mladých sportovců hodně liší. „Bohužel zjišťujeme, že ne všichni se vůbec jakýmkoli způsobem hýbou. A nemusí to být ani podle těch našich plánů. Některým pohyb chybí,“ mrzí Jana Fišeru.

Přerušení soutěží a zákaz společných tréninků určitě štvou všechny, řadě hokejistů to může i výrazně zbrzdit kariéru. Platí to také pro ty litoměřické, byť třeba ve městě nejsou nejvyšší mládežnické soutěže.

„Určitě to není nic příjemného. Na naší úrovni jsou kluci, kteří se teď třeba chtěli dostávat do univerzitních soutěží nebo si vyzkoušet vyšší juniorské soutěže. Muset teď už měsíc stát a po nějakých patnácti letech hokejové činnosti dostat takovou pecku v průběhu sezony není vůbec jednoduché, ale věřím, že se z toho oklepou,“ vzkazuje klubový ředitel.

Jako větší problém to vnímá u nejmenších. „Vztah s klubem se u nich ještě nemohl vypracovat, a teď ztratili kontakt. Přišli na tři čtyři tréninky, a najednou mají takovou stopku. Doufejme, že to nepoznamená celý sport na roky dopředu,“ uzavírá Jan Fišera.

Partneři HC Stadion Litoměřice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz