Close search

Mars má maso: Uměle vypěstované steaky už existují, čeká se na astronauty

Aleph Farms Zdroj: Aleph Farms

Izraelský startup Aleph Farms míří s uměle vypěstovaným masem nejen na rudou planetu. Jeho produkce by mohla najít využití i v nehostinných koutech Země jako je třeba Sahara.

Pěstování masa, ať to zní jakkoliv nezvykle, už nějakou dobu není vizí budoucnosti, ale realitou, která má nejen snížit ekologickou zátěž způsobovanou masným průmyslem, nebo odstranit etické překážky konzumace opravdového masa.

Rudý steak

Z negativních průvodních jevů produkce živého masa jsou nejhorší skleníkové plyny, jimiž se masný průmysl podílí na celkové produkci 15 %, nebo vyžití zemědělské půdy na pěstování krmiva. Té totiž zabírá až třetinu. Nemluvě už o tom, že v konečném součtu si produkce jednoho kilogramu hovězího vyžádá 15 500 litrů vody. Tohle na Marsu nepůjde zopakovat, proto bude důležitou součástí jeho osidlování také výroba umělého masa.

Výrazně se v oblasti pěstovaného masa prosazuje izraelský startup Aleph Farms, který má za cíl pod hlavičkou programu Aleph Zero produkovat ve vesmíru průmyslové množství masa. Loni už ve spolupráci s ruskou společností 3D Bioprinting Solutions uskutečnili první krůček na Mezinárodní vesmírné stanici. V jejich inkubátoru s názvem The Kitchen vytvořili kosmonauti buněčnou kulturu, kterou biotiskárna složila do malého vzorku podobného zvířecí svalové tkáni.

Zatímco podobné tiskárny vytváří vrstvu po vrstvě, na ISS se tkáň tiskla ze všech stran současně, jako když vzniká sněhová koule. Na Zemi totiž buňky vždy padají dolů, v nulové gravitaci visí v prostoru. Masa tehdy nebylo moc, ale cesta na Mars je také ještě daleko.

Čekání na vesmír

Trh s vesmírným masem se momentálně rozvíjí rychle. Díky NASA, která plánuje programem Artemis vrátit lidstvo na Měsíc a vybudovat tam trvalou základnu, nebo SpaceX, jenž míří až na Mars, poroste počet lidí, kteří budou žít ve vesmíru dlouhodobě.

Teď jde jen o to, které společnosti se povede co nejlépe adaptovat proces výroby masa na omezené podmínky ve vesmíru a s co nejvyššími standardy udržitelnosti. Již zmiňovaný program Aleph Zero ale bude mít širší využití a měl by vyrábět maso všude tam, kde žijí lidé, i na těch nejvzdálenějších místech na Zemi, jako je Sahara nebo Antarktida.

Výroba ve vesmíru je pro nás způsob, jak posunout hranice výrobního procesu,“ řekl pro The Times of Izrael Didier Toubia, spoluzakladatel a šéf startupu Aleph Farms. Přirovnává to k situaci, kdy automobilový průmysl testuje nové technologie v náročných podmínkách, jako jsou závody Formule 1. „Vesmír je naší Formulí 1 pro testování nových způsobů výroby masa s nulovými zdroji a snižování ekologické stopy.“ V příštím roce by měly vzniknout první biofarmy Aleph ve spolupráci s výrobci potravin v Evropě, Asii a Latinské Americe. Kdy dojde na expanzi do vesmíru, je momentálně doslova ve hvězdách. Čeká se totiž na založení prvních kolonií.

Zdroje: universetoday.com, space.com, timesofisrael.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu