Vymeťte to bahno a idioty! aneb „Kavárna“ a její poučení se z Trumpa

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | Jedno je, nehledě na výsledek amerických prezidentských voleb, jisté: Donald Trump podruhé udělal hlupáky z mnohých komentátorů i agentur zkoumajících veřejné mínění. Na počet voličských hlasů je asi o čtyři miliony druhý, ale i tak ho volilo víc lidí než v roce 2016 a republikáni nejspíš posílí i ve Sněmovně reprezentantů. „Trumpismus“ proto určitě není mrtvý – to spíš naopak. Zajímavé mimochodem je, jaké poučení z toho všeho chystá „pražská kavárna“, obdoba demokratické newyorské kavárny.

„Pro nás z toho plyne poučení, že na dně rybníka je spousta, spousta primitivního otráveného bahna, které touží po uznání. Trump dokázal idiotům, že je jedním z nich, a proto ho následují. Nemyslím, že by je táhnul k lepším zítřkům, ale protože je zbavil všech zábran a otevřel brány jejich frustrací, bezvýznamnosti a marnosti, radují se z toho, že jejich pocit zmaru budou zažívat i ti šťastnější a chytřejší a úspěšnější,“ napsal například TV producent a bývalý politický píárista a volební manažer Jan Jetmar.

Být politiky, dám si na jeho manažerské služby velký pozor. Podobně jako on před čtyřmi roky mluvila o voličích svého soupeře i Hillary Clintonová, když je označila za „bídáky“. A Trumpovi bídáci tehdy vyhráli a konec konců slušně do voleb promluvili i letos, protože žádné modré tsunami, které slibovaly průzkumy, se nekonalo. Byl bych proto radši opatrný s výrazy jako „bídáci“ nebo „bahno“ a „idioti“.

Evropa už není ve válce proti Big Tech sama

sinfin.digital