Čeští hokejisté v polské lize si podmínky i herní úroveň pochvalují

6. listopad 2020 15:39

Polský hokej. Když vyslovíte toto spojení před našincem, rozhodně nepokýve uznale hlavou. Ale v tamní nejvyšší ligové soutěži hraje 22 českých hráčů a podmínky i herní úroveň si pochvalují.

Polský hokej bývá podceňovaný, ale třeba v reprezentační historii dokázali naši severní sousedé porazit Československo či nepřekonatelnou sovětskou mašinu. A docela kvalitní úroveň má i nejvyšší polská soutěž.

„Určitě. Hlavně asi finančně a v těch podmínkách. Když vidíte, že najednou teď Jihlava nemá peníze na výplaty, tak je to tragické. Samozřejmě to není taková kvalita jako v extralize,“ říká jednatřicetiletý obránce Jiří Gula, který před pěti lety získal s Litvínovem mistrovský titul.

Teď už druhou sezonu hájí barvy Cracovie Kraków a třeba loni dal dříve defenzivní hráč 12 gólů. „Zatím hraju víc, než jsem hrál v Čechách. Možná jsem to měl v Čechách zafixované v hlavě, možná jsem se uvolnil a začalo mě to i víc bavit. Užívám si to. Krakov je nádherné město,“ doplňuje Gula, který celou kariéru strávil v severních Čechách.

Jeho krakovský spoluhráč Erik Němec zase dlouho pendloval mezi českou první ligou a extraligovými Vítkovicemi. Nakonec se rozhodl pro Polsko. „Kdyby mi bylo dvaadvacet, zůstanu v první lize. Je tam velká šance se dostat do extraligy. Ale je mi dvacet sedm, narodil se mi syn a přemýšlím už trošku jinak. Mělo větší smysl jít tady, než pořád čekat. A ekonomicky taky a když to srovnám sportovně, tak ty zápasy tady nejsou žádná sranda,“ nepodceňuje polskou nejvyšší soutěž útočník Erik Němec.

Z Karviné je to kousek

Nejdříve v Osvětimi a teď v Jastrzebie zase působí karvinský odchovanec Martin Kasperlík. V Česku hrál za Karvinou čtvrtou a třetí nejvyšší soutěž. Ale v Polsku je to elitní liga.

„Na to, že to mám tady kousek – 15 kilometrů z Česka, tak to mi přijde takové domácí. Dojíždím každý den. Vyhovuje mi to, jsem tady spokojený. A jsem tady už třetím rokem,“ líbí se Kasperlíkovi kousek za hranicemi.

A dříve se mu karvinští spoluhráči smáli, teď je to naopak. „Skoro nikdo z nich už nehraje, a když tak krajský přebor. Tak si z nich teď já dělám srandu,“ usmívá se v posledních sezonách nejlepší střelec GKS Jastrzebie.

Spustit audio

Související