Šestá řada úspěšného seriálu

NA SKIALPECH PŘES HORY

STARTUJE 8. LISTOPADU NA ČT SPORT

Stalo se to tradicí – už šestý rok vždycky na podzim vyrážíme s meteoroložkou Alenou Zárybnickou a sportovním komentátorem Jiřím Hölzelem na skialpy! Cílovou lokalitou je tentokrát rakouská spolková země Tyrolsko. Podmínky pro skialpinismus jsou tu ideální. Celý povrch Tyrolska zabírají Východní Alpy a je tu zároveň nejmenší hustota osídlení z celého Rakouska. O svou radost z nejsvobodnějšího pohybu na lyžích po vysokých horách se Alena a Jiří dělí nejen s diváky České televize, ale taky tradičně, díky mobilní aplikaci Skupiny ČEZ – EPP Pomáhej pohybem, i s handicapovanými sportovci. Tentokrát sbírají body pro lyžaře z Czech Ski School of Amputies.

„Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, že kdo pomáhá druhým, pomáhá i sám sobě. Jako mávnutím kouzelného proutku, tady na horách spíš kouzelné hůlky, se radost ze skialpinistických vycházek transformuje v opravdovou euforii,“ říká Alena Zárybnická. A pomáhat můžou i diváci České televize, když se v předposledním díle série připojí ke sbírání bodů jakýmkoli pohybem.

Nejlepší podmínky pro skialpinismus jsou v Alpách na jaře – ledovcové trhliny jsou zapadané sněhem, den je delší, túry tak můžou být náročnější. Štáb, tedy tři kameramani, jeden produkční a Alena s Jirkou strávili v Tyrolsku tři týdny ještě před tím, než se svět v březnu kvůli coronaviru zastavil. „Natočit poslední osmý díl jsme kvůli pandemickým restrikcím nestihli. A museli jsme doufat, že v Tyrolsku napadne sníh před zimou a že se nezbortí původní plán, tedy vystoupit k Öztiho mohyle,“ doplňuje Martin Kráčalík z produkční agentury Seven Days. „Je do adrenalin do poslední minuty! Oddechnu si, až budeme mít opravdu hotovo! Snad za týden, dva… Uvidíme, podle podmínek,“ dodává.

V tyrolském putování jsme nahlédli do Stubaiských, Zillertalských, Tuxských i Ötztalských Alp a taky do Vysokých Taur, rozhlédli jsme se z víc než deseti vrcholů. „Našlapali jsme celkem skoro 15 000 výškových metrů, kilometry ani nepočítám. Někdy to fakt hodně bolelo. A to jsem si nesla jen to, co jsem opravdu sama potřebovala. Před kluky s kamerami a vším tím dalším nezbytným harampádím klobouk smekám – jsou to borci! A profíci!“ říká Alena Zárybnická. Pohoda „na place“ je základ, a to i navzdory tomu, kde se ten vertikálně hodně členitý „plac“ zrovna nachází. „Motivační prostředky – to je parketa našeho produkčního Igora Jíchy. Igor má s sebou vždycky obrovský batoh plný vybraných specialit. Bez ohledu na počasí a nadmořskou výšku. Bez něj by to nešlo! Ten by mohl produkci vyučovat a vsadím se, že už na přednášku by přinesl nějakou dobrotu,“ směje se Jiří Hölzel.

„S výběrem nejzajímavějších lokalit nám pomáhala turistická centrála Tirol Werbung, s volbou nejatraktivnějších skialpinistických tras pak lokální horský vůdce, kterého nám doporučili. Ten po celou dobu natáčení doprovázel náš štáb a staral se o to nejdůležitější, o bezpečnost v horách,“ říká Martin Kráčalík. „Když vám stopu prachovou peřinou šlape profesionální guide a vypráví, jak základy téhle profese položil kdysi pod nejvyšší horou Rakouska Grossglocknerem Pražák Johann Stüdl, zahřeje vás to bez ohledu na teplotu okolního vzduchu,“ vzpomíná Alena Zárybnická. „Naprosto rozumím, že okolí Kalsu Stüdlovi učarovalo. Mně taky. Stavbou chaty, která dneska nese jeho jméno, udělal první krok k tomu, aby byla nejvyšší rakouská hora pro horolezce dostupnější. Dodnes tam na zdech visí obrázky z jeho rodné Malé Strany. Škoda, že nás tam tentokrát počasí nepustilo,“ lituje Alena Zárybnická. „Alespoň máme důvod se sem jednou vrátit,“ dodává.

Setkání s krajany žijícími v Tyrolsku vždycky potěší. Ať už je to v malebném, a tak trochu zapomenutém Schmirntalu nebo ve světoznámém a hodně navštěvovaném Zillertalu. „Venčení lam alpak, které chová Hana Plattner Dvořáková na Thumeserhofu ve Schmirntalu a pohled na Zillertal z výšky, který nám zprostředkovala Veronika Tejnská, to jsou momenty, kdy si uvědomíme, kolik tváří má Tyrolsko,“ říká Jiří Hölzel. „Nejsilnější pro mě ale zůstává okamžik, kdy nás ve dveřích svého hotelu ve Finkenbergu vítal Leonhard Stock, olympijský vítěz ve sjezdu. Než jsem se nadál, visela mi na krku olympijská medaile z roku 1980,“ vzpomíná Jiří Hölzel. „Kdybychom měli do detailů zkoumat všechny úspěchy bývalého rakouského sjezdaře, mimochodem nesmírně skromného muže, byli bychom v jeho „předsíni slávy“ ještě teď. Ve vitrínách jsou poháry, na stěně visí vítězné víc než dvoumetrové a snad třicetikilové lyže, je na co se dívat,“ dodává Jiří Hölzel.

Šestá řada seriálu startuje na ČT Sport v neděli 8. listopadu. „Jsem rád, že se seriál stává tradiční součástí podzimně-zimního vysílání České televize. Oslovuje stále více nových vyznavačů skialpinismu. A to je naším cílem! Chceme přimět diváky k aktivnímu pohybu. V létě je to jednodušší – dá se lépe běhat, jezdit na kole. V zimě je ideální nasadit pásy na lyže a jít se projít. Nejdřív po našich horách, pak třeba právě v Tyrolsku. V každém případě, nepřeceňujte své síly, dodržujte, prosím, všechny zásady bezpečného pohybu po horách a akceptujte lokální pravidla pro skialpinisty ve volném terénu i v lyžařských areálech,“ apeluje Martin Kráčalík.

Kde vůle neschází, cesta se nachází! Tahle Tolkienova slova se letos při natáčení seriálu vyplnila do posledního písmene. Štáb má před sebou ještě dotočení závěrečného dílu – v Ötztalu chystá výstup přes chatu Matin Busch Hütte k Similaunu a k mohyle nejslavnějšího ledovcového muže Ötziho, tedy Homo tyrolensis, který byl nalezen na hranici mezi Tyrolskem a Jižním Tyrolskem v roce 1991.

Že cesta je cíl, to v horách platí dvojnásob. A bezpečný návrat je nutnou podmínkou proto, abyste příště do hor zase mohli vyrazit! Tak se nechte inspirovat!

Další informace najdete na www.naskialpechpreshory.cz

Pořad pro Českou televizi vyrobila Seven Days Agency, s. r. o.

Na pořadu se podíleli:

Námět a scénář: Alena Zárybnická, Jiří Hölzel

Střih: Štěpán Romanov, Martin Bernard

Kamera: Martin Bernard, Štěpán Romanov, Ondřej Šimko, Martin Vrbický

Zvuk: Marek Němec

Produkce: Martin Kráčalík, Lenka Ptáková, Igor Jícha

Režie: Jiří Hölzel

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.