Průmysl v září klesal jen mírně, svou dynamiku dokázal obnovit

Svaz průmyslu

V září 2020 průmyslová produkce meziročně klesla jen o 1,5 %, meziměsíčně vzrostla o 4,1 %. Průmysl tak vykázal relativně pozitivní výsledky, když se vrátil v podstatě k dynamice výroby odpovídající zhruba hodnotám před koronavirovou krizí. Nejvyšší pozitivní příspěvek měla výroba motorových vozidel nebo výroba pryžových a plastových výrobků. Tím se tato klíčová odvětví vrátila k růstu.

Tržby z průmyslové činnosti již meziročně klesaly jen mírně, o 0,4 %, a hodnota nových dokonce rostla o 4,8 %. „Firmy v průmyslu tak ukázaly, že jsou schopné vyrábět a fungovat dál i přes složitou situaci, dodatečné náklady spojené s mimořádnými hygienickými opatřeními či s problémy s dostupností pracovní síly,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

byznys

V září v rámci tržeb i hodnoty nových zakázek pozitivně rostla zahraniční poptávka, naopak klesaly domácí tržby i hodnota nových tuzemských zakázek. „Oproti jarním výsledkům, kdy tyto ukazatele klesaly meziročně o desítky procent, můžeme zářijový vývoj hodnotit sice pozitivně, ale s opatrností a v kontextu propadů výroby i zakázek v posledním roce. Pro následující měsíce budou průmysl a ekonomiku celkově dále brzdit trvající zvýšená nejistota, bariéry dané restrikcemi a zdravotní situací nebo ochlazená domácí i zahraniční poptávka,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zdroj zprávy: Svaz průmyslu a dopravy ČR