Hlavní obsah

V USA klesla nezaměstnanost, v říjnu vzniklo 638 tisíc nových míst

Novinky, Bohumír Žídek

Američtí zaměstnavatelé v říjnu vytvořili 638 tisíc nových pracovních míst. Tamní pracovní trh tak pokračuje v pozvolném zotavování po obrovském jarním propadu v důsledku pandemie. Míra nezaměstnanosti meziměsíčně klesla z 7,9 na 6,9 procenta, uvedl server listu Financial Times.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Americká vlajka poblíž sčítací místnosti v Detroitu

Článek

Aktuální data amerického Úřadu pro pracovní statistiky (Bureau of Labor Statistics) překonala očekávání analytiků. Ti předpokládali, že nezaměstnanost klesne na 7,7 procenta a zaměstnavatelé vytvoří 600 tisíc nových míst.

„Někteří ekonomové a američtí centrální bankéři také varovali, že oživení může zpomalit bez dalšího ekonomického stimulu a šance, že se zákonodárci dohodnou na dalším balíčku na podporu ekonomiky, zůstává nejistá vzhledem pravděpodobnosti rozdělené vlády ve Washinghtonu,” uvedl dále Financial Times.

Rozdělená vláda znamená, že demokraté sice pravděpodobně ovládnou Bílý dům, ale minimálně jedna komora Kongresu zřejmě bude republikánská.

Nezaměstnanost v USA před prezidentskými volbami klesla na 7,9 procenta

Ekonomika

Nejhůře na tom americká ekonomika byla v dubnu. V důsledku toho tehdy zaniklo 20,5 milionu pracovních míst a míra nezaměstnanosti dosáhla 14,7 procenta, což bylo nejvíce od roku 1948, kdy se data evidují.

Před začátkem pandemie se americká míra nezaměstnanosti pohybovala na nejnižších hodnotách za posledních padesát let.

Reklama

Související témata:

Související články

Tenhle souboj vyhrajeme, prohlásil Biden

Spojené státy stále neznají jméno budoucího prezidenta, výrazně se tomu ale blíží. Demokrat Joe Biden strhnul na svou stranu Pensylvánii, a pokud by zde vedení...

Obamův rekordní počet hlasů překonal i Trump

Sčítání hlasů prezidentských voleb v USA je stále v plném proudu a dosud není definitivně jasné, kdo bude příštím šéfem Bílého domu. Oba kandidáti ale mají...

Výběr článků

Načítám