Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo Trumpovi vysvětluje, že je konec? K muži Ivanky se přidala Melania, synové radí bojovat

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
08:15
Autor: mav, ČTK - 
6. listopadu 2020
17:50

Vítězem prezidentských voleb v USA se stal Joe Biden. Jenže úřadující hlava Spojených států Donald Trump se s tím nechce smířit. Svému soupeři nepogratuloval, místo toho sedl ke stolu a s právníky řeší, jak výsledek napadnout u soudu. Jeho šance jsou slabé, okolí se mu tak pomalu snaží vysvětlit, že je opravdu konec. Původně se spekulovalo, že poslem špatných zpráv bude Trumpova dcera Ivanka, ale nakonec nelehkou roli získal její manžel Jared Kushner. Přesvědčování se zatím nedaří, i on proto v průběhu neděle začal radit právní kroky. Podle televize CNN k přiznání prohry pobízí manžela i Melania Trumpová, naopak starší synové Eric a Donald Trump Jr. radí rál bojovat.

Probíhaly nějaké přípravy na to říci prezidentovi, že prohrál? „Mé zdroje říkají, že už několik dní prezident nehodlá uznat porážku, i kdyby byla jeho cesta k vítězství zablokovaná, třeba Bidenovou výhrou v Pensylvánii či Georgii,“ řekla během týdne Kaitlan Collinsová, zpravodajka CNN z Bílého domu. „Navzdory tomu prezident prohlásil, že vůbec nemá v plánu uznat prohru, a nadále neopodstatněně tvrdí, že mu volby ukradli,“ dodala.

Přesně to se pár minut po její reportáži stalo, v pátek ráno (před 16. hodinou českého času) vydal Trumpův štáb prohlášení právě takového znění. „Volby ještě neskončily. Lživé projekce, že Joe Biden vítězí, se zakládají na čtyřech státech, kde má sčítání daleko k finálním počtům,“ uváděl v prohlášení Matthew Morgan, právník Trumpova volebního štábu, a potvdil, že ustoupit nehodlají.

Vše se následně zopakovalo v sobotu, kdy americká média přisoudila vítězství Bidenovi, jelikož získal potřebných 270 volitelů. „Prostým faktem je, že tyto volby zdaleka nejsou u konce,“ uvedl šéf Bílého domu. Krátce předtím dokonce na twitteru tvrdil, že vítězem voleb je on, a to „o hodně“.

Neupřímný šéf

Podle CNN se nabízela otázka: kdo v prezidentově okolí bude upřímný a poctivý, aby mu vysvětlil, že opravdu prohrál?

„Rozhodně to podle mých zdrojů není Mark Meadows, šéf štábu Bílého domu, který vlastně prezidenta krmí tvrzeními a konspiračními teoriemi o voličských podvodech a ukradených volbách,“ popisuje reportérka Collinsová. „Z nějakého důvodu prezident stále operuje s přesvědčením, že bude dál šířit svá tvrzení a že žalobami získá čas,“ míní.

Prezidentovi lidé prý dlouho rozmýšleli, komu dají pomyslného černého Petra. Hovořilo se o Ivance Trumpové či Jaredu Kusherovi. Dcera Ivanka i její muž Kushner jsou oficiálními poradci Bílého domu. Zatímco starší synové Eric i Donald junior jdou v otcových šlépějích a zahlcují twitter siláckými výkřiky, fake news a konspiračními teoriemi, Ivanka s manželem se – alespoň veřejně – drží zpátky.

„Každý legálně odevzdaný hlas by se měl započítat. Každý nelegálně odevzdaný hlas ne. To není stranické tvrzení – svobodné a férové volby jsou základem naší demokracie,“ bylo do pátečního odpoledne jediné vyjádření „první dcery“, které se týkalo sčítání hlasů.

Pracovat pro Trumpa – a zřejmě se mu snažit říkat nepříjemné pravdy – jistě není jednoduché, o čemž svědčí, jaká spousta lidí se v jeho vládě, v týmu spolupracovníků v Bílém domě i ve volebním štábu protočila.

Trump z prohry viní Kushera

Volba nakonec podle informací CNN padla na Kushera. K prezidentovi přistoupil v sobotu (v noci na neděli středoevropského času), dvě hodiny po vítězném projevu Bidena a snažil se mu vysvětlit, že boj o Bílý dům je u konce.

Dobře míněná snaha se ale obrátila proti Kusherovi. Trump svého zetě osočil, že za jeho prohru může on, jelikož právě on je jednou z mála osob, která se nacházela po jeho boku od začátku do konce. Byl to i Kusher, jenž měl důležité slovo ve všech rozhodnutích týkajících se kampaně. 

Muž z Trumpova okolí se nicméně pro deník The Washington Post Kushera zastal. Podle něj kdyby nebylo manžela Ivanky, volební výsledek by byl ještě horší.

Prezident ani v neděli odpoledne nebyl nakloněn tomu uznat svou prohru. Opět sedl k twitteru a napsal, že volby mu byly ukradeny a že je třeba přepočítat hlasy. Podle něj se vyskytl problém s ověřováním volebních lístků, ovšem opět jde o nepodložené tvrzení. Kushner, zřejmě po neuspěšném přesvědčování, tak poradil Trumpovi, aby vytvořil právní strategii, respektive využil opravné prostředky. Mezi nimi může být mimo jiné odvolání nebo formální námitka.

Podle televize CNN volby rozdělily Trumpovu nejbližší rodinu. Kromě Kuschnera zkoušela prý přesvědčit o uznání prohry i manželka Melania, naopak synové Eric a Donald Jr. na tátu tlačí, aby se nevzdával a dál bojoval o svůj úřad.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

cervena_sedma ( 9. listopadu 2020 13:22 )

Jakmile slovo neomarxista někdo použije, tak vím, že je to jen blbec, protože používá slova, aniž by jim vůbec rozuměl. Zvláštní je, že proti Bidenovi jsou především komunisti a jim podobní.A ti tady tu terminologii používají nejvíc. Tudíž zrovna vy konkrétně mi můžete políbit.... koneckonců jako jakýkoliv další komanč.

cervena_sedma ( 9. listopadu 2020 13:15 )

Nazývat bývalého předsedu Akademie věd České republiky hloupou nulou si může dovolit jen naprostý blbeček. Myslím, že při přímé konfrontaci byste jen koktal a rudnul.

cervena_sedma ( 9. listopadu 2020 13:11 )

Říká volič Zemana

kuniksicht ( 9. listopadu 2020 08:45 )

no, bylo by potreba se podivat poradne na mapu volicu. Trumpa volil vesmes venkov. proti mestum nemel sanci......ale tyhle volby nebyly o Rep a Dem ale v prve rade o Trumpovi jako takovem. coz dle me potvrzuje slozeni senatu.tam je to stale vyrovnane.takze Rep to ztratili diky chovani Trumpa po cele 4 roky. Vetsina normalnich lidi vidi jeho kroky a slysi jeho vyjadrovani a to jak ve vztahu Kore­i,Ira­nu,pro­sazo­vani Izraele, prehlizeni vrazdy novinare Saudy,chovani k Cine, uvalovani sankci kd poskozuje hlavne us spotrebitele ..... na domaci scene zesmesnuje v primem prenosu invalidu, vysmiva ce zajatcum z Vetnamu, ze nejsou hrdinove, kdyz se nechali zajmout, prekrucuje jmena, vytvari ponizujici prezdivky svym oponentum.....holt "ospaly" Joe Biden probudil Amerikany a ti mu dali najevo, ze bude sklizet urodu, kterou temer 4 roky sazel. Prave dozrala....a to nemluvime o jeho zahranicni politice- vypovidani smluv, vyhrozovani, zastrasovani, vydi­rani­....­.apro­po, mandat od republikanu v r.2016 dostal proto, ze rekl, pokud jej nedostane, tak ze bude kandidovat jako nezavisly kandidat a vezme republikanum znacne procento volicu....a proto byl nominovan....i tohle je urcity zpusob vydirani. Biden, potazmo demokraticka strana, to bude mit za 4 roky tezke. Sam se znemoznil, znemoznil i svou rodinu a pokracuje v tom nadale......cas ukaze, co vse se ukaze za jeho prusery a nepujde za svym byvalym pravnikem

kuniksicht ( 9. listopadu 2020 08:16 )

pokud je neco zmanipulovneho, tak v prve rade tvuj mozecek

Zobrazit celou diskusi