Dnes Čtvrtek - obcasny-dest 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Přes 150 zaměstnanců radnice Prahy 1 má covid, napsal opoziční zastupitel. Nesmysl, reagoval starosta
Radnice Prahy 1 sídlí ve Vodičkově ulici. Foto: JP

Přes 150 zaměstnanců radnice Prahy 1 má covid, napsal opoziční zastupitel. Nesmysl, reagoval starosta

O rozruch se postaral opoziční zastupitel Prahy 1 Tomáš Vích (Piráti), když na svůj facebookový profil ve čtvrtek večer napsal, že na radnici onemocnělo covidem 157 zaměstnanců, což je skoro polovina celkového počtu. Vedení první městské části i úřadu se proti tomu ohradilo, na zastupitele dokonce bylo podáno trestné oznámení.  

„Covid na radnici Praha 1. Dnes jsem se dozvěděl, že zhruba 157 lidí, to je více než polovina zaměstnanců Městské části Praha 1, má aktuálně Covid. Pokud nebude příští týden zastupitelstvo online, nejspíš se omluvím. Mám rodiče 80+ a nechci nikoho nakazit. Hejmova radnice je v současnosti místo s největší koncentrací Covidu v Praze. Je to naprosté manažerské selhání a nezodpovědnost,“ napsal ve čtvrtek na Facebook Vích.

V diskusi pod příspěvkem vysvětlil, kde se k tomuto údaji o 157 nakažených dostal. „Toto je číslo, které koluje mezi zaměstnanci na úřadě, od kterých jej mám, a kteří z něj mají obavy. Nejspíš to není číslo počtu lidí, kteří jsou aktuálně v nemocnici nebo s horečkou doma, ale číslo, kolik lidí bylo covidem nějak za poslední dobu zasaženo,“ napsal. Na radnici Prahy 1 je aktuálně zaměstnáno 341 lidí.

Podle starosty Petra Hejmy (STAN) je v současné době nemocných nebo v karanténě zhruba třicet zaměstnanců, fungování radnice je pod kontrolou, agendy jsou plně zabezpečeny a občané mohou s úředníky bez obav komunikovat osobně, telefonicky i e-mailem. Ve většině případů podle něj nedošlo k nákaze koronavirem, který způsobobuje onemocnění covid 19, na pracovišti.

„Velmi mě mrzí, že zastupitel Vích zveřejnil taková nesmyslná čísla o počtu nemocných zaměstnanců a těch, kteří jsou v karanténě. V době, která rozhodně není lehká a kdy lidé velmi citlivě vnímají veškeré informace o koronavirové pandemii, tak bezpochyby mnohé občany značně znejistil,“ uvedl Hejma.

„Čekal bych spíš, že pan zastupitel aktivně nabídne pomoc znevýhodněným občanům, a ne to, že je vystraší. Zpráva vyvolala hysterii mezi zaměstnanci i občany. Zvláště od zastupitele se čeká, že nebude šířit nepravdy a tím poškozovat radnici,“ dodal.

Tajemník úřadu František Dvořák podle Hejmy podal za radnici na Víchu trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy a pomluvy. „Tak děkuji panu Hejmovi za jeho super manažerský tah, že místo aby zařídil zastupitelstvo online a dodal kompletní data a vysvětlil číslo 157, podal na mne trestní oznámení. Vnímám to jako zastrašování a pokus o cenzuru,“ napsal Vích.

„Hlavní informace, kterou jsem tím chtěl sdělit, je ta, že požaduji zastupitelstvo online. Mám rodinu, děti, rodiče, nepovažuji za normální se scházet fyzicky na zastupitelstvo. Jestli má zpráva způsobí, že bude zastupitelstvo online, splní svůj účel,“ sdělil také.


Autor: red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru