Biden vyhrál! Vyvedeme Trumpa ven! V USA se vaří krev. Bude zle

06.11.2020 20:29

Americké prezidentské volby vrcholí – při sčítání posledních hlasů v Pensylvánii a v Georgii se dostal do vedení bývalý viceprezident a kandidát demokratů Joe Biden. Nad současným prezidentem Donaldem Trumpem nyní však vede pouze v řádech jednotek tisíců a hlasování ještě není u konce. Navíc lze očekávat, že v mnoha státech s velmi těsným výsledkem dojde k přepočtu. Od demokratů se však už ozývají hlasy o „zvoleném prezidentovi“ Bidenovi a podle mluvčího Bidenovy kampaně mohou nechat „vetřelce“ Trumpa „vyvést“ z Bílého domu.

Biden vyhrál! Vyvedeme Trumpa ven! V USA se vaří krev. Bude zle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Pro Bidena by zisk Pensylvánie stačil k vítězství. Aktuální výsledky jsou však velmi těsné. Podle odhadu agentury AP bylo k páteční 19. hodině v Pensylvánii sečteno už 98 % hlasů z nich 49,5 % (3.303.295) připadají Bidenovi a 49,4 % (3.293.442) Trumpovi. Rozdíl činící  necelých deset tisíc hlasů ukazuje, že konečný výsledek bude velmi těsný.

Ještě těsnější je situace v Georgii, kde po sečtení 99 % procent hlasů (odhad agentury AP) je rozdíl mezi Bidenem a Trumpem menší než 2 tisíce hlasů. Biden vede s 2.450.184 hlasy nad Trumpem s 2.448.620 hlasy voličů. V Georgii jde o 16 volitelů, ti by Bidenovi stačili za předpokladu, že si udrží vedení i v Nevadě či v Arizoně.

Extrémně těsný výsledek bude v Georgii přepočítán, jelikož podmínkou pro přepočet je, aby rozdíl mezi Trumpem a Bidenem nebyl větší než půl procenta hlasů. Georgie oficiálně přepočet potvrdila v pátek odpoledne.

V Pensylvánii nejsou pro přepočet kladeny žádné podmínky a může k němu dojít při jakémkoli výsledku.

Podmínku rozdílu do jednoho procenta hlasů Trump splnil i ve Wisconsinu, jelikož v něm Trump zaostává o 20 tisíc hlasů, lze přepočet očekávat i zde.

I přes velmi těsný rozdíl už někteří demokraté pokládají vítězství Bidena za hotovou věc. „Zvoleným prezidentem“ již Bidena oslovuje například šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Z Bidenova týmu se též ozývá varování, že mohou nechat Trumpa z Bílého domu vyvést. „Americká vláda je dokonale schopná vyvést vetřelce z Bílého domu,“ uvedl mluvčí Bidenovy kampaně Andrew Bates po upozornění Trumpových spolupracovníků, že volby ještě nejsou zcela u konce.

Jedním ze zastánců Trumpa v přepočítání hlasů je i jeho soupeř v kandidatuře na prezidenta za republikány v roce 2016 Ted Cruz. Pro televizi Fox News řekl, že dle něj mělo v klíčové Pensylvánii zaznít stanovisko, že se budou hlasy počítat až do té doby, dokud Biden nevyhraje. „Můžu vám říct, že prezident je naštvaný, já jsem naštvaný a voliči by měli být naštvaní,“ uvedl.

Texaský senátor Cruz také hovoří o „tajném počítání hlasovacích lístků“.

Rovněž republikánský senátor za Jižní Karolínu naznačil možné nesrovnalosti v Pensylvánii. Komisaři sčítacích středisek podle jeho mínění bránili lidem v přístupu do sčítacích místností, protože „nechtěli, aby lidé viděli, co tam dělají“.

Korespondenční hlasování vyvolává silné ohlasy nejen ve Spojených státech. Senátor za STAN Zdeněk Hraba na svém facebooku k tomuto způsobu hlasování poznamenal, že „vnáší do voleb jen chaos“. Připomenul též opakování rakouských prezidentských voleb z roku 2016, u těch pro nejasnosti v hlasování tamní ústavní soud rozhodl o opakování druhého kola voleb.

„V Rakousku se kvůli tomu musely prezidentské volby opakovat, současné volby v USA také budí mnohé pochybnosti,“ naznačil Hraba.

Podobně se ke korespondenčnímu hlasování vyjádřil i právník Pavel Hasenkopf.

K možné výhře levicově orientovaného Bidena a jeho kandidátky na viceprezidentku Kamaly Harrisové připojil: „Příliš mnoho lidí v USA má leninské myšlení. Nejde to zastavit. Musí si tím projít a rozbít si hubu sami. A je jedno, jestli začnou letos nebo ještě daleko víc nadržení na revoluci za čtyři roky. Čím dřív ta jejich kulturní revoluce vypukne, tím dřív se zhroutí. Trumpa je škoda.“

Prezidentské volby se vlivem těsných výsledků a připomínek na některé nejasnosti mohou značně protáhnout, v Pensylvánii při automatickém přepočtu může nové sčítání trvat až tři týdny, pokud navíc Trump využije možnosti podat vlastní žádost o přepočet, pak není doba nového sčítání nikterak omezena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…