Pandemie a omezené úřady ukázaly nutnost digitalizace stavebního procesu

Jana Brožková, 6.11.2020

Stavební úřady daly během září zelenou jen 130 novým bytůmbytových domech v Praze. Vyplývá to z dat zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Kvůli pomalému povolování stojí jen v Praze projekty s tisíci novými byty, ale i veřejně prospěšné a dopravní stavby, které roky pouze leží na stolech úřadů. A to doslova. Stavební řízení totiž stále čeká na nutnou digitalizaci. Její potřebu podtrhla současná koronavirová krize, která zasáhla i fungování úřadů.

V době, kdy se osobní kontakt omezuje na minimum, se bez komunikace s úřady na dálku už takřka nejde obejít. Pandemie ukázala, jak zásadní je digitalizace pro fungování státuekonomiky. Dlouho se o ní mluví i v oblasti stavebního řízení a územního plánovaní. Teď je na ni nejvyšší čas.

Právě nová výstavba totiž ekonomiku naší země může znovu nakopnout. Nesmí ji proto brzdit pomalé povolovací procesy, jako je tomu dnes. Stavebník musí obíhat úřady s dokumentací a shánět desítky razítek a celý schvalovací proces často trvá deset i více let.

Urychlení slibuje návrh nového stavebního zákona. Ten sice není dokonalý, ale v mnoha ohledech přináší potřebnou progresi. Pokud se u nás situace s pomalým schvalováním nové výstavby nezmění, může v roce 2030 chybět jen v Praze až kolem 100.000 bytů, tedy bydlení pro zhruba čtvrt milionu lidí.

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba