Hlavní obsah

Divadelníci v Brně pomáhají v domovech, knihovníci budou trasovat

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zaměstnanci uzavřených brněnských divadel a dalších kulturních institucí dobrovolnicky pomáhají v sociálních službách.

Článek

Někteří se stali dobrovolníky hned ze začátku podzimní vlny koronavirové pandemie, další teď reagují na výzvu vedení města. Například knihovníci se nově zapojí do trasování kontaktů nakažených.

„Obrátila jsem se na zaměstnance městských příspěvkových organizací se žádostí o pomoc v této kritické situaci. Spousta z nich kvůli aktuálním nařízením nemůže vykonávat své povolání, a naopak ti, kteří se starají o seniory, jsou na pokraji svých sil,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Velkou část brněnských kulturních a vzdělávacích institucí zřizuje brněnský magistrát.

Dobrovolníci nejčastěji míří do domovů pro seniory. Brno jich provozuje 11 s kapacitou 2000 lůžek. „Prosbu jsme odeslali do městských divadel, knihovny či filharmonie. Mnozí z nich se do pomoci zapojili už dříve, někteří po odeslané výzvě, vše samozřejmě v návaznosti na to, zda je jejich činnost nyní pozastavena a dovoluje to jejich rodinný a zdravotní stav,“ popsal radní pro oblast kultury Marek Fišer (Piráti).

Umělci z HaDivadla pomáhají od poloviny října. Patnáct zaměstnanců divadla se zapojilo v Domově pokojného stáří Kamenná v Brně, jedna z jejich kolegyň pomáhá v sociálním zařízení v Černé Hoře na Blanensku. Z Divadla Husa na provázku se na dobrovolnických aktivitách podílí dvě technické pracovnice, protože umělecký soubor zatím zkouší, zapojí se později. Zhruba desítka zaměstnanců Národního divadla Brno pomáhá v domovech pro seniory na Věstonické či na Mikuláškově náměstí.

Do pomoci seniorům se zapojili také herci Městského divadla Brno, ať už formou denní služby, anebo zajištěním nákupů. Osloveni byli také hudebníci a zaměstnanci Filharmonie Brno. Z nich už tři vypomáhali ještě před výzvou primátorky ve Společnosti Podané ruce, charitě či v Nemocnici Milosrdných bratří. Aktuálně se přihlásilo dalších sedm zájemců.

Knihovna Jiřího Mahena zapojila 75 svých zaměstnanců do trasování ve spolupráci s hygienickou stanicí. Během týdne si zapojení dobrovolníci vyřídili všechny náležitosti. Počítají i s trasováním o sobotách.

Reklama

Doporučované