InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ideální kombinace na trhu práce? Mladé ženy, starší muži...

Jakou má kdo šanci získat zaměstnání? Záleží na věku, pohlaví nebo je to jedno? Jak u které profese. Podle našeho průzkumu u různých zaměstnavatelů se uplatní každý, ale ne v každé profesi. Asi nejhůř jsou na tom ženy mezi padesátkou a důchodem. O ty je sice zájem, ale především v profesích, které příliš atraktivní ani dobře placené nejsou.

 

Tak například v sociálních službách jsou zkušené ženy vítány, ale výdělky tam nejsou zrovna lukrativní. Vedoucí strakonického Hospice sv. Markéty Judita Maříková uvedla, že sice nabírají i mladší ženy, ale má to svá úskalí hlavně pro ně samotné. „ Je lepší, když jsou naše pracovnice trochu vyzrálejší a mají určitý životní nadhled. Lépe snáší bolest a strach nemocných a starých lidí. Berou to jako nezbytnou součást života a tato práce je pro ně posláním. Ví, že už nemohou pomoci jinak než posloužit v posledních chvílích člověka. Mladé pracovnice to sice ví také, ale nemají to tak zažité, aby je to nezlomilo a nedocházelo u nich k syndromu vyhoření. To bývá v takovém prostředí častější u mladých lidí. Je to velká psychická zátěž a každý ji neunese. Proto je pro ně samotné lepší, když k nám jdou s určitými zkušenostmi. Starší ženy u nás tedy mají šanci."

Také podnikatel provozující montážní dílny s elektrosoučástkami, kde je nutná spíš zručnost, trpělivost a spolehlivost, raději zaměstnává starší ženy, které jsou spolehlivé. Vítány jsou i samoživitelky, protože potřebují stálý příjem.
Vladimír Hrdlička takových dílen provozuje několik. „Pro mě jsou daleko lepší pracovnice 50+. Jsou spolehlivé a zodpovědné, stejně jako samoživitelky. Jsou pochopitelně i výjimky, ale to není tak časté. Snažím se jim vytvořit rodinnou atmosféru, dělám pro ně oslavy a ony jsou rády a dokonce mi řekly, že dávají přednost menšímu výdělku a je pro ně důležitá dobrá pracovní atmosféra. Nejhorší zkušenosti mám s muži do 40 let. Mladí chtějí hned vysoké ohodnocení, aniž by tomu odpovídaly jejich výkony. Takže za mě mám raději věk 45+."

K zaměstnancům 50+ se přiklání také ředitel Jednoty COOP Roman Slamka. „Věk u nás nehraje roli. Jsme rádi, když seženeme zaměstnance, ale podle mé zkušenosti jsou lidé kolem padesátky spolehlivější," popsal situaci Slamka. Nutno dodat, že ani zde nejde o vysoké výdělky. Takže padesátníci a padesátnice jsou sice vítáni, ale český obchodní řetězec je COOP handicapovaný tím, že nemá filiálky v zahraničí, zato doma velkou konkurenci zahraničních řetězců.

Pozor na projevy na sociálních sítích!

Ředitel strakonického STARZu Pavel Mareš při výběru zaměstnanců nemá věková kritéria. Hledá vždy nejzpůsobilejšího člověka pro danou práci nebo funkci. Záleží tedy více na odbornosti a případné zkušenosti v daném oboru. Někdy jde i o fyzickou zdatnost a ani tam nehraje věk velkou roli, protože to může být dost individuální záležitost. Když jde o těžší práci, je pochopitelně vhodnější muž, ale jak popsal situaci, moc si vybírat nemůže. Protože práce není nějak nadstandardně placená, muži se tu na některých místech dlouho neohřejí a odcházejí za vyšším výdělkem. Proto je tělesně zdatný důchodce třeba na pozici správce vhodnější. Rád si k důchodu přivydělá a spojené finance z důchodu a zaměstnání mu umožňují slušný životní standard. „Naším kritériem kromě odbornosti je také lidská stránka. Pracuje se zde v kolektivu a je nutné dobře vycházet s lidmi. Také z toho důvodu si bereme reference z předešlých zaměstnání. Do životopisu se dnes umí vychválit každý a navíc k tomu ještě najde manuál na internetu. Někteří zaměstnavatelé také sledují facebookové stránky uchazeče o zaměstnání. Například v sektoru, kde jsem dříve pracoval, což je bankovnictví, tak lidé, kteří se nevhodně vyjadřovali na sociálních sítích nebo sdíleli nevhodné příspěvky, neměli šanci. To vyhodnocovalo bezpečnostní oddělení," vysvětlil ředitel Pavel Mareš.

Dalším osloveným je majitel blatenské firmy Mráz Agro, který zaměstnává lidi různých profesí od administrativy po výrobu a práci v zemědělství. Vladimír Mráz má naprosto nestandardní kritéria pro budoucí zaměstnance. Je tohle klíč k tak úspěšné firmě? „Já jsem někde uprostřed. Mně nezáleží na věku a ani na vzdělání. Když má člověk snahu, naučí se, co potřebuje. Mně záleží na tom, jaký je uvnitř. Jaký má vztah k lidem. Máme tu vyučeného zedníka, který nám skvěle zastává funkci vedoucího provozu. Důležité je, aby viděl práci. K výběrovým řízením bereme nejen podnikový management, ale i člověka z dané oblasti z provozu. Takhle nám to už léta funguje velmi dobře," konstatoval Vladimír Mráz.

Výhoda: Padesátníkům nehrozí distanční výuka dětí

Úspěšnou firmu v automobilovém průmyslu vede také Ladislav Kovařík. Jelikož nejde o fyzicky těžkou práci, má dobrou zkušenost se staršími zaměstnanci. V Ulbrichtsu se vyrábí loga pro různé světové značky aut. Jde tedy o ruční
výrobu, kde je důležitá zručnost a zodpovědnost. „Padesátníci jsou ve firmě vítaní, protože je na ně spolehnutí, nejsou zatíženi povinnostmi v rodinách. V současné době by to asi bylo dost náročné, kdyby polovina zaměstnanců zůstala doma s dětmi na distanční výuce. Nejsme bohužel firma, kde mohou lidé pracovat z domova," vysvětlil Ladislav Kovařík.

„My vůbec nemáme nějaká věková kritéria na zaměstnance. Když je člověk šikovný, spolehlivý, je úplně jedno, kolik je mu let. Máme zaměstnané prakticky všechny věkové kategorie," řekl ředitel Technických služeb města Strakonice Ludvík Němejc.

Spolumajitel tiskárny Marek Neumann řekl, že dává přednost mladým lidem. Proč? „Protože si toho člověka mohu vychovat a nepřináší si jiné pracovní návyky z předešlých zaměstnání. Zaškolím jej podle sebe a potřeb naší firmy. U nás záleží i na kvalifikaci, například u grafiků," vysvětlil Marek Neumann.

Geniální kombinací podle zaměstnavatele Petra Kratochvíla jsou mladé ženy a starší muži. Proč? „ Je to psychologicky dokázané! Víte, k jakým výkonům se vyburcují starší muži před mladými ženami? Nemám problém vzít na práci, která
lze dělat i doma, na home office mladé dívky. Nemusím se bát, že odejdou na mateřskou dovolenou, protože už to máme vyzkoušené, že pracují i z domova a tak se dá tato doba snadno překlenout. Z pohledu věku nedělám rozdíly, ale jak říkám, kombinace starších mužů a mladých žen se nám za 20 let podnikání osvědčila," vysvětlil podnikatel v oboru finančnictví a IT Petr Kratochvíl.

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace