InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co letos nabídne čtenářům pod stromeček emeritní kriminalista Ladislav Beran?

Ladislav Beran nejraději píše na chalupě, kde tráví i podzimní dny.

Ladislav Beran nejraději píše na chalupě, kde tráví i podzimní dny.

PÍSECKO - Regionální literatura se na Písecku těší velké oblibě, a jak by také ne, když zde žijí a tvoří autoři, jejichž věhlas dávno přesáhl hranice regionu. Podzimní knižní trh se přímo hemží novinkami a bývá zvykem, že zdejší spisovatelé zvou své příznivce na autogramiády nebo besedy. Současná situace těmto příjemným setkáním nepřeje a čtenáři si na podpisy nových knih od svých oblíbených autorů budou muset ještě nějaký čas počkat. Dnes se vypravíme za emeritním kriminalistou Ladislavem Beranem, který letos překvapil trochu jiným žánrem, než krimi.

 

Od zločinu ke koním

Ladislav Beran zúročil mnohaleté působení na zdejší kriminálce již v mnoha knihách, své příznivce potěšil také příběhy písecké četnické pátračky. Čas od času si ale od zločinu rád oddechne. Důkazem toho je jeho nová kniha s poetickým názvem Hříbata jsou malí koně, která čtenáře zavádí na hříbárnu nedaleko Písku.

Sem před stíny minulosti a zároveň s touhou začít nový život utíká recidivistka Karin Vlasáková. Ta na sklonku osmdesátých let opouští brněnskou věznici a míří na jih Čech, daleko od pražských hotelů, kde se živila prostitucí. Rukopis ležel v šuplíku třicet let a nebýt náhody, možná by se ke čtenářům nikdy nedostal, což by byla velká škoda.

„ Hříbata se narodila v roce 1987 v Bulharsku na pláži, kam jsem si přivezl podklady a poznámky, které jsem měl již delší dobu připravené. Musím zmínit tehdejšího ředitele Hřebčince Písek pana doktora Pavla Sedláčka, který mi
umožnil navštěvovat stáje a nasávat atmosféru kolem koní. Byl výborným poradcem a také první, kdo četl rukopis a příběh Karin Vlasákové se mu moc líbil." vzpomíná Ladislav Beran. „ Knížka měla vyjít již následující rok v jihočeském
nakladatelství Růže, ale protože pro vydání byly v té době nutné tři souhlasné lektorské posudky a jistému docentu Vlašínovi z Brna se nelíbilo, že prostitutka Vlasáková mluví sprostě, souhlas nedal," popisuje autor. Příběh se tehdy dostal až na Barrandov a již to vypadalo, že by se mohl dočkat filmové podoby. Dokonce vznikla i první synopse (souhrnný popis námětu filmu – pozn.aut.) pro scénář. Uvažovalo se tehdy o Ivaně Chýlkové jako představitelce Karin. Přišel ale rok 1989 a s ním i jiná témata. Ladislav Beran se začal věnovat osvědčeným krimi povídkám a na koně trochu zanevřel.

O námět před časem projevil zájem Jan Stopka z nakladatelství Lirego Praha, který Ladislavu Beranovi vydal krimi Stíny zločinu. „Může za to moje žena, protože si na Hříbata vzpomněla, když k nám Jan Stopka přijel na chalupu. Příběh ho zaujal, a tak jsem po dlouhé době do rukopisu sáhl, něco málo dopsal a knížka je na světě. Měl jsem trochu obavy z reakcí čtenářů, kteří jsou ode mne zvyklí na krimi, jak toto téma přijmou. Ale z prvních pozitivních ohlasů, dokonce od starých zkušených koňáků, mám velkou radost," přiznává Ladislav Beran. Pochvalné recenze jej přivedly k myšlence v příběhu Karin Vlasákové pokračovat.

Zkrátka nepřijdou ani příznivci krimi povídek Ladislava Berana. Kniha s názvem Dobrý důvod k vraždě bude jistě správnou volbou pro dlouhé zimní večery. Čtenáři se opět setkají s oblíbenou dvojicí kriminalistů, s poručíky Studničkou a Machem a jejich nadřízeným kapitánem Karasem v příbězích, v nichž kromě napětí nechybí ani potřebná dávka humoru.

 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace