Virtuální kultura. Olomoucká muzea, galerie či divadla přežívají online

  8:52
Vyrazit do muzea ve svém domácím křesle a v teplácích nebo do divadla z postele. Takovou možnost přinesla pandemie koronaviru a s ní spojená omezení. Řada institucí totiž umožňuje navštívit představení, výstavy nebo i vernisáže přes internet, v mnoha případech navíc zadarmo. Pestrá nabídka je komukoli k dispozici třeba z Olomouce.

Uzavřená divadla či muzea zvou k alespoň virtuální návštěvě. „Zajít“ si lze třeba na úspěšné představení Láska za koronu. | foto: Divadlo Tramtarie

Virtuální prohlídky od minulého týdne nabízí například Arcidiecézní muzeum Olomouc. Návštěvníci se mohou prostřednictvím monitorů svých počítačů, tabletů nebo jen telefonů podívat do stálé expozice Ke slávě a chvále mapující tisíc let kultury na Moravě.

„Vstup do stálých expozic máme od 1. října zdarma. Tuto novinku však návštěvníci s ohledem na vládní opatření nemohou momentálně využít, a proto se muzeum rozhodlo zpřístupnit stálé expozice na internetu,“ uvedl Tomáš Kasal, mluvčí Muzea umění Olomouc, pod které Arcidiecézní muzeum spadá.

Výstava Ke slávě a chvále chronologicky představuje umění v olomoucké arcidiecézi od nejstarších dokladů hmotné kultury až do doby doznívání baroka na Moravě na konci 18. století.

Online je rovněž dostupná i výstava Století relativity, která je věnovaná modernímu umění a pro virtuální prohlídku už Muzeum umění připravuje také expozici starého umění z Arcidiecézního muzea.

Výstavy o architektuře, klenotech i heraldikovi

V Muzeu moderního umění pak zasáhla koronavirová omezení novou výstavu O městě, krajině, umění / Olomouc 1919–1989, která zde měla začít poslední říjnový týden. I v tomto případě muzeum připravuje virtuální prohlídku.

„Předtočili jsme video k virtuální vernisáži, které si zájemci mohou pustit na našem webu a Facebooku. Výstavu v něm představují nejen kurátorky, ale i její autor Pavel Zatloukal,“ prozradil Kasal.

Expozice sleduje olomouckou architekturu, urbanismus a výtvarné umění mezi léty 1919–1989. Muzeum bude postupně představovat online i její jednotlivé kapitoly a exponáty.

Každý týden zpřístupňuje na webu své výstavy také Vlastivědné muzeum Olomouc. Na virtuální prohlídku už lidé mohou „vyrazit“ třeba v případě expozice s názvem Mistrovské repliky od mistrů svého řemesla. Jde o kopie českých korunovačních klenotů, o jejichž výrobu se postaral proslulý český zlatník a výtvarník Jiří Urban.

„Jeho ceněná díla najdeme po celém světě. Navrhl a vytvořil kříž pro papeže Jana Pavla II., šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. nebo kopii císařské koruny Svaté říše římské, kterou je možné obdivovat na hradě Karlštejně,“ popsal mluvčí muzea Antonín Valenta.

Výstava kopií korunovačních klenotů

V online režimu je možné zhlédnout také výstavu, jež připomíná bohaté dílo i životní osudy Jiřího Loudy, významného českého heraldika, knihovníka a účastníka československého zahraničního odboje za druhé světové války.

V online nabídce je i divadelní divácký hit

Na internet zamířilo v době nouzového stavu i olomoucké Divadlo Tramtarie, které nejnověji nabízí v HD kvalitě letošní letní divácký trhák – inscenaci Láska za koronu.

Inscenace vznikla ve velmi krátkém čase v květnu jako spontánní reakce na složitou situaci v době uzavření divadel během první vlny pandemie koronaviru.

„Původně jsme měli v plánu zahrát Lásku za koronu jenom párkrát v rámci Divadelního června open-air jako takovou jednorázovku. Sklidila ale tak obrovský divácký ohlas, že jsme se rozhodli ji nasadit i do programu open-air festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto, který Tramtarie pořádá každý rok v srpnu,“ nastínila ředitelka divadla Petra Němečková.

Představení se nakonec dočkalo devíti repríz na venkovních jevištích, kde ho zhlédly téměř tři tisíce diváků.

„Myslím, že hlavním důvodem úspěchu této inscenace bylo to, že o mizérii pandemie hovoříme s laskavostí a humorem, který nikoho neuráží ani se nikomu nevysmívá. Šlo nám o to zasmát se sobě samotným, povznést se a dodat naději,“ shrnul autor a režisér inscenace Vladislav Kracík.

Divadlo se kromě internetu prezentuje i v rádiu

Pozadu nezůstává ani Moravské divadlo. Kromě internetu se s diváky setkává nově i prostřednictvím rádia, kde odstartoval pravidelný pořad Moravské divadlo na vlnách Českého rozhlasu Olomouc.

Umělecký šéf činohry Roman Vencl v roli moderátora každé sobotní odpoledne přináší informace z uzavřeného divadla a zpovídá vybrané hosty. Součástí pořadu jsou i ukázky z operních, operetních a muzikálových inscenací.

Od uzavření divadelní budovy v polovině října se přitom tamní umělci setkávají s diváky také prostřednictvím divadelního Facebooku. Každé pondělí vysílají živě besedy z foyeru divadla, činohra mimo to připravuje Veselé pondělky s Janem Ťoupalíkem a další videa.

Balet pak zase zveřejňuje ukázky ze zkoušek a soubor opery a operety pořádá na závěr týdne pravidelné online Večery u klavíru.