Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britka Yvonne se vdala do socialistického Československa: Zazpíval o ní i Jiří Šlitr

Autor: jel - 
7. listopadu 2020
12:34

Britka Yvonne se za války zamilovala do českého vojáka a odešla s ním žít do Československa. Učila angličtinu a překládala, později se dokonce objevila v televizním pořadu. Přestože období socialismu bylo náročné a paní Yvonne toužila vrátit se do rodné země, nakonec zůstala s manželem a dětmi v Československu.

V Londýně se narodila jako Yvonne Cockell, později studovala herectví, během války se však při náhodném setkání na nádraží zamilovala do tankisty Karla Šebesťáka. „To bylo takový srandovní setkání. Já jsem stála na nádraží, on taky, bylo to takové venkovské nádraží. Za války měly vlaky třeba tři hodiny zpoždění. Tak jsme tam stáli a na sebe jsme koukali,“ popsala Britka začátek celého příběhu.

Nakonec se narychlo vzali, jak sama říká i přesto, že se příliš neznali. Prý byla prostě taková doba a měla štěstí, že jí manželství vydrželo. S manželem přijela do Prahy v roce 1945, ještě následující dva roky mohla jet na návštěvu za rodiči. Pak už to nešlo, aby se s nimi mohla opět shledat, musel její tatínek koupit zájezd do Karlových Varů.

Léta socialismu nebyla lehká, ale paní Šebesťáková je velkou optimistkou, což jí pomohlo těžké období přečkat. „Jestli všechno vidíte negativně, nemůžete být šťastní. Jakou jsme měli ještě za bolševika radost, že jsme našli pár bot v naší velikosti a barvě!“ prozradila. Učila angličtinu a překládala a tlumočila, v 60. letech se dokonce s kurzy angličtiny objevila v televizi a díky tomu je zmíněna také v jedné z písní Jiřího Šlitra.

Zpět do Anglie se ale vrátit chtěla, promluvila si s manželem a on to chápal, sám však zemi opustit nechtěl. „Řekl mi: ‚Já tady zůstanu. Anglii a Angličany jsem ve válce obdivoval, ale já tam nepatřím,‘“ vysvětlila. Proti odjezdu byly bohužel také její tři děti. Nejstarší dcera se prý rozplakala, když viděla vystěhovalecké papíry.

„Takže jak se rozhodnete, když byli proti tři děti a otec, který byl dobrý otec?“ řekla pamětnice, která se nakonec rozhodla v Československu zůstat, prý aspoň mohla odevzdat legitimaci KSČ. Strana se ji dokonce pokusila získat ke spolupráci, aby pronikla do okruhu lidí kolem britského velvyslanectví, s tím však u paní Yvonne nepochodili.

Celý příběh pamětnice a mnoho dalších zajímavých příběhů si můžete přečíst na portálu Paměť národa.

 

avina ( 7. listopadu 2020 16:49 )

Směšné. Měla se dobře, jinak by tu nezůstala. Nyní běží podobné hlášky, tak i ona píše-trapná.

panda82 ( 7. listopadu 2020 14:33 )

Nevyprávějte báchorky paní Yvonne, nikdo vás tu nedržel, každá lež se trestá

Zobrazit celou diskusi