Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strážník z Hradce nechal nemocné kotě napospas osudu: Milovníci zvířat zuří, kolegové ho brání

Autor: jel, VaB - 
7. listopadu 2020
12:40

Uživatele na sociální síti rozzuřila kauza kolem nemocného koťátka, které paní Michaela našla v Hradci Králové. V dobré víře předala nebohé zvíře městské policii. Strážníci prý slíbili, že jej odvezou na veterinu, ukázalo se ovšem, že mládě prostě vypustili v přírodě a nechali ho svému osudu. Podle městské policie je ale na strážníkovi, jaká zvířata posoudí jako vhodná k převozu do útulků, které jsou navíc často přeplněné.

Ve svém facebookovém příspěvku vylíčila paní Eva Š. z organizace Kočičí oči Kolín příběh zatoulaného koťátka z Hradce Králové. To nálezkyně Michaela předala místním strážníkům, kteří jí slíbili, že se o zvířátko postarají. Když ovšem později paní Eva volala na služebnu a ptala se, na jaké veterině bylo koťátko ošetřeno, dostalo se jí pro ni překvapivé odpovědi. „Kotě nebylo na veterině. Kotě bylo vypuštěno ven," sdělili jí policisté.

Paní Eva se nenechala odbýt a požadovala číslo strážníka, který kotě vypustil. Dozvěděla se, že prý zvíře prohlídl sám, přestože nemá odborné veterinární znalosti, a shledal, že ošetření koťátko nepotřebuje. Proto jej vypustil.

Mluvčí městské policie Eva Kněžourová pro Blesk uvedla, že záleží na posouzení strážníkem, jestli bude zvíře převezeno na veterinu či do útulku. „Jde o zkušené strážníky, kteří mají odchytové zkoušky a své práci rozumí. Zvířata (kočky) se po odchytu, a případné veterinární kontrole, vracejí do místa odchytu, kde je jejich teritorium a jsou zde zvyklá, mají zde domov,“ uvedla mluvčí. 

Kněžourová jako další problém vidí i to, že mají přeplněný útulek. „Město v současnosti řeší velmi obtížnou situaci, kdy je hradecký útulek zcela zaplněn psy odebranými z množírny. Pro takto velký počet psů musel být poskytnut i prostor, původně vyhrazen odchyceným kočkám. V útulku je umístěno více jak 70 odebraných psů,“ dodala. 

Pokud by bylo zvíře nějak viditelně poraněné, strážník ho předá do péče pracovníkům Útulku pro opuštěná zvířata, kde je mu poskytnuta péče, a v případně nutnost i veterinární ošetření. 

Ovšem pro kočku, pro kterou paní Eva zavolala strážníky, nebyla tato situace nutná. „Po kontrole tohoto odchyceného kotěte bylo rozhodnuto ponechat ho na místě, v jeho teritoriu, dostatečně daleko od rušné vozovky,“ uzavřela mluvčí.  

Kotě hledali, aby mu pomohli

Díky ochotným lidem, kteří se rozhodli po koťátku pátrat, bylo nakonec nalezeno a odvezeno k ošetření. „Věk kotěte 4-5 týdnů. Hnis v oku, poslechově nález, není vyloučen začínající zápal plic, teplota, hůř dýchá,“ popsala Eva, v jakém stavu nakonec zvířátko bylo, a přidala zprávu z veteriny. 

Kotě bylo do vyléčení umístěno v organizaci Kočičí oči Kolín a po uzdravení si jej převzala původní nálezkyně Michaela, která se rozhodla, že se tedy o zvířátko postará sama. Na postup městské policie si však obě ženy hodlají stěžovat. V tom je podpořilo i několik lidí v komentářích. Ti navíc často píší o podobných zkušenostech. „Super, že se kotě našlo, díky nálezcům. Postup MP rozhodně není správný,“ napsal Oto. „Mně se stalo to samé, ale jela jsem za nima a kotě následně sebrala znovu a už nikoho nevolala a sama kotěti našla domov,“ popsala svou zkušenostu Natálie.

dietr ( 10. listopadu 2020 07:25 )

Houby Zeman, ale i zablešená šelma rozděluje národ. Přitom stačilo, kdyby stěžovatelka koťátko hodila do tašky, vybrala cestou k veterináři pár tisícovek v bankomatu a nakonec se s mršinou vyfotila do rodinného alba.

nafra ( 9. listopadu 2020 18:09 )

jh1196:Běžte se vycpat. Když jsem byl kluk a když se vylíhla koťata tak babička jedno kotě nechala aby kočka nedostala zánět z mléka a ostatní utopila. A byl klid. Nebyly třeba žádné útulky...
A pralo se na valše,jezdilo koňmo a místo zubaře se navštívil kovář- taky tak stále žijete?
P.S. - koťata se nelíhnou

ivuska1 ( 9. listopadu 2020 14:13 )

Co to bylo za cloveka , ktery nepomuze ubohemu zvireti ?! To byl takovy problem to zvire predat veterine ?! Straznik , ktery ma pomahat a chranit je vlastne bezcitny a tim i nebezpecny. Nema slitovani nema moralku. Jak muze byt tenhle clovek straznik ?! Kolegove ho brani ? Tim hur !!! Jasne dokazuji ,ze jsou to same jako tento bezcitny clovek. Jak ho nekdo muze za tohle branit ?! Dekujeme straznici, o to si vas vice " VAZIM A MAM VE VAS VELKOU DUVERU " Jeste se ho zastavejte !

rukkapane ( 8. listopadu 2020 22:59 )

Troubo zavolala městskou policii a ty píšeš že měla zavolat městskou policiiTy jsou blbý jak troky , umi obkličovat jenom stojí auta a dávat jim botičky

pepsina ( 8. listopadu 2020 07:15 )

Bezdomovci nejsou svepravni lidi? Kteri se o sebe dokazi postarat sami? Nez abych nekomu dala na chlast, tak radsi dam ty prachy na zvirata. A propos - kdysi v 70 letech se lidi popravovali, kdyz meli jiny politicky nazor. Taky normalni? Zebychom se k tomu vratili. Vy predstavujete primitivismus. Nic jineho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání