Co je Archa Krkonoš? Unikátní projekt databáze paměti místních objektů, příběhů i historie rodů

7. listopad 2020

Archa Krkonoš - to je unikátní webová databáze, která zachraňuje, zpracovává a zpřístupňuje historické dokumenty a materiály z oblasti Krkonoš i nejbližšího podhůří. Obsahuje tisíce ověřených datových záznamů i fotografií, uchovává vzpomínky pamětníků a je otevřena nejen uživatelům, ale i spolutvůrcům. 

Čtěte také

Redaktorka Eliška Pilařová zatím alespoň pro pár slov o Arše a také o Paměti Krkonoš zašla za jednou z jejích hlavních osobností, ekologem a badatelem Pavlem Klimešem do Horního Maršova.

„Rozhodli jsme se, že zmapujeme úplně všechno, každý objekt. Nejsou to jen domy s číslem popisným, ale každý kříž, mezník, hraniční kámen, každou cestu. Takže vkládáme do webové databáze Archa Krkonoš nasbíraný materiál. Jak mé vlastní fotografie, kterých tam už je zhruba 16 tisíc, tak i dobové pohlednice, mapy a tak dále."

Krkonoše nejsou jen Sněžka a pramen Labe. Ukrývají hrady, zámky, vodopády i mnohá stinná přírodní místa

Archa Krkonoš je součástí projektu Zachraňme paměť Krkonoš!


Unikátní webová databáze, jejímž cílem je zpracovat, zpřístupnit a pro budoucí generace zachránit historické dokumenty i obrazové materiály z území Krkonoš a nejbližšího podhůří. Archa Krkonoš bude obsahovat statisíce konkrétních a ověřených datových záznamů o lidech, kteří v Krkonoš žili, o zdejších domech i dalších objektech, uchová vzpomínky pamětníků, v obrazové části aplikace je možné prohlížet fotografie a umělecká díla, které se váží k regionu.

Databáze dnes už vzniká za pomoci projektu Evropské unie i za přispění dalších donátorů.

Čtěte také

„Jedním z důvodů, proč to děláme, je to, že chceme, aby se tu naši spoluobčané zabydleli. Aby věděli, že jsou tady doma. Že v jejich domě žijí lidé třeba už od roku 1771, protože to bylo první číslování domů. A my jsme od toho okamžiku schopni dohledat majitele objektu."

„A když se každý podívá na ten svůj domeček, chalupu, hotel nebo horskou boudu, tak vidí, kdo tam všechno před ním hospodařil. Samozřejmě se také snažíme zjistit, kdo vlastně dům postavil."

Nejen kdo, ale také jak

„Máme tam vloženy i stovky stavebních plánů, od 19. století až do současnosti. V aplikaci Archa Krkonoš je kolonka, kde se hledají ty věci za pomoci známé lupy."

Pec pod Sněžkou je významným horským střediskem zimní i letní rekreace a významným centrem cestovního ruchu. Rozkládá se na ploše 5214 ha uprostřed krkonošské přírody

Povídáme si v centru Horního Maršova také v jednom z hodně starých domů.

„Nezisková organizace Paměť Krkonoš sídlí na třídě Josefa II. v Horním Maršově v historickém domě, který postavil obchodník Johann Braun v roce 1877. Je to jeden z prvních zděných domů na této hlavní ulici."

Pavel Klimeš sbírá i příběhy domů

„Vedlo toho, že děláme jednotlivé objekty, tak zpracováváme historii celých rodů.

Čtěte také

Náš historik Jan Ivanov už například rozklíčoval celý rod Dixů. Byli to starostové a rychtáři, nejstarší Dix byl měďař v Obřím dole. Měli jsme tu návštěvníky až z Nového Zélandu, kteří přinesli materiály, že jejich tatínek byl ve fabrice v Maršově."

„A to je vlastně i výzva, že se mohou zapojit i další zájemci, jak badatelé, tak třeba i ti, které naše práce nějak oslovila. I to nás potěší," dodává Pavel Klimeš.

Tak tedy na vlny krkonošských kopců vyplula úžasná archa paměti nejvyšších českých hor.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související