Primář infekčního oddělení vysvětlil, proč lidé s covidem přichází o čich a chuť. Někdy je to nevratné, říká

Testování - Ilustrační snímek
Testování – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 11. 2020

Úplná ztráta čichu a chuti je typickým příznakem covidu. Postihuje poměrně vysoké procento nakažených. Podle primáře infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavla Dlouhého jde o poměrně jedinečný jev u respiračních infekcí. "Je to jeden z nejdéle trvajících následků onemocnění," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Je to pocit, který většina lidí s běžným nachlazením nezažívá. Bez jakýchkoli výstražných znamení najednou ztratí chuť i čich. Při nákaze koronavirem jde zcela o typický příznak, který signalizuje, že v těle probíhá nemoc jinak než u běžného nachlazení. Covid je tímto poměrně specifický. Proč to tak je, pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

"Vir má sídlo v respiračním traktu. Způsobuje rýmu, byť to není úplně vedoucí příznak. Ale to, že virus se množí v nose ve sliznici, je zcela jasné. To, že se množí v dutině ústní, kde jsou pohárkové buňky a od nich vedoucí dráhy nervové, je také jasné. V tom nose je to úplně jasné, protože tam jsou epitelové tkáně, které mají za úkol vnímat čichové podněty, zpracovat je a převést na nervový vzruch. Není ještě úplně jasné, kterou z těch struktur na té dráze virus poškozuje. Je to poměrně překvapivá vlastnost toho viru, nebývá to u jiných respiračních infekcí. To poškození je logicky dané tím, že se virus množí v místě, kde jsou zodpovědné buňky," řekl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice.

Podle lidí, kteří v souvislosti s infekcí přišli o čich či chuť, se jim smysly vracely poměrně dlouho. A to i řadu týdnů poté, co vir vyloučili z těla. Podle Pavla Dlouhého existuje i určité procento pacientů, kterým se čich či chuť zcela nevrátily do původního stavu.

"Je to jeden z nejdéle trvajících následků onemocnění. Někdy trvá i řadu týdnů, než se obnoví. Dokonce existují i lidé, u nichž se neobnoví úplně. Je to dáno tím, že některé struktury se obnovují rychleji a lépe. Pokud dojde k poškození nervových drah, tak ta funkce může zůstat poškozena navždy, protože regenerace u nervů probíhá málo, nebo vůbec," dodal primář Pavel Dlouhý pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.